Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδόσεις Ε.Κ.Π.Α.: “Sports Law: Legal Responsibility in Sports, Ethical – Contracts – Arbitration – Management and Covid 19” | Επιμέλεια του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Δημήτρη Παναγιωτόπουλου

Το βιβλίο “Sports Law: Legal Responsibility in Sports, Ethical – Contracts – Arbitration – Management and Covid 19”, IASL’s Project of Research in Sports Law (Αθλητικό Δίκαιο: Νομική Ευθύνη στον Αθλητισμό, Συμβάσεις – Διαιτησία – Ηθικά – Διαχείριση και Covid 19) είναι καρπός 24 ακαδημαϊκών από πολλές χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Αθλητικού Δικαίου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α., κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, και εκδίδεται απο τις εκδόσεις του Ε.Κ.Π.Α. (National and Kapodistrian Athens University Press NΚUA: ATHENS 2024).

final cover

Περίληψη του βιβλίου

Το αθλητικό δίκαιο ορίζεται ως ο ειδικός νόμος που διερευνά το τοπίο των έννομων σχέσεων που αναπτύσσονται σε αθλητικές και αγωνιστικές συναντήσεις . Διερευνά τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την αθλητική και αγωνιστική δραστηριότητα, η οποία τελεί υπό ειδικό καθεστώς κανόνων δικαίου, δομής, οργάνωσης, εφαρμογής και ανθρώπινης συμπεριφοράς, βάσει ειδικών και σε ειδικό πλαίσιο κανόνων δικαίου, που ορίζει ο νομοθέτης , ή ιδιωτική  πρωτοβουλία  και στην οποία υπάρχει εποπτεία και έλεγχος από τη διοίκηση και τις εγκατεστημένες αθλητικές αρχές σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, των νόμων και της Lex Sportiva.

Το Αθλητικό Δίκαιο αποτελείται από:
α) Κανόνες δικαίου για αθλητική δράση για ειδικά θέματα αθλητισμού και το σύστημα αθλητικών σωματείων,
β) Κανόνες θεσμικής αυτονομίας, της Lex Sportiva για ειδικά αθλητικά θέματα.
Οι κανόνες του κοινού δικαίου και οι γενικές αρχές του δικαίου ισχύουν επίσης για τον αθλητισμό σε πολλά θέματα είτε άμεσα, λόγω έλλειψης ειδικών κανόνων, είτε έμμεσα με απορρόφηση, με αντίστοιχη προσαρμογή στην εφαρμογή τους, και που συχνά παρεκκλίνουν από τους κανόνες του κοινού δικαίου, όπως είναι η αρχή “lex specialis derogat legi generali”.

Σε αυτό το βιβλίο με τίτλο “Sports Law: Legal Responsibility in Sports, Ethical – Contracts – Arbitration – Management and Covid 19”, διερευνάται ριζικά ο νομικός ορίζοντας του αθλητισμού. Ειδικότερα, το Πρώτο Μέρος περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την εισαγωγή στο αθλητικό δίκαιο, με έμφαση στους κανόνες   Lex Sportiva  της ενδοαθλητικής φύσης . Το δεύτερο Μέρος, στο πλαίσιο του Αθλητικού Δικαίου, πραγματεύεται θέματα όπως η ηθική και η ευθύνη στις διεθνείς αθλητικές δραστηριότητες και η εφαρμογή του Κώδικα WADA. Στο Τρίτο Μέρος εξετάζονται θέματα που αφορούν τις συμβάσεις στον αθλητισμό, τις συμβάσεις αθλητών και την προστασία των αθλητών. Το Τέταρτο Μέρος πραγματεύεται θέματα αθλητικής δικαιοδοσίας, διαιτησίας στον αθλητισμό, λειτουργίας δικαστικών οργάνων όπως το CAS σε διεθνές επίπεδο και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Πέμπτο Μέρος περιλαμβάνει θέματα σχετικά με το Αθλητικό Δίκαιο και τη διαχείριση, όπως ο ρόλος της UNESCO στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών στον αθλητισμό για όλους, το δικαίωμα της προσωπικής ανάπτυξης, η διαχείριση κινδύνων στα κορυφαία αθλήματα και οι αθλητικές δραστηριότητες ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Το Έκτο Μέρος ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με το Αθλητικό Δίκαιο και το COVID-19 ως επίδραση της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία  εξ αιτίας του κορωνοϊού στο αθλητικό δίκαιο, την αστική ευθύνη που προκαλείται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στο αθλητικό δίκαιο και τις συμφωνίες αθλητών και τη FIFA COVID-19. Αυτή η εργασία για το Αθλητικό Δίκαιο, πέρα από τις εκπαιδευτικές ανάγκες στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά μαθήματα, απευθύνεται και σε όσους αντιμετωπίζουν είτε θεωρητικά προβλήματα στην έρευνα είτε προβλήματα επίλυσης πρακτικών ζητημάτων στην καθημερινή πρακτική που σχετίζονται με το Αθλητικό Δίκαιο και για τους μετέπειτα ερευνητές και είναι χρήσιμη. εργαλείο για περαιτέρω «σκάψιμο» στο «οροπέδιο» αυτής της επιστήμης.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN