Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ερευνητικό Πρόγραμμα BE-SAFE: Ανάπτυξη μεθόδων ορθής πρακτικής για τη μείωση της χρήσης υπνωτικών φαρμάκων

Α΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑ

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

image 2

Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προαγωγή της καινοτομίας HORIZON

Το ερευνητικό πρόγραμμα BE-SAFE στοχεύει στην μείωση της χρήσης υπνωτικών φαρμάκων στην Ευρώπη, στην βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και στην δημιουργία σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών.

Εικόναbe
Τα μέλη του BE-SAFE κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος

Στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «HORIZON-HLTH-2021-CARE-05-01: Βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών» (BE-SAFE) που ξεκίνησε επίσημα στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 συμμετέχουν πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία), η Ελβετία και η Νορβηγία. Η εναρκτήρια συνάντηση έγινε στο Βέλγιο. Η διάρκεια του Προγράμματος θα είναι από το 2022 έως το 2027.

Γιατί να μειώσουμε τα υπνωτικά φάρμακα;

Τα υπνωτικά (βενζοδιαζεπίνες και άλλα ηρεμιστικά υπνωτικά) φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως είναι η ημερήσια υπνηλία, η απώλεια μνήμης και οι πτώσεις, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 65 ετών). Η εξεύρεση τρόπων μείωσης της χρήσης αυτών των φαρμάκων αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υπάρχει βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα προηγούμενες προσπάθειες μείωσης δεν οδήγησαν σε αποτελέσματα ευρείας εφαρμογής.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Νέες δυνατότητες ανοίγονται με την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος BE-SAFE, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του είναι να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη εικόνα της χρήσης υπνωτικών φαρμάκων στην Ευρώπη και να αναπτυχθούν μέθοδοι για τη μείωση της χρήσης τους.  Μέσω του προγράμματος BE-SAFE έχει δημιουργηθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων προκειμένου να αναπτυχθούν συστάσεις και καλές πρακτικές για την μείωση των φαρμάκων αυτών. Οι ασθενείς θα βρίσκονται στο επίκεντρο του BE-SAFE και για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί Συμβουλευτική Επιτροπή Ασθενών αποτελούμενη από ασθενείς, φροντιστές από το οικογενειακό περιβάλλον τους και οργανώσεις ασθενών που θα συμβουλεύει τους ειδικούς καθόλη την διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος.

Πώς θα βοηθήσει το Πρόγραμμα BE-SAFE;

Για να επιτύχει τους στόχους του, το Πρόγραμμα BE-SAFE θα πραγματοποιήσει έρευνα μεταξύ ασθενών, φροντιστών από το οικογενειακό περιβάλλον τους και επαγγελματιών υγείας για τον εντοπισμό των παραγόντων που διευκολύνουν ή/και αναστέλλουν την μείωση των βενζοδιαζεπινών και των άλλων ηρεμιστικών υπνωτικών φαρμάκων. Από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την έρευνα αυτή, η ομάδα του BE-SAFE θα αναπτύξει μεθόδους υποστήριξης της μείωσης της χρήσης αυτών των φαρμάκων. Επιπλέον, θα δημιουργήσει κατευθυντήριες οδηγίες και εκπαιδευτικό υλικό που θα απευθύνεται σε ασθενείς και φροντιστές και θα είναι βασισμένο στις ανάγκες της κάθε χώρας. Τέλος, η ομάδα του BE-SAFE θα αναπτύξει εργαλειοθήκη για τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών που θα επιτρέψουν και σε άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Το BE-SAFE εστιάζει στις ανάγκες, στις αξίες και στις προτιμήσεις των ασθενών. Αναμένεται να παρέχει γνώση και πηγές για την αύξηση της ασφάλειας των ασθενών και τη μείωση της χρήσης υπνωτικών φαρμάκων στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης καθώς επίσης και στους άμεσα εμπλεκόμενους (ασθενείς, επαγγελματίες και συστήματα υγείας, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής). Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μέρος της κοινοπραξίας του έργου και θα συνεισφέρει και στα έξι πακέτα εργασίας του προγράμματος BE-SAFE.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100085684100200

Instagram: https://www.instagram.com/besafehorizoneu/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/besafe-horizon-eu

Twitter: https://twitter.com/BESAFE_HORIZON  

Επικοινωνία:

Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου για την Ελλάδα

Καθ. Δημήτρης Δικαίος

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, Ελλάδα

ddikeos@med.uoa.gr

Συντονίστρια Προγράμματος

Καθ. Anne Spinewine

Université Catholique de Louvain, Βρυξέλλες, Βέλγιο

anne.spinewine@chuuclnamur.uclouvain.be

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Laura Fernández Maldonado

Fundació Salut I Envelliment, Βαρκελώνη, Ισπανία

laura.fernandezm@uab.cat

                                                                                              

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN