Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άρθρο της Αναπλ. Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Έφης Κάννερ, στον συλλογικό τόμο “Mapping Gender in the Near East. What’s New and What’s Ahead in Ottoman and Turkish Women’s, Gender, and Sexuality Studies”

Ο συλλογικός τόμος Mapping Gender in the Near East. What’s New and What’s Ahead in Ottoman and Turkish Women’s, Gender, and Sexuality Studies που επιμελήθηκαν οι Hülya Adak (Gender and Women’s Studies Center of Excellence, Πανεπιστήμιο Sabanci, Κωνσταντινούπολη) και Richard Wittmann (Orient Institut, Κωνσταντινούπολη) εκδόθηκε πρόσφατα αποτελώντας προϊόν της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών φορέων. Αποτυπώνει τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο ομώνυμο διήμερο διεθνές workshop, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτόν επιχειρείται η χαρτογράφηση του τοπίου των γυναικείων σπουδών, καθώς και των σπουδών φύλου και σεξουαλικότητας αναφορικά με τις κοινωνίες της Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Untitled 1 2

Ο τόμος επικεντρώνει στις σύγχρονες προκλήσεις  που αντιμετωπίζει η έρευνα στα πεδία αυτά:  θεσμικά προβλήματα, ζητήματα διεθνών συνεργασιών, μεθοδολογικές προκλήσεις και καινοτόμα θεωρητικά μοντέλα. Προβάλλει επίσης τον προβληματισμό που δημιουργεί ο ακτιβισμός γύρω από τα θέματα αυτά στις συγκεκριμένες κοινωνίες. Στον τόμο συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα έγκριτων μελετητών που εκπροσωπούν περί τους 25 ακαδημαϊκούς θεσμούς ανά τον κόσμο και διερευνούν νέους ερευνητικούς ορίζοντες, θεωρητικά μοντέλα αιχμής, προοπτικές συνεργασιών, καθώς και δίκτυα αλληλεγγύης απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών και συνεπακόλουθα οι σπουδές φύλου όχι μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην Ευρώπη και στην Τουρκία.

Τα θέματα που αναδεικνύονται στον τόμο συνίστανται στη διεπιστημονικότητα, τη διαθεματικότητα, την ανθρωπολογία του σώματος, τις queer studies, τις σπουδές για την αναπηρία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματα στη Μέση Ανατολή, καθώς και και την ιστορία της ανάπτυξης των γυναικείων σπουδών και σπουδών φύλου στην Τουρκία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.  Ο τόμος διαιρείται σε τέσσερα μέρη: το πρώτο μέρος εστιάζει στις λογοτεχνικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο των γυναικείων σπουδών και σπουδών φύλου στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Οι συμβολές του δεύτερου μέρους επιχειρούν την ιστορικοποίηση των συγκεκριμένων πεδίων, ενώ εκείνες του τρίτου περιστρέφονται γύρω από τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις σε αυτά. Τέλος το τέταρτο μέρος εστιάζει στις νέες προοπτικές της έρευνας και της συγκρότησης διεθνών ακαδημαϊκών δικτύων, αλλά και στην ανάγκη της διάχυσης των σχετικών ερευνητικών αποτελεσμάτων στην ευρύτερη κοινωνία.

Το δε άρθρο της Αναπλ. Καθηγήτριας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Έφης Κάννερ Treating Transcultural Encounters and Politics in Middle East Gender Studies επικεντρώνει σε τρία ζητήματα: το ένα αφορά τις ιστοριογραφικές προσεγγίσεις των έμφυλων σχέσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Τουρκία ως απότοκου της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων εθνοθρησκευτικών ομάδων. Το δεύτερο σχετίζεται με την ανάγκη να αποκτήσει η πολιτική κεντρικό χαρακτήρα στις γυναικείες σπουδές και σπουδές φύλου αναφορικά με τη Μέση Ανατολή και το τρίτο συνίσταται στην περιορισμένη παρουσία των ιστορικών στο εν λόγω πεδίο.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN