Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το πρόγραμμα BE-SAFE γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Βενζοδιαζεπίνες: Επισήμανση των κινδύνων και υποστήριξη των ασφαλών πρακτικών του ύπνου

be safe logo

Το ερευνητικό πρόγραμμα BE-SAFE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμμετέχουν πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία), η Ελβετία και η Νορβηγία. Η Μονάδα Μελέτης Ύπνου της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α. είναι αρμόδια για τη διαχείριση του προγράμματος για την Ελλάδα.

Στις 11 Ιουλίου, η ερευνητική ομάδα του BE-SAFE EU Horizon γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Βενζοδιαζεπίνες. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην προώθηση της ασφαλούς χρήσης των βενζοδιαζεπινών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση τους.

Οι βενζοδιαζεπίνες και τα υπνωτικά φάρμακα (z-drugs) συνήθως συνταγογραφούνται για καταστάσεις όπως η αϋπνία και το άγχος. Μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πτώσεις, κατάγματα και τροχαία ατυχήματα. Συχνές αναφορές για εξάρτηση από φάρμακα έχουν καταγραφεί μεταξύ των ασθενών που χρησιμοποιούν βενζοδιαζεπίνες. Για παράδειγμα, εθνική μελέτη για τη διαταραχή της χρήσης ουσιών στη Γαλλία αποκάλυψε ότι το 45.3% των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούν βενζοδιαζεπίνες ή υπνωτικά φάρμακα (z-drugs) είναι εξαρτημένοι1. Επιπλέον, η ακαταλόγιστη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων αυξάνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Επομένως, είναι σημαντικό για τον πληθυσμό και τα συστήματα υγείας να μειώσουν τη χρήση τους. Αυτό περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα πιθανά ατομικά και κοινωνικά οφέλη από τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης βενζοδιαζεπινών.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους των βενζοδιαζεπινών, μαζί με την προαγωγή απλών και αποτελεσματικών τρόπων για καλύτερο ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης αυτών των φαρμάκων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα BE-SAFE αξιοποιεί αυτήν την ειδική περίσταση για να μοιραστεί με το κοινό ένα σύνολο πόρων που στοχεύουν στην απομυθοποίηση του ύπνου, στην ενδυνάμωση των ασθενών και των συγγενών τους, και στην επίδειξη επιτυχημένων ιστοριών ανθρώπων που μείωσαν τις βενζοδιαζεπίνες. Οι διάφοροι πόροι που αναφέρονται παρακάτω είναι προσβάσιμοι στο κοινό μέσω του ιστοτόπου BE-SAFE.

  1. Γραφήματα για Μύθους του Ύπνου και Κινδύνους των Υπνωτικών Φαρμάκων:
    • Μύθοι για τον Ύπνο: Αυτός ο πόρος που βασίζεται σε στοιχεία ασχολείται με τους μύθους σχετικά με τον ύπνο.
    • Κίνδυνοι από τη Λήψη Υπνωτικών Χαπιών: Αυτό το γράφημα περιγράφει τους κινδύνους και τις παρενέργειες από τη χρήση τους.
  2. Ιστορίες Επιτυχίας:
    • Πρόκειται για συλλογή πραγματικών ιστοριών από ασθενείς, οικογένειες και επαγγελματίες υγείας. Δείχνουν πώς τα άτομα κατάφεραν να μειώσουν ή να σταματήσουν επιτυχώς τη χρήση υπνωτικών φαρμάκων.
  3. Ο φαύλος κύκλος του ύπνου και οι υγιεινές συνήθειες:
    • Πρόκειται για αναπαράσταση με τη χρήση κινουμένων σχεδίων που αναδεικνύει τον φαύλο κύκλο του κακού ύπνου. Καλύπτει επίσης αποτελεσματικές και υγιεινές συνήθειες για την προώθηση ενός ξεκούραστου ύπνου χωρίς να βασίζεται σε φάρμακα.

https://besafe-horizon.eu/en/news/details/benzodiazepines-awareness-day

Το BE-SAFE προσκαλεί την κοινότητα, τους επαγγελματίες υγείας και τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία. Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιήστε το hashtag #BenzoAwarenessDay για να διαδώσετε το μήνυμα και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.


Το BE-SAFE με λίγα λόγια

Το πρόγραμμα BE-SAFE στοχεύει στην ασφάλεια των ασθενών αντιμετωπίζοντας τα κενά γνώσης και πρακτικής που σχετίζονται με τη μείωση της χρήσης φαρμάκων για προβλήματα ύπνου στην Ευρώπη. Συμμετέχουν ειδικοί και ασθενείς για την προώθηση μιας διεπιστημονικής και διατομεακής προσέγγισης. Το BE-SAFE είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο Horizon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (HORIZON-HLTH-2021-CARE-05-01: Ενίσχυση της ποιότητας της φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών), καθώς και από το Ελβετικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας (SERI) (Αρ. συμβολαίου 22.00116). Η διάρκεια του προγράμματος είναι από το 2022 έως το 2027.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:  www.besafe-horizon.eu  

Επικοινωνία: 
Καθηγήτρια Anne Spinewine 
Υπεύθυνη προγράμματος Université catholique de Louvain. Bruxelles, Belgium 
anne.spinewine@uclouvain.be 
 
Laura Fernandez Maldonado  Υπεύθυνη επικοινωνίας  Salut I Envelliment Foundation, Barcelona, Spain  Laura.FernandezM@uab.cat 

*Πηγή: 1. Victorri‐Vigneau C, Laforgue EJ, Grall‐Bronnec M, Guillou‐Landreat M, Rousselet M, Guerlais M, FAN‐Network, Feuillet F, Jolliet P. Are seniors dependent on benzodiazepines? A national clinical survey of substance use disorder. Clinical Pharmacology & Therapeutics. 2021 Feb;109(2):528-35.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN