Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Γεώργιος Μόσχος, Νομικός, Εμπειρογνώμονας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Εμψυχωτής Ομάδων.
Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 30η Ιουνίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Ακολούθησε παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από την Πρόεδρο του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ανδρούσου.
Η τελετή αναγόρευσης περιλάμβανε την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ανδρούσου.
Ακολουθησε η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, καθηγητή Βασίλειο Τσάφο.
Η τελετή κορυφώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου Γεωργίου Μόσχου, με τίτλο « Ρίζες και Φτερά: Με τα παιδιά, για τα παιδιά».
Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε μεταξύ άλλων «Νομικός με σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Εγκληματολογία, ο τιμώμενος συνδύασε εξαρχής την επιστημονική του κατάρτιση με τη συστηματική ενασχόληση στο πεδίο της εκπαίδευσης και της προστασίας ανηλίκων σε συνθήκες ευαλωτότητας… Κορυφαίος σταθμός της πορείας του υπήρξε η θητεία του ως πρώτος Συνήγορος του Παιδιού στην Ελλάδα – από το 2003 έως το 2018. Μέσα σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια, διαμόρφωσε ένα νέο υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού. Δεν περιορίστηκε στην εποπτεία θεσμών ή στην επεξεργασία εισηγήσεων. Βρέθηκε δίπλα στα παιδιά, συνδιαλέχθηκε μαζί τους, οργάνωσε τις Ομάδες Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιών και συμμετείχε σε διεθνή δίκτυα με αναγνωρισμένο κύρος…Τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, διευθύνει το πρόγραμμα YES (Youth Empowerment Scheme) για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της νεανικής συμμετοχής. Η συνεπής και αδιάλειπτη παρουσία του τιμώμενου στον χώρο της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού συγκροτεί ένα υποδειγματικό πλαίσιο επιστημονικής και κοινωνικής δράσης. Μια δράση που εδράζεται σε στέρεες νομικές βάσεις, αλλά διευρύνεται με τρόπο συστηματικό και διαχρονικό, στο πεδίο της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης και της ψυχικής υγείας ανηλίκων όπου υπάρχουν παιδικές φωνές που θέλουν να ακουστούν»
Ο Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία (Μ.Phil) στο Λονδίνο. Εργάστηκε για την εμψύχωση και την υποστήριξη παιδιών και εφήβων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και για την προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων και την επιμόρφωση επαγγελματιών και εθελοντών στα πεδία εξειδίκευσής του. Το 2003 διορίστηκε ως ο πρώτος Συνήγορος του Παιδιού (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού), θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.
Διετέλεσε μέλος ΔΣ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Ως εμπειρογνώμονας δικαιωμάτων του παιδιού έχει συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με πολλούς άλλους οργανισμούς. Εμψυχώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά από το 1985 μέχρι σήμερα. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12), που αποσκοπεί στην ενίσχυση και διάδοση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους.