Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BRIDGES: Καινοτόμες Τεχνολογίες Εκτεταμένης Πραγματικότητας (XR) στην Εκπαίδευση Πυροσβεστών, Διασωστών και την Πολιτιστική Κληρονομιά με τη συμμετοχή του Ε.Κ.Π.Α.

Μετά από τρία χρόνια εντατικών εργασιών, δημοσιεύσεων, παρουσίας σε συνέδρια και δεκάδων αξιολογήσεων των πιλοτικών εφαρμογών, ολοκληρώθηκε το καινοτόμο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο με τίτλο “A hyBRID (physical-diGital) multi-user Extended reality platform as a stimulus for industry uptake of interactive technologieS – BRIDGES” (Horizon 2020 Innovation Action). Το έργο αποσκοπεί στην εφαρμογή και διάδοση των διαδραστικών τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας (eXtended Reality – XR) και ανέπτυξε μια ολιστική λύση για την αλληλεπίδραση ατόμων που συνεργάζονται σε περιβάλλοντα που συνδυάζουν το φυσικό και τον εικονικό χώρο. Συντονίστρια του έργου από πλευράς του Ε.Κ.Π.Α. ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Μαρία Ρούσσου.

Bridges banner

Το έργο BRIDGES επικεντρώνεται στην εφαρμογή των τεχνολογιών XR στην εκπαίδευση και κατάρτιση, βασιζόμενο στην έρευνα που δείχνει ότι τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα προσομοίωσης υπόσχονται πολλά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της απόδοσης των χρηστών, την αποτελεσματικότερη εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιώνουν πραγματικές συνθήκες, την ενίσχυση της κατανόησης διαδικασιών και τη μάθηση εννοιών, καθώς και τη βέλτιστη μεταφορά δεξιοτήτων και γνώσης στον πραγματικό κόσμο. Επιπλέον, η χρήση τέτοιων περιβαλλόντων αυξάνει το κίνητρο μέσω συναρπαστικών εμπειριών χρήσης. Για τη ρεαλιστικότερη προσομοίωση των σεναρίων, αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες δημιουργίας πολυαισθητηριακών ερεθισμάτων, ενσωματώνοντας στα εικονικά περιβάλλοντα στοιχεία όπως ο άνεμος, η θερμότητα, η οσμή και οι κραδασμοί, μαζί με οπτικά, ακουστικά και απτικά εφέ.

Για να διασφαλιστεί η διάδοση και η υιοθέτηση της προτεινόμενης λύσης, πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένες πιλοτικές εφαρμογές που αξιολογήθηκαν εκτενώς σε πραγματικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και άσκησης πυροσβεστών και διασωστών αεροδρομίων, αναπτύχθηκαν εικονικά σενάρια προσομοίωσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε αεροσκάφος σε δύο μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, το Flughafen Berlin Brandenburg-BER στη Γερμανία και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης με σκοπό την ενίσχυση της μαθησιακής και ψυχαγωγικής εμπειρίας των επισκεπτών πολιτιστικών χώρων, δημιουργήθηκε μια συμμετοχική αφηγηματική ιστορία γνωριμίας με τη ζωή σε μια αθηναϊκή οικία της αρχαιότητας, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Ελληνικός Κόσμος” στην Αθήνα.

Η λύση BRIDGES έχει τη δυναμική να επεκτείνει την εμβέλειά της σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια ως εργαλείο καθημερινής κατάρτισης και σε πολιτιστικούς οργανισμούς που θέλουν να προσφέρουν μια απαράμιλλη συναρπαστική εμπειρία στους επισκέπτες τους. Αποτελεί ένα καινοτόμο βήμα στη διερεύνηση των απεριόριστων δυνατοτήτων της εκτεταμένης πραγματικότητας ως εργαλείου αντιμετώπισης μελλοντικών προκλήσεων.

Bridges AIA
Bridges FHW

* Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020 GA nr 952043) Έρευνα και Καινοτομία, και η Κοινοπραξία αποτελείται από τους Maggioli Illusion Walk, Bolt Virtual Services and Productions, National and Kapodistrian University of Athens, Technical University of Vienna, Fondazione Sistema Toscana, Foundation of the Hellenic World, Athens International Airport, Flughafen Berlin Brandenburg GmbH.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN