Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κέντρο “Αρχιμήδης”: Εκεί όπου ερευνητές και επιχειρηματίες μιλούν την ίδια γλώσσα

Άρθρο της Αγγελικής Βελεσιώτη στο Business Stories της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (30/1/22)

Χρηματοδότηση, ύψους τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ αναμένεται να λάβει το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους το Κέντρο «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία θα κατευθυνθεί σε έναν και μόνο σκοπό: τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο Νίκο Μυλωνά, η πρόσληψη ικανού αριθμού στελεχών θα βοηθήσει το κέντρο να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών του για τη δημιουργία τεχνοβλαστών, την κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, την ωρίμανση και επιτάχυνση των επιχειρηματικών ιδεών, τη διοργάνωση διαγωνισμών επιχειρηματικότητας και την προώθηση της έννοιας και σημασίας της επιχειρηματικότητας, με τη διδασκαλία τριών προπτυχιακών μαθημάτων που απευθύνονται σε όλους του φοιτητές του ΕΚΠΑ, μεταξύ άλλων.

«Παράλληλα, προγραμματίζεται για πρώτη φορά η διοργάνωση “Hμερών Kαριέρας Eρευνητών”.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις “Hμέρες Kαριέρας” που απευθύνονται σε φοιτητές που αποφοιτούν», τονίζει χαρακτηριστικά στο «business stories» και συνεχίζει: «Φέρνοντας τους ερευνητές μαζί με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στον ίδιο χώρο θα καταφέρουμε να συνδέσουμε την έρευνα με τη βιομηχανία που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Κέντρου «Αρχιμήδης» είναι ότι δραστηριοποιείται στο ΕΚΠΑ, ένα πανεπιστήμιο με μεγάλο εύρος έρευνας σε όλους του κλάδους των επιστημών, με εκατοντάδες εργαστήρια και δεκάδες Κέντρα Αριστείας.

«Η πολυσχιδής έρευνα και καινοτομία που παράγεται προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για κατοχύρωση πατεντών, δημιουργία τεχνοβλαστών και γενικά αξιοποίηση της εφαρμοσμένης έρευνας που αποτελεί δραστηριότητα του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ). Επίσης, από τους 40.000 ενεργούς προπτυχιακούς και 22.000 και πλέον μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές διαμορφώνονται επιχειρηματικές ιδέες που εισάγονται στη θερμοκοιτίδα για εκπαίδευση και ωρίμανση για πιθανή εμπορική αξιοποίηση, δραστηριότητα του Επιχειρηματικού Επιταχυντή (ΕπΕ). Η ύπαρξη ΓΜΤ και ΕπΕ στο ίδιο κέντρο είναι το δεύτερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, καθώς λειτουργούν συνεργατικά, στην προσπάθεια να μεταφέρουν την έρευνα στην οικονομία», εξηγεί.

Στήριξη σε 72 ομάδες από 15 κλάδους της οικονομίας

Περίπου 72 επιχειρηματικές ομάδες έχει υποδεχθεί και υποστηρίξει το πρόγραμμα επιτάχυνσης του Κέντρου «Αρχιμήδης» στους τέσσερις κύκλους που έχουν υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Αυτές οι ομάδες δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 15 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (το 24% αφορά σε HealthTech και BioTech) και διακρίνονται από τον βαθμό ωριμότητας της επιχειρηματικής τους ιδέας, μεταξύ ομάδων που βρίσκονται στα αρχικά στάδια και αναζητούν να προσδιορίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αλλά και πιο ώριμων νεοφυών επιχειρήσεων που λαμβάνουν υποστήριξη στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους.

«Με την πάροδο των κύκλων επιτάχυνσης παρατηρούμε μεγαλύτερη ωριμότητα στην αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με τους δυνητικούς τους πελάτες, στο πλαίσιο της μεθοδολογίας Lean Startup που εφαρμόζουμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η αξία της επιχειρηματικής τους ιδέας θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την επίλυση πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πελάτες-στόχοι τους, σε πραγματικές συνθήκες», σχολιάζει ο υπεύθυνος γραφείου Επιχειρηματικού Επιταχυντή Βασίλης Σιέμος. Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις διαδοχικές φάσεις, σε συνάρτηση με τον βαθμό ωριμότητας της εκάστοτε επιχειρηματικής ιδέας. Η διάρκεια της κάθε φάσης είναι τέσσερις μήνες, με το συνολικό διάστημα, για το οποίο μπορούν να λάβουν υποστήριξη οι επιχειρηματικές ομάδες, να ανέρχεται σε έως και 12 μήνες.

Μερικές από τις ομάδες είναι:

■ Hearing Balance & Voice Group, που αναπτύσσει τεχνολογίες επαυξημένης πολυτροπικής διάγνωσης και αποκατάστασης της βαρηκοΐας και των διαταραχών επικοινωνίας.
■ Genosophy, που παρέχει υπηρεσίες γονιδιωματικής, καθοδηγώντας εξατομικευμένες παρεμβάσεις υγείας και ευεξίας.
■ WhyMath, μια εναλλακτική μέθοδος διδασκαλίας των Μαθηματικών σε παιδιά του Δημοτικού.
■ Run4More, που αναπτύσσει εφαρμογή για την παρακίνηση της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας του πληθυσμού μέσα από ανταποδοτικές προσφορές,
■ Μetriflex, που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεμετρίας για μελισσοκόμους.

Αιτήσεις πατεντών και spin off

Τις υπηρεσίες του σε περισσότερους από 180 ερευνητές του ΕΚΠΑ έχει προσφέρει τα δύο χρόνια λειτουργίας του το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου.

Πιο αναλυτικά, μετρά 18 αιτήσεις πατεντών, τέσσερις ομάδες για ίδρυση τεχνοβλαστών, 42 έργα μεταφοράς τεχνολογίας και οκτώ γνωστοποιήσεις εφευρέσεων. «Η διαδικασία που έχουμε δημιουργήσει για την υποστήριξη της μεταφοράς τεχνολογίας λαμβάνει υπόψη της τόσο τις ανάγκες για προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας όσο και τη σχεδίαση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής αξιοποίησης, παράλληλα, με την ερευνητική διαδικασία που πραγματοποιείται στο εργαστήριο. Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Μεταφορά Τεχνολογίας αναδεικνύουν την ανάγκη να σπάσουν τα στεγανά του εργαστηρίου από ένα πρώιμο στάδιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανοιχτές και συνεργατικές πρακτικές που περιλαμβάνουν την κινητοποίηση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και μη επιστημονικών παραγόντων, όπως εταιρείες, πολίτες και φορείς χάραξης πολιτικής», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας Γιάννης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις πιο ώριμες ομάδες είναι η ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Χημείας του αναπληρωτή καθηγητή Γιώργου Βουγιουκαλάκη, με το έργο Lumiblast, που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας για την αντιμετώπιση δύσκολα προσεγγίσιμων καρκινικών όγκων, με μη επεμβατικό τρόπο, όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (κακοήθης όγκος εγκεφάλου).

«Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με δύο ιδρύματα του εξωτερικού (Νορβηγία και Ισπανία), χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και αρκετά απαιτητικό και σύνθετο, καθώς απαιτούνται αρκετά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης και σημαντικοί οικονομικοί πόροι, ώστε μια τέτοια πρωτοποριακή έρευνα να γίνει πρωτόκολλο θεραπείας και να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν. Για την εξέλιξη της έρευνας η ομάδα έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης στο European Innovation Council (EIC) με θετική αξιολόγηση», προσθέτει, αποκαλύπτοντας πως σχεδιάζεται η δημιουργία μιας start-up που θα αξιοποιήσει τη διανοητική ιδιοκτησία και την τεχνογνωσία των ερευνητών και θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν τα επόμενα στάδια αυτής της διαδικασίας.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN