Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Εργαστήριο Ηθικής και Βιοηθικής των Θρησκειών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργάνωσε με επιτυχία και με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, επιστημονική εκδήλωση με θέμα:

Η ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Αρχικά την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε: «Η επιλογή του θέματος της εκδήλωσης κρίνεται εύστοχη και επίκαιρη. Στους νέους ορίζοντες του 21ου αιώνα η ανθρωπότητα έρχεται και πρόκειται να έλθει αντιμέτωπη με πληθώρα βιοηθικών προκλήσεων και διλημμάτων που είτε την ακολουθούν από τις απαρχές της ιστορίας της, όπως οι επιδημίες και πανδημίες, είτε αναφύονται από τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα».

εικόνα Viber 2022 10 12 14 56 20 737

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηθικής και Βιοηθικής των Θρησκειών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ Επ. Καθηγητής κ. Βασίλειος Φανάρας καλωσόρισε τους διακεκριμένους καλεσμένους της εκδήλωσης, την Καθηγήτρια Επιδημολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου και τον Καθηγητή Φαρμακογονιδιωματικής και Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών κ. Γεώργιο Πατρινό, οι οποίοι συμμετείχαν ως σχολιαστές της εισήγησης. Κατόπιν παρουσίασε τον ομιλητή υπ. διδάκτορα κ. Δημήτριο Αλεξόπουλο στους συμμετέχοντες.

εικόνα Viber 2022 10 12 14 56 21 113

Τον λόγο έλαβε ο ομιλητής ο οποίος παρουσίασε την άκρως ενδιαφέρουσα εισήγησή του. Ανάμεσα στα σημαντικά που ανέφερε ξεχώρισε το εξής: «Στην εποχή που ίσως περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία βιώνουμε το βιοηθική δίλημμα του τελικού συνόρου. Και το τελικό σύνορο του ανθρώπου στο διάστημα δεν είναι οι μακρινοί γαλαξίες που καθημερινά ανακαλύπτονται από την (εξαιρετικά αποτελεσματική) αστρονομική μας εργαλειοθήκη. Το τελικό σύνορο είναι το σώμα μας. Η φυσιολογία του ανθρώπου και των υπολοίπων ειδών της γήινης βιόσφαιρας είναι η καθοριστική αιτία για την οποία το μέλλον μας στο Διάστημα φαντάζει τόσο δυσχερές, αμφίβολο και φευγαλέο».

εικόνα Viber 2022 10 12 14 56 21 910

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου σχολιάζοντας την εισήγηση επαίνεσε τον ομιλητή και έθεσε τα βασικά ερωτήματα για την μελλοντική παρουσία του ανθρώπου στον εξωατμοσφαιρικό διαστημικό χώρο. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν  τα ερωτήματα για την πιθανή μόλυνση και του διαστημικού χώρου, η χρησιμότητα της χρηματοδότησης εν καιρώ οικονομικής κρίσης και γενικά η εμφάνιση κακών πρακτικών και ενεργειών του ανθρώπου, όπως οι πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις.

εικόνα Viber 2022 10 12 14 56 22 226

Κατόπιν, το λόγο έλαβε ο έτερος σχολιαστής Καθηγητής κ. Γεώργιος Πατρινός, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όσα ανέφεραν τόσο ο ομιλητής, όσο και η Καθηγήτρια κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δεν απέχουν χρονικά από το να πραγματοποιηθούν στο μέλλον και σημείωσε ότι ανάλογα και η εξατομικευμένη ιατρική και θεραπεία αντιμετωπίστηκε πριν από μία δεκαετία με τον ίδια καχυποψία ή απορία, όμως σήμερα εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί περαιτέρω.

Τέλος, ο Κοσμήτορας Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης στο σχόλιο του, αφού επαίνεσε τον ομιλητή, τους διακεκριμένους Καθηγητές και προσκεκλημένους σχολιαστές  για τις παρεμβάσεις τους, αλλά και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Βασίλειο Φανάρα για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, κατέληξε ότι στη σημερινή εκδήλωση για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ότι η διεπιστημονική προσέγγιση των βιοηθικών ζητημάτων είναι πολλαπλώς χρήσιμη για την ακαδημαϊκή κοινότητα με προφανές όφελος στην κοινωνία.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN