Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση ανάληψης καθηκόντων των νέων Πρυτανικών Αρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση ανάληψης καθηκόντων των νέων Πρυτανικών Αρχών, στην κατάμεστη από πανεπιστημιακούς Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024.

JIM 9631
JIM 9576

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, απηύθυνε την κεντρική ομιλία. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητή Σπύρο Βλαχόπουλο, καθηγητή Δημήτριο Καινούργιο, καθηγήτρια Αθανασία Σμυρνιώτου και καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο της ιστορικής πορείας του Ε.Κ.Π.Α. και ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

εικόνα Viber 2024 01 23 17 54 49 950
εικόνα Viber 2024 01 23 17 54 44 924
εικόνα Viber 2024 01 24 16 00 36 797
DKA 0616
JIM 9698
εικόνα Viber 2024 01 23 18 40 58 360
εικόνα Viber 2024 01 23 19 23 53 487
εικόνα Viber 2024 01 23 19 22 16 970
JIM 9798
JIM 9738
JIM 9709
εικόνα Viber 2024 01 23 17 54 45 787
εικόνα Viber 2024 01 23 17 54 46 412
εικόνα Viber 2024 01 23 17 54 47 153
εικόνα Viber 2024 01 23 17 54 47 922
εικόνα Viber 2024 01 24 16 00 42 116
JIM 0325
εικόνα Viber 2024 01 23 19 22 10 830 1
εικόνα Viber 2024 01 23 17 54 48 628
the hall

Στην ομιλία του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα ενώπιον της ανώτατης πολιτειακής αρχής η νέα διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α., οι Πρυτανικές αρχές, το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στον καθοριστικό ρόλο του πανεπιστημίου μας στην εκπαιδευτική αριστεία του Έθνους. Δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο δημόσιο πανεπιστήμιο, ευαίσθητο στις προκλήσεις και τους κραδασμούς του σύγχρονου κοινωνικού γίγνεσθαι, με διάπλατο ορίζοντα αλλά και πιστό στις παραδόσεις, όπου η αξιοκρατία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η εξωστρέφεια, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η συμπερίληψη, θα είναι πάντα παρούσες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον έμπρακτο σεβασμό προς τις αρχές και τις αξίες που συγκροτούν τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού».

Ο Πρύτανης κλείνοντας την ομιλία του απευθυνόμενος στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ανέφερε: «η νέα Διοίκηση, σας καλούμε, όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά για το Ε.Κ.Π.Α. του αύριο που θα πρωταγωνιστεί στην εκπαίδευση, την έρευνα,  την πρωτοπορία και θα συμβάλλει στην ευημερία και πρόοδο της χώρας. Που θα προσφέρει υψηλού  επιπέδου υπηρεσίες στις Ελληνίδες και τους Έλληνες και θα εκπροσωπεί ως άξιος πρεσβευτής το σύγχρονο ελληνικό γίγνεσθαι στον κόσμο. Φάρος πολιτισμού και αξιών στη κοινωνία μας και δέντρο αειθαλούς γνώσης».

JIM 9856

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης στον χαιρετισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, «Η 3η Μαΐου 1837  και η 23 Ιανουαρίου 2024 είναι 2 ημερομηνίες που τις συνδέει ένα μακρύ αδιόρατο νήμα πάνω στο οποίο βρίσκονται όλες οι φάσεις και οι περίοδοι που διένυσε ο Ελληνισμός, από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την προπαρασκευή της Επανάστασης, μέχρι το σήμερα – με τους νέους στόχους που θέτει το Πανεπιστήμιο Αθηνών: την προαγωγή του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για την εξέλιξη των φοιτητών και των ερευνητών του, την συμπερίληψη, τη προσαρμογή σε μια νέα εποχή υψηλών ψηφιακών απαιτήσεων. Και θα τα καταφέρουμε! Γιατί πάντοτε, το Ε.Κ.Π.Α. βασίστηκε στην αφοσίωση, στην εργατικότητα και στην υψηλό επιστημονικό δυναμικό των μελών του! Σήμερα δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με αυτή την αφοσίωση και την εργατικότητα, την ενότητα και τη συμπερίληψη, για ένα νέο Ε.Κ.Π.Α. του 21ου αιώνα».

JIM 9952

Το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητής Σπύρος Βλαχόπουλος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «αισθανόμαστε υπερήφανοι που υπηρετούμε το Ε.Κ.Π.Α. γιατί είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την ιστορία του έθνους μας. Πολλά έχουν ειπωθεί για το εάν ο ελληνικός πολιτισμός στηρίζεται στην Αρχαία Ελλάδα ή στην Ορθοδοξία. Η απάντηση βρίσκεται μέσα σε αυτήν την αίθουσα, την αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου μας. Στα δεξιά μου, το έμβλημα του πανεπιστημίου μας, η σοφή Αθηνά. Στα αριστερά, οι Τρεις Ιεράρχες. Και μία καταληκτική παρατήρηση. Στις μέρες μας δυστυχώς αυξάνονται οι εχθροί της δημοκρατίας, που ομολογημένα ή ανομολόγητα ασπάζονται τον εθνικοσοσιαλισμό και, παρόλα ταύτα, επικαλούνται τον πατριωτισμό. Η απάντηση βρίσκεται και πάλι σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Πρωτοχρονιά 1942: Οι γερμανοί στρατιώτες-κατακτητές μετατρέπουν την Αίθουσα αυτή σε αίθουσα διασκεδάσεως και σπάνε τα αγάλματα! ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ! Γι’ αυτό το Πανεπιστήμιο μας δεν θα καλλιεργεί μόνο τη γνώση, θα υπερασπίζεται και τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου».

JIM 9986

 Ο καθηγητής Δημήτριος Καινούργιος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στον χαιρετισμό του ανέδειξε το πρόβλημα της  γραφειοκρατίας που παραμένει διαχρονικά ως μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις του δημοσίου πανεπιστημίου και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης. Από την πολύπλοκη διαδικασία εγκρίσεων και αξιολογήσεων μέχρι την καθυστερημένη εκτέλεση απλών διοικητικών αιτημάτων, η γραφειοκρατία αποδεδειγμένα βλάπτει σοβαρά την «ακαδημαϊκή υγεία», απειλεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός της ακαδημαϊκής δημιουργικότητας, αποπροσανατολίζει από τις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα όπως η κλιματική κρίση και η τεχνητή νοημοσύνη, και υπονομεύει τους στρατηγικούς στόχους της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης, και της ενίσχυσης της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και του εν γένει αποτυπώματος του ιδρύματός στην κοινωνία και την οικονομία. Σημείωσε ότι η νέα διοίκηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει πλήρη επίγνωση του συγκεκριμένου προβλήματος, και στο μέτρο του δυνατού, σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτεία, αλλά και πλήρη προσήλωση στη θεσμική νομιμότητα, θα συμβάλει στην υιοθέτηση μιας προοδευτικής προσέγγισης, εστιάζοντας στην απλοποίηση, τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων.

JIM 0044

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η καθηγήτρια Αθανασία Σμυρνιώτου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι «βούλησή μας είναι, πέρα από τα επιβεβλημένα και κρίσιμα φοιτητικά ζητήματα σπουδών, να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές με πρώτη προτεραιότητα αυτές που αφορούν στους φοιτητές και τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτής της οπτικής αποσκοπούμε στη βελτίωση των  συνθηκών  μέσα στους χώρους εργασίας τους, στην ψυχοκοινωνική τους ένταξη, στήριξη και συμβουλευτική σε ατομικό ή και οικογενειακό επίπεδο, μέσω της βέλτιστης υποστήριξης των υποδομών της Ακαδημαϊκής και Φοιτητικής Μέριμνας και όχι μόνον. Μια τέτοιου είδους πολιτική, όμως, δεν αφορά μόνον σε γνώσεις και επιστημονική εκπαίδευση / εξειδίκευση αλλά στοχεύει στη διαμόρφωση και  ολοκλήρωση της προσωπικότητας των φοιτητών, στην καλλιέργεια του πνεύματος, της αποδοχής, της συνεργασίας, τη βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης μέσω της συμμετοχής τους σε παρεχόμενες κοινωνικές δράσεις, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, και όχι μόνον. Η ουσιαστική  επικοινωνία και  η αποτελεσματική αλληλεπίδραση όλης της Πανεπιστημιακής κοινότητας είναι το ζητούμενο της Διοίκησης αυτής».

JIM 0102

Τέλος, ο καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οφείλει, και θα το πράξει, να διατρανώσει urbi et orbi την ακαδημαϊκή μαρτυρία του. Οφείλει να συνεχίσει να επιδεικνύει δυναμική εξωστρέφεια, εμπιστοσύνη στο λειτούργημα του ακαδημαϊκού εκπαιδευτικού, πίστη στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οφείλει, και θα το πράξει, να αντιπελαργήσει, ιδιαίτατα δε προς τους κατοίκους της πόλης που το φιλοξενεί, προς τους κατοίκους της Αθήνας, οφείλει να αντιπελαργήσει τη λεπτή αύρα και τη ζείδωρη ενέργεια των γραμμάτων και των τεχνών, που έκπαλαι διακονεί και θεραπεύει. Το Πανεπιστήμιό μας, ως πολιτισμικός διαχειριστής μιας μακρόχρονης εγχώριας διαχρονίας, η οποία θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο, οφείλει να επιχειρήσει τη διασύνδεση των πολυάριθμων ακαδημαϊκών ενασχολήσεων και των καινοτόμων επιστημονικών δραστηριοτήτων των μελών του με την οικονομία, σε μιαν απόπειρα κεφαλαιοποίησης του πολιτισμού, μιαν απόπειρα άκρως παραγωγική, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με υψηλό πολιτισμικό δείκτη, όπως αυτό της Αθήνας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε, όση υμίν δύναμις, κατά το προσεχές διάστημα, αδιακόπως και αόκνως».

JIM 0162

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, των Αντιπρυτάνεων, των μελών της Συγκλήτου, των Κοσμητόρων, των Προέδρων, των πρώην Πρυτάνεων Μιχάλη Σταθόπουλου, Πέτρου Γέμτου, Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Χρήστου Κίττα, Δημοσθένη Ασημακόπουλου, Θεοδόση Πελεγρίνη, πρώην Αντιπρυτάνεων και ομότιμων Καθηγητών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι: Πρώην Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, Πρώην Πρωθυπουργός, ομότιμος καθηγητής κ. Λουκάς Παπαδήμος, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Kυριάκος Πιερρακάκης, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, Α΄ Αντιπρόεδρος, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Λαοδικείας, κ. Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου, κ. Χρυσόστομος, ευεργέτες και δωρητές του Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, κ. Διονύσης Καλαματιανός, εκπρόσωπος  του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής, κ. Παναγιώτης Δουδωνής, εκπρόσωπος  του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, βουλευτής, καθηγήτρια Αφροδίτη Κτενά, Υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργοί: Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέτα Μακρή και κ. Ιωάννα Λυτρίβη, Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος και κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας, Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης και κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Σπανάκης, Δικαιοσύνης κ. Γιάννης Μπούγας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης, Αντιπρόεδροι της Βουλής: κ. Θανάσης Μπούρας και κ. Όλγα Γεροβασίλη, Κοσμήτορας της Βουλής, κ. Βασίλης Υψηλάντης και οι Βουλευτές, κύριοι/κυρίες:  Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ανδριανός, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Χρήστος Βεσυρόπουλος, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βρεττάκος, Ιωάννης Γιάτσιος, Βασίλης Γιόγιακας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Καπετάνος, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Κατσαφάδος, Χρ. Κέλλας, Εμμανουήλ Κόνσολας, Μιχάλης Λιβανός, Αθηνά Λινού, Γιάννης Λοβέρδος, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννης Πασχαλίδης, Ζωή Ράπτη, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Στύλιος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μιλτιάδης Χρυσομάλης. Επιπλέον την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η  Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Ευαγγελία Νίκα, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννα Κλάπα, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας: η Επίτροπος Επικρατείας Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, κ. Δήμητρα Γαλάνη, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Νίκη Μαριόλη, Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων: ΕΜΠ καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, Οικονομικού Πανεπιστημίου καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών καθηγήτρια Ερατώ Χατζησάββα, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Μαρία Νικολαΐδη, και Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, ομ. καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και Μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, ο π. Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και Υπουργός, καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, η Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ, Στέλλα Πριόβολου, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, κ. Λουκία Κεφαλογιάννη, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας  της Γερμανίας, κ. AndreasKildl, η Α.Ε. ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. MatthewLodge, εκπρόσωπος του Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, ο Γραμματέας της Πρεσβείας, κ. Ghadir Salman, εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μορφωτικός Ακόλουθος, κ. Λουκάς Ξενοφώντος, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Τζάφος, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, Ταξίαρχος (Ι) Μάριος Μπαντουβάς, Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβης ε.τ. κ. Αλίκη Χατζή, Γενικοί Γραμματείας: Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και δια Βίου Μάθησης, κ.  Γιώργος Βούτσινος, Υπηρεσιών Υγείας, κ. Λίλιαν Βιλδιρίδη, Δημόσιας Υγείας, κ. Φωφώ Καλύβα και Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και ΜΜΕ, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, Προϊστάμενος Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτριος Κατωπόδης, Διευθυντής Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος Χρήστος Παπαφιλίππου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου.

«Εξοχότατη κα Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Είναι μεγάλη μας τιμή να σας καλωσορίζουμε σήμερα στην εορταστική εκδήλωση της ανάληψης καθηκόντων των νέων Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ιστορικότερου και μεγαλύτερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας. Είμαστε περήφανοι που η πρώτη πολίτης της χώρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου μας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδρύθηκε το 1837, σχεδόν παράλληλα με την επανίδρυση του ελληνικού κράτους και από τότε αποτελεί τον κυριότερο θεσμό πνευματικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Έχοντας ήδη διανύσει δύο σχεδόν αιώνες ισχυρής παρουσίας στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Πατρίδας μας, κατόρθωσε να εδραιώσει την φήμη του σε διεθνές επίπεδο δίπλα στα μεγάλα και φημισμένα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Στα διακόσια χρόνια λειτουργίας του μόρφωσε εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών και συνέβαλε σημαντικά στην κοινωνική ανέλιξη τους, βελτιώνοντας την κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας, ειδικά μετά τον πόλεμο.

Στο Πανεπιστήμιο μας σπούδασαν οι πρώτες γυναίκες επιστήμονες της πατρίδας μας, ανοίγοντας έτσι τον κόσμο της εκπαίδευσης στο άλλο «μισό του ουρανού» και συμβάλλοντας στην εδραίωση της ισότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών.

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η έννοια της σύγχρονης επιστήμης και των επιστημονικών πεδίων, ενώ εκ του εκπαιδευτικού του ρόλου, έχει λειτουργήσει ως ατμομηχανή πολιτιστικής ανάπτυξης και παιδείας.

Το Ε.Κ.Π.Α. σήμερα, αποτελεί μία ακμάζουσα κοινότητα εκπαίδευσης και έρευνας, βρισκόμενο στην υψηλότερη θέση των διεθνών αξιολογήσεων ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κατάκτηση των υψηλών αυτών θέσεων αποδίδεται στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους, κυρίως όμως αποδίδεται στους σκαπανείς της εκπαίδευσης και έρευνας, τους υψηλών προσόντων και διεθνούς φήμης πανεπιστημιακούς δασκάλους και στο εξαιρετικό φοιτητικό σώμα.

Δάσκαλοι, με τη πραγματική δύναμη της λέξης οι πανεπιστημιακοί μας, έχουν ανοίξει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, νέα πρωτοπόρα επιστημονικά πεδία και έχουν δημιουργήσει προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης σε νέες, γεμάτες με προκλήσεις κατευθύνσεις, συμβάλλοντας στην γενικότερη τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο δημιουργικός τους ζήλος σε συνάρτηση με τις σημαντικές διεθνείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί, η λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων ανταλλαγών και διμερών συμφωνιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο μας καθιστούν ένα εξαιρετικά εξωστρεφές δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Η ενεργή συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, στο CIVIS και πρόσφατα η επιτυχημένη λειτουργία δύο αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων στη Φιλοσοφική Σχολή και στην Ιατρική Σχολή, συνέβαλαν στην ισχυροποίηση του πανεπιστημίου μας στον παγκόσμιο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Σημαντικότατη είναι επίσης η στενή διασύνδεση του Ε.Κ.Π.Α. με την άριστη ελληνική διασπορά, ενός από τα πιο δυναμικά στοιχεία του παγκόσμιου Ελληνισμού.

Σε όλες τις παραπάνω κατακτήσεις σημαντικό μερίδιο έχει η διαχρονική στήριξη του ελληνικού κράτους, παρά τις εκάστοτε δυσκολίες ειδικά στην τελευταία οικονομική κρίση. Παρότι τα προηγούμενα 14 χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το Ε.Κ.Π.Α. και σε κατεύθυνση αντιστρόφως ανάλογη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής προσφοράς του, στόχος των νέων πρυτανικών αρχών είναι η εξεύρεση πόρων από πηγές πέρα από την κρατική στήριξη. Επιπλέον, από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% λόγω των αφυπηρετήσεων. Είναι απαραίτητη η αναπλήρωση των 600 θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού που έχει απωλέσει το Ίδρυμα μας, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α.

Η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου μας σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει ήδη το στρατηγικό της σχέδιο που θα οδηγήσει το Ε.Κ.Π.Α. στην επόμενη δεκαετία με μεγαλύτερη αυτονομία. Σε αυτό θα συμβάλει η διεθνοποίηση, η ίδρυση περισσότερων ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, η στοχευμένη αξιοποίηση της περιουσίας του, η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών που λειτουργούν εντός του Ιδρύματος μας και η πρόσφατη πρωτοβουλία μας για ίδρυση τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α. στην αλλοδαπή.

Κύρια μέριμνά μας είναι η στήριξη των φοιτητών μας και των νέων επιστημόνων με την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, εξαιρετικών συνθηκών επιστημονικής ανέλιξης και άρτιας και προηγμένης υλικοτεχνικής υποδομής. Γιατί μόνο σε ένα άρτιο και σύγχρονο περιβάλλον μπορεί να παραχθεί πρωτοποριακή γνώση και καινοτομία και τελικά πλούτος για όλους: για τους φοιτητές, το πανεπιστήμιο, την ίδια τη  χώρα.

Με την συμμετοχή των μελών του ακαδημαϊκού μας προσωπικού σε ανταγωνιστικά εθνικά και διεθνή προγράμματα και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς την πολιτεία σε τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία, το Ίδρυμά μας βρίσκεται σε μία συνεχή αμφίδρομη σχέση με την ελληνική πολιτεία επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Και είναι αυτή ακριβώς η διαχρονική σχέση του ιδρύματος με την κοινωνία, με την καθοριστική συμβολή των ανθρωπιστικών σπουδών στις Σχολές του Ε.Κ.Π.Α., που εμπνέει και διαμορφώνει τους νέους επιστήμονες με ακαδημαϊκές αρχές και κοινωνικές ευαισθησίες.

Σήμερα ενώπιον της ανώτατης πολιτειακής αρχής η νέα διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α., οι Πρυτανικές αρχές, το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στον καθοριστικό ρόλο του πανεπιστημίου μας στην εκπαιδευτική αριστεία του Έθνους. Δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο δημόσιο πανεπιστήμιο, ευαίσθητο στις προκλήσεις και τους κραδασμούς του σύγχρονου κοινωνικού γίγνεσθαι, με διάπλατο ορίζοντα αλλά και πιστό στις παραδόσεις, όπου η αξιοκρατία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η εξωστρέφεια, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η συμπερίληψη, θα είναι πάντα παρούσες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον έμπρακτο σεβασμό προς τις αρχές και τις αξίες που συγκροτούν τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού.

Ευχαριστώ όλους τους συνοδοιπόρους, συναδέλφους πανεπιστημιακούς, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό. Ευχαριστούμε όσους μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους: Τους πρώην Πρωθυπουργούς κ. Αντώνη Σαμαρά και κ. Λουκά Παπαδήμο, τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη, τον Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος, τα μέλη της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους ευεργέτες και δωρητές του Πανεπιστημίου, τους πρώην Πρυτάνεις του Ε.Κ.Π.Α. και τους Πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, τις Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, τους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, τους κυρίους Πρέσβεις, τους εκπροσώπους επιχειρήσεων και ΜΜΕ.

Τη σημερινή ημέρα την αφιερώνω σε όλους αυτούς τους εκατοντάδες φίλους οι οποίοι ανιδιοτελώς στήριξαν το κοινό μας όραμα για ένα δημοκρατικό και εξωστρεφές πανεπιστήμιο, σε όλους εσάς που κατακλύσατε σήμερα αυτήν την ιστορική αίθουσα.

Αφιερώνω αυτή την ημέρα στην οικογένεια μου, τους γονείς μου, τη σύζυγο μου Ελένη και τους δύο μου γιους, φως στη ζωή μου, τον Δημήτρη και τον Σταύρο.

Ευχαριστώ τους διακεκριμένους Καθηγητές μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Νίκο Θωμαΐδη, Σπύρο Βλαχόπουλο, Δημήτρη Καινούριο, Νάσια Σμυρνιώτου και Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Το αίσθημα ευθύνης και η πραγματική αγάπη τους για το Πανεπιστήμιο οδηγεί σήμερα το Ίδρυμά μας στην επόμενη μέρα με όραμα και σύμπνοια.

Ευχαριστώ επίσης τα καταξιωμένα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που κοσμούν και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο μας: τον Βασίλειο Βασιλείου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale, ΗΠΑ, τον Αναστάσιο Γερμενή Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής, την Ειρήνη Σάρπ Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή, τον Γεώργιο Στασινό Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τον Παντελή Τζωρτζάκη Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Πιστεύω ότι ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν είναι χώρος αντιπαραθέσεων, αλλά τόπος συγκλείσεων και συναινέσεων. Σε όλες τις αιρετές διοικητικές θέσεις που αξιώθηκα να υπηρετήσω έως σήμερα ήμουν θιασώτης της συμμετοχικότητας και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων. Το ίδιο θα πράξω και από την τωρινή μου θέση.

Από την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής μέχρι και σήμερα ως Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., το Ίδρυμα μας αποτέλεσε ένα χώρο σκληρής δουλειάς, δράσης και αφοσίωσης. Πυξίδα μου ήταν ο αγώνας  για την αναγνώριση του ακαδημαϊκού έργου πέρα από την καταγωγή ή την κοινωνική θέση, για την τελική καταξίωση με βάση την προσωπική προσπάθεια με στόχο την αριστεία. Για αυτά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι: Ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο  που θα βασίζεται στη Δημοκρατία, την Αξιοκρατία, τη Διαφάνεια, τη Συμμετοχικότητα. Χωρίς σκιές, νεποτισμό, διαπλοκή και κλειστές ομάδες.

Σήμερα, η νέα Διοίκηση, σας καλούμε, όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά για το Ε.Κ.Π.Α. του αύριο που θα πρωταγωνιστεί στην εκπαίδευση, την έρευνα,  την πρωτοπορία και θα συμβάλλει στην ευημερία και πρόοδο της χώρας. Που θα προσφέρει υψηλού  επιπέδου υπηρεσίες στις Ελληνίδες και τους Έλληνες και θα εκπροσωπεί ως άξιος πρεσβευτής το σύγχρονο ελληνικό γίγνεσθαι στον κόσμο.

Φάρος πολιτισμού και αξιών στη κοινωνία μας και δέντρο αειθαλούς γνώσης.

Επιτρέψτε μου κλείνοντας να παραφράσω, τον Πάμπλο Νερούντα, Από το οικουμενικό έργο του Κάντο Χενεράλ,

«Δέντρο που ’χει ολοζώντανες τις ρίζες που ποτίσαν γνώση …

και γνώση ρούφηξ’ απ’ το χώμα…

και βγήκαν αόρατα λουλούδια…

και πολλές φορές τα πέταλά τους φεγγοβολάγαν σαν πλανήτες…

Και πήραν όλοι απ’ τα κλωνάρια τα μεστωμένα τους μπουμπούκια,

τα μοίρασαν χέρι με χέρι και ψήλωσαν μέχρι τ’ αστέρια.

Δέντρο γροθιά και δέντρο φλόγα…

Μπες στο χορό αυτής της λάμψης,

βάστα το δέντρο αυτό στης γης το κέντρο, να συνεχίζει να ψηλώνει.

Αυτό το δέντρο της δύναμης και της φλόγας της γνώσης, αυτό το Ε.Κ.Π.Α. δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε, να συνεχίζει να ψηλώνει….

Σας ευχαριστώ πολύ!»

Δείτε το βίντεο της ιστορικής πορείας του Ε.Κ.Π.Α.:

Δείτε την εκδήλωση στο Κανάλι του Ε.Κ.Π.Α. στο Youtube:

Δείτε τις φωτογραφίες: Ανάληψη καθηκόντων

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN