Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άρθρο των Καθηγητών του ΕΚΠΑ Δ. Καινούργιου και Γ. Δότση στο “Euro2day” για την διαχείριση κινδύνων

Η συνταγή για να στηθεί σωστά ομάδα διαχείρισης κινδύνου

Τα στελέχη της Διαχείρισης Κινδύνων είναι τώρα πιο απαραίτητα από ποτέ….

Η πυροσβεστική αντιμετώπιση μιας κρίσης και το ρίσκο. Πόσο σημαντική είναι η αλλαγή αυτής της εικόνας και πώς πρέπει να κινηθεί η ηγεσία μιας εταιρείας.

Γράφουν οι:

1 3

Δημήτρης Καινούργιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής (ΚΕΜΕΧ) του ΕΚΠΑ.

2 3

Γιώργος Δότσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων».

Εικόνα3

Δημήτρης Βραχωρίτης, Εκπρόσωποςτου Risk Management Society of Greece.

Ζούμε σε έναν αλληλένδετο κόσμο και κάθε εταιρία μπορεί να επηρεαστεί, άμεσα ή έμμεσα, από κρίσεις όπως αυτή που προκάλεσε ο κορονοϊός, η κλιματική αλλαγή ή τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσο πιο καλά είναι προετοιμασμένη μια εταιρία τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και τόσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζει τους κινδύνους και τις απειλές που την περιβάλλουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή είναι μια περίοδος που παγκοσμίως οι υπηρεσίες Διαχείρισης Κινδύνων έχουν εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση. Μια έκθεση της Allied Market Research που εξειδικεύεται σε έρευνες αγοράς και συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αυτή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνων το 2019 ανήλθε στα $7,4 δισ. και υπολογίζεται να φτάσει τα $28,9 δισ. μέχρι το 2027. 

Οι μεγάλες και συνειδητοποιημένες εταιρίες διαθέτουν εξειδικευμένα στελέχη στην Διαχείριση Κινδύνων και έχουν ήδη ξεκινήσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα και την επόμενη πιθανή κρίση.  Αυτά τα στελέχη είναι υπεύθυνα να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση, να προετοιμαστούν για το χειρότερο, και αυτό μπορεί να γίνει με ευοίωνες προοπτικές καθώς αξιολογούν συνεχώς νέα σενάρια κινδύνων συνδεδεμένα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας και εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι Τράπεζες παραδοσιακά έχουν υιοθετήσει πολύ εξειδικευμένα συστήματα και μεθοδολογίες Διαχείρισης Κινδύνων, καθώς αυτό υπαγορευόταν από το εποπτικό τους πλαίσιο εδώ και κοντά 30 χρόνια (Βασιλεία Ι). Η αξιολόγηση σεναρίων κινδύνου και η εξέταση τρόπων αντιμετώπισής τους είναι βασικά συστατικά της σύγχρονης Διαχείρισης Κινδύνων στις Τράπεζες.

Αυτό το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας αναφορικά με τη Διαχείριση Κινδύνων που συναντάται στις Τράπεζες και στις Ασφαλιστικές, δεν συναντάται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σε μια εμπορική εταιρία δεν υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση ύπαρξης θεσμοθετημένης ομάδας Διαχείρισης Κινδύνων. Κάθε κρίση αντιμετωπίζεται συνήθως πυροσβεστικά. Για παράδειγμα, μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ίσως δεν εξετάζει σενάρια για το πώς θα διαχειριστεί μια παγκόσμια έλλειψη στο σιτάρι, ή μια αυτοκινητοβιομηχανία δεν εξετάζει σενάρια για το πως θα ανταπεξέλθει μετά από μια διακοπή του ίντερνετ.

Για να αλλάξει αυτήν την εικόνα, η ηγεσία μιας εταιρίας πρέπει να δεσμευτεί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων. Το έργο αυτό είναι τρισδιάστατο και αποτελείται από: 1) το λειτουργικό μοντέλο Διαχείρισης Κινδύνων, που βασίζεται στις κύριες διαδικασίες Διαχείρισης Κινδύνων, 2) μια δομή εταιρικής διακυβέρνησης των κινδύνων και λογοδοσίας γύρω από αυτές τις διαδικασίες, που ξεκινά από το επίπεδο των πωλήσεων και καταλήγει στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου και 3) ένα σύνολο βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντίδρασης της εταιρίας αν το χειρότερο σενάριο πραγματοποιηθεί. Στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της Διαχείρισης Κεφαλαίων και Κινδύνων/Risk Management και του Εσωτερικού Ελέγχου/Internal Audit, αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο Πρόγραμμα στην Ελλάδα που θεραπεύει πολυδιάστατα και ολιστικά τη Διαχείριση Κινδύνων.

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν και μπορείτε να βρείτε την Προκήρυξη και την Αίτηση Συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο: https://appliedriskmgt.econ.uoa.gr/

ARM BANNER 01 300X250 1

Πηγή: Euro2day: https://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/2130950/h-syntagh-gia-na-sththei-sosta-omada-diaheirishs-k.html [6/5/2022]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN