Στις 30 Μαϊου 2025, ώρα 5-7μμ, η ιστορικός Άννα-Μαρία Δρουμπούκη, διδάσκουσα του πανεπιστημίου Αιγαίου, θα πραγματοποιήσει διάλεξη υπό τον τίτλο “Ανάμεσα σε Πατρίδες και Ταυτότητες: Ο Ρενάτο Μόρδο ως Εβραίος, Επιζών και Καλλιτέχνης”, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων του ΕΚΠΑ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της οδού Αιόλου 42-44 (2ος όροφος, αίθουσα 4).
Η διάλεξη θα εστιάσει στη ζωή και το έργο του Ρενάτο Μόρδο, Εβραίου θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και διανοούμενου. Η διάλεξη στοχεύει στο να αναδείξει λιγότερο γνωστές πτυχές της ελληνοεβραϊκής εμπειρίας του Ολοκαυτώματος, καθώς και νέα εργαλεία κριτικού στοχασμού πάνω στις πολύπλοκες ελληνογερμανικές σχέσεις.
Η κα Δρουμπούκη είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού, έχει διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος ‘Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα’ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (2016-2018) και ερευνητικός εταίρος του Ιδρύματος Γκέρντα Χένκελ (Gerda Henkel Stiftung) (2019-2021). Είναι η συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων: Μνημεία της Λήθης. Ίχνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Πόλις 2014 και Μια ατελείωτη διαπραγμάτευση: Η ανασυγκρότηση των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και οι γερμανικές αποζημιώσεις, 1945-1961, Ποταμός 2019.