Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Στα πλαίσια των Επετειακών Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας για τη συμπλήρωση των 90 ετών από την ίδρυσή του και στα πλαίσια της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Εικόνα1 1
Στην φωτογραφία απεικονίζονται ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ και Γενικός Διευθυντής του Τομέα Χαλκού της ElvalHalcor κ. Πάνος Λώλος και ο Επίκουρος Καθηγητής και συντονιστής της δράσης Δρ. Διονύσης Ξενάκης.

Η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου Συνεργασίας στοχεύει στην παγίωση μίας μακροπρόθεσμης αλλά ταυτόχρονα στοχευμένης συνεργασίας, η οποία αποσκοπεί στην αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, αυτοματισμού για τη σύγχρονη ψηφιακή βιομηχανία και τη διοίκησή της, αναβαθμίζοντας και βελτιστοποιώντας τις παραγωγικές δομές της βιομηχανίας της χώρας μας. Βασική στόχευση της συνεργασίας αυτής είναι η εμπέδωση της καινοτομίας και της αριστείας στα κύρια πεδία τεχνολογιών της 4ης και 5ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0/5.0) με κύριο όχημα το νεοσύστατο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (ΤΤΨΒ) του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα Ευρίπου (Ψαχνά Ευβοίας). Με πρωταγωνιστές τα μέλη ΔΕΠ του νεοσύστατου Τμήματος, την διαρκή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο εκπαιδεύεται καθημερινά στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (περίπου 230 εισακτέοι κάθε χρόνο), η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τόσο την δυναμική όσο και την κρισιμότητα της διεπιστημονικής προσέγγισης την οποία ακολουθούν τα νέα τμήματα στο Συγκρότημα Ευρίπου. Άλλωστε, το πτυχίο του νεοσύστατου Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ, έχει ήδη αναγνωριστεί ωςπροσόν διορισμού στο Δημόσιο στην Ειδικότητα “ΠΕ Πληροφορικής” (ΠΔ 85/17-12-2022).

Εικόνα2
Στην φωτογραφία απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά: Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ και Γενικός Διευθυντής του Τομέα Χαλκού της ElvalHalcor κ. Πάνος Λώλος, ο Επίκουρος Καθηγητής και συντονιστής της δράσης Δρ. Διονύσης Ξενάκης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιάννης Μασούτης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπεγράφει με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΣΕ, ενώ την υλοποίηση του θα υποστηρίξει μία εξαμελής μικτή συντονιστική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν επιδραστικά μέλη της Ελληνικής Βιομηχανίας (Κίμωνας Δανιηλίδης – Γενικός Διευθυντής ΕΛΚΕΜΕ, Δημήτρης Κοίλιαρης – Πρόεδρος SABO S.A., Ευάγγελος Γκιζελής – Ιδρυτής/CEO Gizelis Robotics S.A.) καθώς και διακεκριμένα μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ (Επίκουρος Καθηγητής Διονύσης Ξενάκης, Καθηγητής Ευστάθιος Χατζηευθυμιάδης, Καθηγητής Φώτιος Κουμπουλής). Κύρια αρμοδιότητα της επιτροπής αυτής είναι να εγκαθιδρύσει άμεση και ουσιαστική συνέργεια Ακαδημίας – Βιομηχανίας στους εξής τρεις άξονες:

1) Δημιουργία σταθερών μηχανισμών διασύνδεσης του ΕΚΠΑ με την Ελληνική Βιομηχανία

2) Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας

3) Καινοτομία, εφαρμοσμένη έρευνα και επιχειρηματικότητα

Για την υπογραφή του Μνημονίου, τον ΣΒΣΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος Πάνος Λώλος, ενώ ο κος Διονύσης Ξενάκης, Επίκουρος Καθηγητής και Υπεύθυνος Εξωστρέφειας του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, εκπροσώπησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Πρύτανη του κ. Θάνο Δημόπουλο. Την αποστολή του ΕΚΠΑ κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, πλαισίωσαν ο πρόεδρος του Τμήματος ΤΨΒ Καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του εργαστηρίου Ρομποτικής του Τμήματος ΤΨΒ Καθηγητής Φώτιος Κουμπουλής, καθώς και ο υπεύθυνος θεμάτων τεχνοοικονομικής ανάλυσης Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Κατσιάνης.

Εικόνα3 1
Στην φωτογραφία απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά, ο Καθηγητής Φώτης Κουμπουλής ΕΚΠΑ, ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ και Γενικός Διευθυντής του Τομέα Χαλκού της ElvalHalcor κ. Πάνος Λώλος, ο πρόεδρος του Τμήματος ΤΨ Καθηγητής Κώνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Ιωάννης Γεροντίτης, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΚΕΜΕ κ. Κίμωνας Δανιηλίδης, ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Κατσιάνης ΕΚΠΑ, και ο Διεύθυνων Σύμβουλος του Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων-Ασωπού κ. Ανδρέας Λουκάτος
Εικόνα4 1

Μέρος των πολυήμερων επετειακών εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας αποτέλεσε και η απονομή τιμητικής διάκρισης προς το ΕΚΠΑ για την σύσταση του καθώς και την διαρκή συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα μέσω του Συγκροτήματος Ευρίπου. Την διάκριση παρέλαβε η Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Χαρά Σπηλιοπούλου με καταγωγή από την Χαλκίδα. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ενεργά εξέχοντα στελέχη της Ελληνικής Πολιτείας και της Βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υποψήφιοι βουλευτές Ευβοίας, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιάννης Μασούτης, καθώς και πρόεδροι επιμελητηρίων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, η εκδήλωση ανέδειξε για άλλη μία φόρα την κρισιμότητα της διασύνδεσης του Ελληνικού Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και την τοπική βιομηχανία, αποτελώντας μέσο εμπέδωσης της αειφορίας, της καινοτομίας, της αριστείας και της βιώσιμης κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

image 10

Η εκδήλωση καλύφθηκε ευρέως από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ εκδόθηκαν δελτία τύπου των εμπλεκομένων φορέων:
https://tvstar.gr/2023/06/10/90-chronia-epimelitirio-evvoias-epeteiakes-ekdiloseis/
https://tvstar.gr/2023/06/12/eneninta-chronia-dimiourgikis-poreias-tou-epimelitiriou-evvoias/
https://youtu.be/9-PdhG7DU0U
https://www.stereanews.gr/2023/06/pagiothike-i-sinergasia-metaxi-sbse-k-ekpa-ipografi-mnimoniou/
https://uhc.gr
http://www.eviakosmos.gr/index.php
https://svse.gr/index.php
https://www.eviachamber.gr/el/content

Εικόνα5

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του συντονιστή της δράσης και συντονιστή της μικτής εξαμελούς επιτροπής ΕΚΠΑ – ΣΒΣΕ, Επίκουρου Καθηγητή Διονύση Ξενάκη:

«Αγαπητοί φίλοι είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα σε επιδραστικούς ανθρώπους της Πολιτείας μας, του Ελληνικού επιχειρείν, καθώς και στελέχη της τοπικής βιομηχανίας.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών … στα Ψαχνά??

ΝΑΙ! Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές μεγάλων ιδρυμάτων του Εξωτερικού, το αρχαιότερο και υψηλότερο στις διεθνείς κατατάξεις Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας μας ίδρυσε το 2019 ένα δορυφορικό campus στο Συγκρότημα Ευρίπου, μεταξύ άλλων κοντά στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) των Οινοφύτων, προσφέροντας 5 ΝΕΑ προγράμματα σπουδών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζω ένα έντονα διεπιστημονικό πρόγραμμα σε τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης το οποίο προσφέρει το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας. Στόχος του προγράμματος αυτού, το οποίο και υπηρετώ, είναι να παράξει νέους επιστήμονες με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και ουσιαστική handson εμπειρία σε επιστημονικές ενότητες όπως:

  • η ρομποτική και ο αυτοματισμός,
  • οι τηλεπικοινωνίες και η διασύνδεση συστημάτων παραγωγής/μηχανών (από συστήματα 5/6G μέχρι συστήματα ΙοΤ),
  • η ανάπτυξη λογισμικού (από προγραμματισμό ρομπότ μέχρι εφαρμογές για AR/VR, από ολοκληρωμένα συστήματα αυτοματισμού μέχρι πολύπλοκα back-end συστήματα υποστήριξης της βιομηχανίας και mobile apps)
  • τα οικονομικά και η διοίκηση της βιομηχανίας (ηλεκτρονικό επιχειρείν, εφοδιαστική αλυσίδα, μάκρο/μίκρο-οικονομικά, HR, project management, κλπ) καθώς και
  • η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας (AI, data analytics).

Τους τελευταίους μήνες επισκεφθήκαμε έναν μεγάλο αριθμό από βιομηχανικές μονάδες της περιοχής προσπαθώντας να διαμορφώσουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, μία κοινή ατζέντα, να ανοίξουμε νέους κοινούς δρόμους. Στην προσπάθεια μας αυτή βρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της τοπικής βιομηχανίας. Άνθρωποι οι οποίοι ξεχώρισαν τόσο για το ήθος τους, όσο και για την ανοιχτότητα και την επιμονή τους στο αποτέλεσμα. Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Χαλκού στην ElvalHalcor κ. Πάνος Λώλος,  ο άοκνος υποστηρικτήςτης δράσης κ. Κίμωνας Δανιηλίδης, ο πάντα ανοιχτός για οτιδήποτε θετικό στην ευρύτερη περιοχή κ. Δημήτρης Κοίλιαρης, , ο καλός φίλος και οραματιστής κ. Ευάγγελος Γκιζελής, και αρκετοί άλλοι.

Το μνημόνιο αυτό λοιπόν θέλουμε με όλες τις δυνάμεις μας να μην αποδώσει αξία μερικών δημοσιεύσεων προσωπικού, εταιρικού ή ιδρυματικού εγωισμού, αλλά ναθεμελιώσει το πλαίσιο μίας ουσιαστικής συνέργειας ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ στους εξής τρεις άξονες:

ΑΞΟΝΑΣ 1) Δημιουργία σταθερών μηχανισμών διασύνδεσης του ΕΚΠΑ με την Ελληνική Βιομηχανία, άρα κοινές δράσεις (ημερίδες, ημέρες καριέρας, επισκέψεις ένθεν κακείθεν), κοινές επιτροπές γνωμοδότησης για τη βιομηχανία και την ακαδημία,

ΑΞΟΝΑΣ 2) Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας. συντονισμένο πλαίσιο συνεργασίας για πρακτικές ασκήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για όλους, εκπόνηση διπλωματικών εργασιών και βιομηχανικών διδακτορικών,  από κοινού σχεδιασμός προγραμμάτων e-learning με πιστοποίηση ΕΚΠΑ καθώς και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες τις Ελληνικής Βιομηχανίας.

ΑΞΟΝΑΣ 3) Καινοτομία, εφαρμοσμένη έρευνα και επιχειρηματικότητα, ήτοι συμπράξεις σε κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης με ιδιωτική, Εθνική ή/και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δημιουργία κοινών ερευνητικών clusters, εργαλεία επιχειρηματικής επιτάχυνσης, νέα εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας/γνώσης.

Είμαι σίγουρος ότι στην προσπάθεια μας αυτή η Πολιτεία και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα σταθεί αρωγός στις ανάγκες προμήθειας του ιδρύματος μας με εκπαιδευτικό και ερευνητικό εξοπλισμό υψηλής αξίας για την υποστήριξη δράσεων όπως αυτή. Από πλευράς μας, η δράση αυτή θα συντονίζεται ενεργά από ένα μικτό 6-μελές Steering Board, το οποίο με χαρά και τιμή θα υπηρετώ.

Όπως για εσάς, έτσι και για εμάς, στόχος του Ιδρύματος μας δεν είναι να καλύψουμε με φθηνό εργατικό δυναμικό ‘τρύπες’ που υπάρχουν στις τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να παράξουμε συντεταγμένα ένα εξωστρεφές, άρτια καταρτισμένο, υψηλά αμοιβόμενο και forwardthinking επιστημονικό δυναμικό το οποίο θα υπηρετήσει τους στόχους εξωστρέφειας, καινοτομίας, βιώσιμης κερδοφορίας που θέτει η Ελληνική Κοινωνία, η Ελληνική Βιομηχανία και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Ως ΕΚΠΑ, παραμένουμε δίπλα σας, παραμένουμε ανοιχτοί στις ιδέες/ανάγκες σας, παραμένουμε ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας μας.»

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN