Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο ανοίγει τις πύλες του για 18η συνεχή χρονιά έως και 28 Σεπτεμβρίου 2021 με ένα πλούσιο πρόγραμμα γύρω από τη γραφή, το θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες, έχοντας ως φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον αθηναϊκό ουρανό από το Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

Το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέτος περιλαμβάνει την πρώτη παρουσίαση έντεκα νέων θεατρικών έργων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως works in progress, τα οποία προκρίθηκαν στον παγκόσμιo διαγωνισμό συγγραφής που διοργάνωσε το Φεστιβάλ. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο με τίτλο «Libraries as Gardens» εντάσσονται διαδικτυακές συναντήσεις, καταγραφή των έργων και δημιουργία podcasts, εκπαιδευτικές και περιπατητικές δράσεις με νέα μέσα στο δημόσιο χώρο, με στόχο το κοινό να ανακαλύψει τον πλούτο και τη διαφορετικότητα της σύγχρονης γραφής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε παγκόσμιo διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων μικρής φόρμας με τίτλο “200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα”. Συνολικά κατατέθηκαν εκατόν ογδόντα έργα από δώδεκα χώρες: Ελλάδα, Βολιβία, Γερμανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ελβετία, Η.Π.Α., Ινδία, Ιράν Μεξικό, Μογγολία, Σλοβενία, Τσεχία.

Όλα τα έργα που έλαβε ο οργανισμός ξεδιπλώνουν τον γλωσσικό πλούτο, τη διαφορετικότητα και τη φαντασία των συγγραφέων – εκπροσώπων της σύγχρονης θεατρικής γραφής.
Μέσα από τα κείμενα που λάβαμε, σκιαγραφείται η Επανάσταση όχι μόνον ως πράξη που στοχεύει σε μια πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Η Επανάσταση αναδεικνύεται ως έννοια και υλικό που υπάρχει πίσω από κάθε πρωτοπορία, στις νέες επιτεύξεις, τις νέες τεχνολογίες, τη διερεύνηση των πνευματικών οριζόντων, την καλλιέργεια ιδεολογιών και πεποιθήσεων, τη διάδοση κοινωνικοπολιτικών μηνυμάτων, την επαναδιαπραγμάτευση της γραφής, της αισθητικής και των καλλιτεχνικών ρευμάτων, τη δημιουργία νέων μύθων και την ανατροπή των παλαιών, καθώς και τη μεταγραφή τους στο σήμερα.
Η Επανάσταση λοιπόν, ως κανάλι που αρδεύει από το παρελθόν, τροφοδοτεί και γονιμοποιεί το παρόν και εκβάλλει στο μέλλον την ελπίδα. Αυτή είναι η εικόνα που μας δίδεται από τα έργα του διαγωνισμού.

Δέκα έργα, εκ των οποίων τρία προέρχονται από το εξωτερικό (Βολιβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Τσεχία) και επτά από την Ελλάδα, επιλέχθηκαν να βραβευθούν και να παρουσιαστούν με τη μορφή work in progress. Το σκεπτικό της βράβευσής τους βασίζεται στο ότι εμπεριέχουν «εν σπέρματι» όλες τις προαναφερθείσες «ποιότητες» μιας επανάστασης, που οδηγεί στην εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας και διεθνών συνεργασιών του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί την παράσταση «August» σε σκηνοθεσία Zoltán Balázs, μία παραγωγή του Maladype Theatre (Ουγγαρία).
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων με τίτλο «Libraries as gardens», που περιλαμβάνει αφιερώματα, εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις και δράσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Στα φετινά αφιερώματα και το Αφιέρωμα στον Γάλλο πανεπιστημιακό, θεωρητικό, κριτικό Robert Abirached (που πρόσφατα απεβίωσε) σε επιμέλεια του Νεκτάριου Κωνσταντινίδη, καθώς και το αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια Παναγιώτη Ανδριόπουλου με το καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον».

Οι δράσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που οργανώνονται σε επιμέλεια Geert Vermeire και σε συνεργασία με τον οργανισμό THE MILENA PRINCIPLE, το portal walk · listen · create, το SUPERCLUSTER Locative Media και το RASURAS – MARGINAL GEOGRAPHIES (language, poetics, movement) RESEARCH GROUP, θα επεκταθούν σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης αναδεικνύοντας κείμενα, ήχους και τόπους. Θα δημιουργηθούν δε εφαρμογές που θα ενώνουν ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις του κόσμου στις οποίες θα πραγματοποιούνται την ίδια ώρα αντίστοιχες δράσεις .

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ: https://analogiofestival.org/

Για κρατήσεις θέσεων: ticketsanalogio@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες: analogiofestival@gmail.com

από έως
Scheduled Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN