Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821” του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Αριστείδη Χατζή

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση του βιβλίου Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2021) του Αριστείδη Χατζή. Ο Α. Χατζής είναι Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ολομέλειας της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το βιβλίο παρουσίασαν τρεις ιστορικοί, ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ολομέλειας της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021», η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας & Διεθνούς Πολιτικής, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Λύντια Τρίχα, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Ξένια Κουναλάκη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.

Σύμφωνα με τον Καθ. Κώστα Κωστή, «Δύο στοιχεία, κατά κύριο λόγο, είναι εκείνα που με θέλγουν στον πρώτο τόμο της Ιστορίας της Επανάστασης του Αριστείδη Χατζή. Πρώτα το πάθος που τον χαρακτηρίζει στην ενασχόλησή του με το αντικείμενο – αντικείμενο μέχρι πολύ πρόσφατα περιφρονημένο και περιθωριοποιημένο από την ιστοριογραφία μας – και που οδηγεί σε εξαιρετικές αφηγηματικές επιδόσεις. Κατά δεύτερο λόγο με εντυπωσιάζει η τιμιότητά του στο πώς αντιμετωπίζει το γενεσιουργό της ύπαρξής μας γεγονός, τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας δηλαδή, χωρίς προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Και τα δύο στοιχεία αποτελούν την εγγύηση ότι ο αναγνώστης έχει στα χέρια του ένα σπουδαίο βιβλίο.»

Χωρίς τίτλο

Για τον Ενδοξότερο Αγώνα, η Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Σειρηνίδου, έχει γράψει: «Το βιβλίο έχει το χάρισμα να είναι πλήρως τεκμηριωμένο αρχειακά και βιβλιογραφικά, να έχει θεωρητική θεμελίωση, και ταυτόχρονα να έχει μια εμπνευσμένη δομή και γλαφυρή γλώσσα που του δίνει την ελαφράδα μυθιστορήματος.»

Το βιβλίο Ο Ενδοξότερος Αγώνας – Η Ελληνική Επανάσταση του 1821» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος: https://www.epbooks.gr/shop/biblia-gia-enilikes/istoria-martyries/o-endoxoteros-agonas-i-elliniki-epanastasi-tou-1821/


Δείτε την προδημοσίευση στην Καθημερινή και τις δύο πρώτες παρουσιάσεις του βιβλίου στο Protagon.gr και στο Βήμα της Κυριακής:

Βήμα 2021 11 28
Βήμα της Κυριακής

Είπαν για το βιβλίο:

Συναρπαστικό βιβλίο. Δίνει στον αναγνώστη την πραγματική, δηλαδή τη μεγάλη και αντιφατική, ηρωική αλλά και αντι-ηρωική ταυτόχρονα, εικόνα της Επανάστασης του 1821.
Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης,
Καθηγητής ΑΠΘ

Όταν η συναρπαστική μυθιστορηματική γραφή συναντά την αιχμή της επιστημονικής ιστορικής έρευνας, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό: η Ελληνική Επανάσταση όπως δεν την έχουμε ξαναδιαβάσει.
Στάθης Καλύβας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Το πάθος του συγγραφέα οδηγεί σε εξαιρετικές αφηγηματικές επιδόσεις. Χωρίς προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Ο αναγνώστης έχει στα χέρια του ένα σπουδαίο βιβλίο.
Κώστας Κωστής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι μια πολύτιμη βιβλιογραφική προσθήκη στο μωσαϊκό της Ελληνικής Επανάστασης. Γραμμένη με πάθος και ένταση, καθοδηγεί τον αναγνώστη στις πολυδαίδαλες ατραπούς της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων με τρόπο γλαφυρό και εύληπτο.
Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο Αριστείδης Χατζής παράγει ένα είδος λόγου, νομίζω, πρωτότυπου, απολύτως για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά εν μέρει και για τα ευρωπαϊκά. Απολαμβάνει τη γραφή αυτή αλλά και λατρεύει την Επανάσταση.
Πέτρος Πιζάνιας, Ομ. Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου

Το βιβλίο έχει το χάρισμα να είναι πλήρως τεκμηριωμένο αρχειακά και βιβλιογραφικά, να έχει θεωρητική θεμελίωση και ταυτόχρονα να έχει μια εμπνευσμένη δομή και γλαφυρή γλώσσα που του δίνει την ελαφράδα μυθιστορήματος.
Βάσω Σειρηνίδου, Επ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παρακολουθεί κανείς τους ολοζώντανους ήρωές του με ένα ενδιαφέρον που παραμένει αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.
Λύντια Τρίχα, Ιστορικός, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN