Νέα & Ανακοινώσεις

Η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος και η μάχη μας με τον χρόνο και με τις παθογένειες: Ο Ερντογάν αν “καθαρίσει” τους Κούρδους ξέρουμε που θα στραφεί μετά…| Άρθρο του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνου Παΐδα

Η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος και η μάχη μας με τον χρόνο και με τις παθογένειες: Ο Ερντογάν αν “καθαρίσει” τους Κούρδους ξέρουμε που θα στραφεί μετά…| Άρθρο του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνου Παΐδα

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 δημοσιεύτηκε στο hellasjournal.com άρθρο του Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κωνσταντίνου Παΐδα με τίτλο «Η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος και η μάχη μας με τον χρόνο και με τις παθογένειες: Ο Ερντογάν αν “καθαρίσει” τους Κούρδους ξέρουμε που θα στραφεί μετά…».

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

Η προσωρινή πολιτική εξουδετέρωση του γερουσιαστή Robert Menendez, ο οποίος εξακολουθεί να συνιστά σοβαρότατο εμπόδιο στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την πραγμάτωση των τουρκικών αναθεωρητικών στόχων, συνέπεσε χρονικώς με μία εξαιρετική για την Τουρκία συγκυρία, με το αίτημα δηλ. της Σουηδίας για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου και με τη ζωτική ανάγκη διεύρυνσης του ίδιου του Οργανισμού.

Αναμφίβολα, και παρά τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι ειδικοί και «ειδικοί» στη διπλωματία και στις διεθνείς σχέσεις, ο χειρισμός του ζητήματος εκ μέρους της Τουρκίας υπήρξε απολύτως επιτυχής, αφού η Τουρκία απέκτησε την πολυπόθητη από εκείνην πρόσβαση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper, καθώς και σε τεράστιες ποσότητες αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών τελευταίας τεχνολογίας, ακυρώνοντας στην πραγματικότητα τις επώδυνες κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ εξαιτίας της προμήθειας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Το αντικειμενικά κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο καταδεικνύει ότι η κατοχική δύναμη προετοιμάζεται για κάποιον πόλεμο μεγάλης κλίμακας και μακράς διάρκειας στο εγγύς μέλλον, όχι απλώς προχωρά με αμείωτη ένταση, αλλά και διαρκώς διευρύνεται.
Η πραγματικότητα αυτή, και ενώ ο τουρκικός στρατιωτικοποιημένος αναθεωρητισμός αποτελεί το επίσημο και «υπερήφανο» δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, καθιστά από ανεπίτρεπτη έως αυτοκαταστροφική για τον Ελληνισμό τόσο τη «μακαριότητα» (υπό την επήρεια «ηρεμιστικών» του τύπου «Διακήρυξη των Αθηνών») όσο και την άσκοπη ανάλωση του ανεκτίμητου χρόνου, τον οποίο ως χώρα «εξαγοράζουμε» με τον προσχηματικό (εκ μέρους της Τουρκίας) ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η απροσδόκητη και δυσερμήνευτη αυτή μεταβολή της πολιτικής της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας με την, έστω και έμμεση και μερική, αποδοχή της άποψης ότι υφίστανται ελληνοτουρκικές και όχι αποκλειστικά ευρωτουρκικές διαφορές, οι οποίες πρέπει να τεθούν στο τραπέζι ελληνοτουρκικού και όχι ευρωτουρκικού διαλόγου, μπορεί να γίνει καταληπτή μόνο υπό το πρίσμα του «κέρδους χρόνου».

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε / λησμονούμε ότι όσον χρόνο κερδίζουμε εμείς, άλλον τόσο κερδίζει και η Τουρκία, η οποία διαθέτει πανίσχυρη εγχώρια αμυντική βιομηχανία και, επομένως, αξιοποιεί τον χρόνο αυτόν με γεωμετρική πρόοδο…

Ταυτοχρόνως, είναι προφανές ότι επ’ ουδενί αίρονται οι σοβαρότατες επιφυλάξεις που (οφείλουμε να) έχουμε αναφορικά με τις δυνητικές συνέπειες στη μελλοντική θεώρηση και στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, όταν κάποια στιγμή αναπόφευκτα και υπό την πίεση των (μελλοντικών) συνθηκών θα «επιστρέψουμε» στη λογική των «αποκλειστικά ευρωτουρκικών διαφορών» και θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να «ξαναδούν» τα «δικά μας» προβλήματα ως «δικά τους»…

Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένων των πολλών και σοβαρότατων μεταβολών και εξελίξεων που ενδέχεται να προκύψουν στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον (αποτέλεσμα αμερικανικών εκλογών, εξέλιξη του ρωσοουκρανικού πολέμου και της σύγκρουσης στη λωρίδα της Γάζας, κ.λπ.) καθίσταται υπαρξιακής σημασίας για την Ελλάδα (αλλά και για τον Κυπριακό Ελληνισμό) η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και ο μεγαλύτερος δυνατός ποιοτικός εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεών μας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συντελεστεί επιτυχώς, μόνον εάν η Ελλάδα αρχίσει να αναπτύσσει και να παράγει η ίδια (ορισμένα έστω από) τα αμυντικά συστήματα, τα οποία χρειάζεται, προκειμένου να ανασχεθεί η αναθεωρητική μανία της Τουρκίας χωρίς να απαιτηθεί να φτάσουμε σε μία αναμέτρηση επί του πεδίου.

Βεβαίως, δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες! Η εποχή, κατά την οποία η Ελλάδα θα κατασκευάζει μόνη της μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, τεθωρακισμένα άρματα μάχης κ.λπ., δυστυχώς θα αργήσει πάρα πολύ και, για να είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να μην έρθει ποτέ, εάν πρωτίστως ως λαός δεν μεταβάλουμε τη νοοτροπία μας.

Ωστόσο, και μπορούν και πρέπει να γίνουν μεγάλα και τάχιστα βήματα σε αμυντικούς τομείς, οι οποίοι δεν απαιτούν τόσο πόρους όσο ισχυρότατη βούληση, άριστη οργάνωση και αμείωτη αποφασιστικότητα.

Επί παραδείγματι, οι Έλληνες / Ελληνίδες επιστήμονες και τα ελληνικά Α.Ε.Ι. μπορούν να θαυματουργήσουν σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη των Γενικών Επιτελείων στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων, των οπλισμένων μη επανδρωμένων πλωτών και υποβρύχιων σκαφών, του ηλεκτρονικού πολέμου και των συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτήν μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πολύτιμο αρωγό και «πολλαπλασιαστή ισχύος» οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με πολύ σημαντικά επιτεύγματα.
Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό και αισιόδοξο είναι το ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται απολύτως αποφασισμένη και ικανή να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στον δρόμο αυτόν, υπερβαίνοντας τις όποιες πρακτικές δυσκολίες και, κυρίως, εξαλείφοντας τη νοσηρή νοοτροπία και τις παθογένειες που κατέστησαν την Ελλάδα αποκλειστικά «καταναλωτή» εισαγόμενου αμυντικού υλικού. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά εάν πραγματικά το θέλουμε, σαφέστατα και μπορούμε να το επιτύχουμε, όπως το έχουν επιτύχει πολλές άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Τ. Ερντογάν ο πρώτος κατά χρονική σειρά στόχος του στρατιωτικοποιημένου τουρκικού αναθεωρητισμού είναι η «εξαφάνιση από τον χάρτη» των Κούρδων του βορείου Ιράκ, εναντίον των οποίων θα στραφεί με όλες της τις δυνάμεις η τουρκική πολεμική μηχανή το Καλοκαίρι του διαρρέοντος έτους.

Εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν τον αφανισμό του σημαντικότερου συμμάχου τους στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ακόμα και ο πιο αφελής μπορεί να φανταστεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας και ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος της επί του πεδίου…

Καθίσταται, επομένως, προφανές ότι στην προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας δεν επιτρέπεται η παραμικρή καθυστέρηση και η παραμικρή «ελαστικότητα» σε νοσηρές συντεχνιακές και άλλες νοοτροπίες.

Δείτε τη δημοσίευση στο: https://hellasjournal.com/2024/03/i-apotreptiki-ischis-tis-ellados-ke-i-machi-mas-me-ton-chrono-ke-me-tis-pathogenies-o-erntogan-an-katharisi-tous-kourdous-xeroume-pou-tha-strafi-meta/

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση (ΦΕΚ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ 2505/29-6-2018, τ. Β’) με τις εξής δύο (2) κατευθύνσεις: 1. – Λογοτεχνία και πολιτισμός 2. – Μετάφραση Στο εν λόγω Πρόγραμμα […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Φιλοσοφία και Διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, αποφάσισε την παράταση της περιόδου υποβολής αιτήσεων έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.            Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), στον […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Φιλοσοφία και Διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, αποφάσισε την παράταση της περιόδου υποβολής αιτήσεων έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.            Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), στον […]

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο