Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ημερίδα Προγράμματος ALAMEDA με τίτλο: “Τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση νοσημάτων Εγκεφάλου. Περίπτωση χρήσης Νόσος Πάρκινσον”

Το ερευνητικό πρόγραμμα H2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ALAMEDA (https://alamedaproject.eu/ ) έχει ως στόχο του τον σχεδιασμό και επικύρωση ενός καινοτόμου μοντέλου για τη συλλογή, απόκτηση και ανάλυση κλινικών δεδομένων και δεδομένων που δημιουργούνται από ασθενείς ή/και αυτοαναφέρονται χρησιμοποιώντας αισθητήρες, εφαρμογές για φορητές συσκευές σε συνδυασμό με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το μοντέλο θα επιτρέψει τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της νευρολογικής νόσου και της ανταπόκρισης στη θεραπεία, καθώς και την ακριβή πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου και των πιθανών υποτροπών. Οι ασθένειες που επιλέχθηκαν για τη δοκιμή των αναπτυγμένων μεθόδων και τεχνολογιών είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, έχει συγκεντρώσει διεπιστημονικές και συμπληρωματικές δεξιότητες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, από τη νευρολογία έως τη μηχανική δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών και αισθητήρων, επιστημονική επικοινωνία και ενεργή συμμετοχή ασθενών και επαγγελματιών υγείας μέσω συμμετοχικών ερευνητικών μεθόδων.

Η ημερίδα ενημέρωσης για το Πρόγραμμα, και ιδιαίτερα το σκέλος που αφορά την μελέτη ασθενών με Νόσο Πάρκινσον, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (17:00-19:00) της Τρίτης 05 Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα στο ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 72-74, (και online στο Zoom https://us02web.zoom.us/j/87256737316?pwd=bzBUNHBWR1pwR0Z4ZnBBSktXKzJWdz09). Στο Πρόγραμμα ALAMEDA συμμετέχει το ΕΚΠΑ, και η Α’ Νευρολογική Κλινική συντονίζει τον «πιλότο» της νόσου Πάρκινσον.

Στόχος της ημερίδας είναι να παρέχει μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το έργο ALAMEDA, ιδιαίτερα όσον αφορά το σκέλος της μελέτης για τη Νόσο Πάρκινσον, και να διερευνήσει πιθανές συνέργειες και συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με άλλες συμπληρωματικές Ελληνικές πρωτοβουλίες και με τους κύριους παράγοντες του κλάδου τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνέργειες με Έλληνες ενδιαφερόμενους φορείς που ενδιαφέρονται να ερευνήσουν και να επικυρώσουν ακριβή και αξιόπιστα ψηφιακά μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν σε μεγάλη κλίμακα για την παρακολούθηση της Νόσου Πάρκινσον και της εξέλιξής της και για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για την πρόβλεψη της πορείας της νόσου, επιτρέποντας έτσι για αποτελεσματικότερη εξατομίκευση των θεραπειών και των μεθόδων αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της νόσου. Θα υπάρξει επιπλέον διαδικτυακή σύνδεση με την ομάδα του FISM, του Ιδρύματος της Ιταλικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, για μια αναφορά στην συμμετοχή του στο Πρόγραμμα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Παρατίθεται κατωτέρω ένα αρχικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Εισαγωγή, Λ. Στεφανής, ΕΚΠΑ
ALAMEDA: το γενικότερο πρόγραμμα, Π. Τσακανίκας, ΕΠΙΣΕΥ
Σχεδιάζοντας τον πιλότο της Νόσου Πάρκινσον, Ν. Μπουγέα, ΕΚΠΑ
Ο πιλότος της ΝΠ στην πράξη, Ν. Παπαγιαννάκης, ΕΚΠΑ
Ικανοποίηση συμμετεχόντων, Ν. Μπουγέα, Ασθενής με ΝΠ, ΕΚΠΑ
Διαδραστικές μεταβολές στο πρωτόκολλο, Ν. Παπαγιαννάκης, ΕΚΠΑ
Διαδικτυακή παρακολούθηση συμμετεχόντων, Π. Τσακανίκας, ΕΠΙΣΕΥ
Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, Ε. Παναγιωτουνάκου, ΕΚΠΑ
Μελέτες ύπνου: Η γενική ιδέα, Α. Σιμιτσή, ΕΚΠΑ
Μελέτες ύπνου: Συσχέτιση με πολυ-υπνογραφία, Κ. Λουρέντζος, ΕΚΠΑ
Μη παρεμβατική καταγραφή δεδομένων υπνικής στάσης και κίνησης, Γ. Κουταλιέρης, ENORA
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα στο ALAMEDA, Α. Σιμιτσή, ΕΚΠΑ
Αρχικά αποτελέσματα και προοπτικές, Ν. Παπαγιαννάκης, ΕΚΠΑ
The MS experience in ALAMEDA, Ludovico Pedulla and Italian MS patient, FISM
Καταληκτικά σχόλια, Λ. Στεφανής, ΕΚΠΑ και Π. Τσακανίκας, ΕΠΙΣΕΥ

Scheduled Επιστήμες Υγείας Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN