Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 ετών.
Αναφέρθηκε επίσης σε ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων.
Σχετικά με την υποστελέχωση είναι σημαντικό να επαναληφθεί νέα μεγάλη κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ (αντίστοιχη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους) με ταυτόχρονη 1:1 αναπλήρωση όλου του προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, Διοικητικό προσωπικό).

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και η Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη
Τέλος, επισήμανε αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο (όπως στην τροποποίηση των ρυθμίσεων για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και στη δυνατότητα των ενεργών φοιτητών / φοιτητριών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους) που έχουν κατατεθεί από τα Πανεπιστήμια.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Συνόδου:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η 109η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο από τις 8 έως και τις 11 Ιουλίου 2025, κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις.
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια είναι η χρηματοδότησή τους, κυρίως για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των υποδομών τους. Η Σύνοδος επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια. Επίσης, ζητά την άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών. Η Σύνοδος αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων.
- ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Η Σύνοδος επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στις δύο προηγούμενες Συνόδους ως προς την ανάγκη διάκρισης μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, με στόχο να μη διαγραφούν φοιτητές/τριες που αγωνίζονται να πάρουν το πτυχίο τους και εμπράκτως δείχνουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σε σχέση με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η Σύνοδος προτείνει τις εξής αλλαγές: α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126, β) να απαλειφθεί ο όρος «επιτυχώς» και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης «ειδικών» περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.
- ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και, για τον λόγο αυτό, τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Α.Ε.Ι., με σημαντική οικονομική στήριξη της πολιτείας. Θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τον ύψιστο σκοπό του που είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.