H Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων του CIVIS, στην οποία συμμετέχει το Ε.Κ.Π.Α., προσφέρει συνεχώς νέες ευκαιρίες για τους ακαδημαϊκούς των Πανεπιστημίων – μελών του, έτσι ώστε να διευρύνουν τη δικτύωσή τους, αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες με συναδέλφους τους από άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια της Συμμαχίας και να δημιουργήσουν νέες από κοινού εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή να εμπλουτίσουν και να εντάξουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεις που έχουν ήδη δημιουργήσει.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας πρόσκλησης του CIVIS για νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων της συμμαχίας μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για τη δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. Η πρόσκληση αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών με υψηλό αντίκτυπο, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της συμμαχίας για διακρατική, συμπεριληπτική και προσανατολισμένη στο μέλλον μάθηση.
Ακολουθώντας την απόφαση των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ για δημιουργία ενός Joint European Degree και στο πλαίσιο της κοινής μας αποστολής, το CIVIS υποστηρίζει δραστηριότητες που συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου, προωθούν το Joint European Degree Label και επεκτείνουν τις ευκαιρίες για μικρο-διαπιστευτήρια (micro–credentials) και modular learning.
Τι νέο υπάρχει σε αυτήν την πρόσκληση;
1. Η ευκαιρία να προταθούν τρεις διαφορετικοί άξονες εκπαιδευτικών δράσεων:
· Κοινά Προγράμματα Σπουδών (Joint Programmes)
· Εξειδίκευση πάνω σε διάφορες μαθησιακές Μικρο-ενότητες (Modular Training) και Μικρο-διαπιστευτήρια (Micro–credentials)
· Σειρά συνεκτικών μαθησιακών διαδρομών (Stacked Learning Pathways)
2. Ευέλικτες μορφές υλοποίησης: μεικτές (Blended) ή και διαδικτυακές (Virtual), αλλά πάντα βασισμένες στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις
3. Στοχευμένη υποστήριξη: για διαφορετικά είδη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, από modular training έως και διδακτορικά και ευρύτερα
4. Χρηματοδότηση έως 20.000 ευρώ ανά έργο
5. Συγκεκριμένες προθεσμίες ανά άξονα, για ομαλότερο σχεδιασμό
Τρεις άξονες εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Άξονας 1: Κοινά Προγράμματα Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών Σπουδών
Ανάπτυξη ενός πακέτου προγραμμάτων σπουδών έτοιμου να υποβληθεί σε διαδικασία πιστοποίησης σύμφωνα με το Joint European Degree Label. Τα προγράμματα είναι απαραίτητο να προωθούν την κινητικότητα, τη δυνατότητα συνδυασμού διαφόρων θεματικών ενοτήτων (modularity) και την κοινή υποστήριξη και συντονισμό μεταξύ των ιδρυμάτων.
· Μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο: 20.000 ευρώ
· Προθεσμία: 14 Νοεμβρίου 2025
· Αιτήσεις: στη φόρμα
Άξονας 2: Modular Short-Term Training & Micro-credentials
Δημιουργία:
· stackable short learning units, δηλαδή μικρών ενοτήτων μάθησης οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, οδηγώντας σε πιστοποιήσεις
· standalone modules, δηλαδή εκπαιδευτικών δράσεων που άπτονται συγκεκριμένων αντικειμένων-ενοτήτων (modules)
· virtual exchanges (π.χ. COIL), δηλαδή διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων που απευθύνονται σε εκπαιδευόμενους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία
Σχεδιασμένες για ποικίλους πληθυσμούς εκπαιδευόμενων και εστιασμένες σε σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να υποστηρίζουν τις διατομεακές δεξιότητες (transversal skills) και την κινητικότητα (mobility).
· Μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο: 20.000 ευρώ | Virtual exchange: 15.000 ευρώ | Εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο διδακτορικών: 8.000 ευρώ
· Προθεσμία: 26 Σεπτεμβρίου 2025
· Αιτήσεις: στη φόρμα
Άξονας 3: Stacking of Modular Learning Units
Αναδιαμόρφωση ήδη υπαρχουσών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CIVIS (π.χ. BIPs), ώστε να ενταχθούν σε διάφορα είδη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως μικρο-διαπιστευτήρια (micro-credentials) ή/και μελλοντικά Κοινά Προγράμματα Σπουδών (Joint Programmes) και εξειδικευμένες πιστοποιήσεις (certificates).
· Μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο: 10.000 ευρώ
· Προθεσμία: 26 Σεπτεμβρίου 2025
· Αιτήσεις: στη φόρμα
Γιατί να συμμετάσχετε;
Με τη συμμετοχή σας στην παρούσα πρόσκληση για νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα έχετε την ευκαιρία να:
· προωθήσετε τη βασισμένη σε σύγχρονες προκλήσεις εκπαίδευση
· πειραματιστείτε με μελλοντικές ευρωπαϊκές δομές πτυχίων
· ενισχύσετε την ορατότητα του έργου σας μέσω των διαύλων του CIVIS και της ΕΕ
· συνεργαστείτε με εξωτερικούς φορείς μέσω των CIVIS Open Labs
· επωφεληθείτε από ποιοτική αξιολόγηση και υποστήριξη από συναδέλφους ακαδημαϊκούς
Ποιους αφορά;
Οι αιτούντες πρέπει να είναι μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ σε πανεπιστήμιο-μέλος της συμμαχίας CIVIS με ενεργή σύμβαση κατά τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης του έργου και μετά.
Τα έργα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια του CIVIS (απαιτείται επίσημη έγκριση από τα ιδρύματα). Συνεργαζόμενοι εταίροι εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας — όπως ΜΚΟ, δήμοι, εργοδότες κ.α. είναι επίσης ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν.
Χρηματοδότηση και υποστήριξη
Οι προϋπολογισμοί των έργων πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, διαφανείς και ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους κάθε πρότασης.
Επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:
· Ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών
· Μετακινήσεις και συναντήσεις
Πώς να υποβάλετε αίτηση;
Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέσω της αντίστοιχης φόρμας υποβολής.
Για ερωτήσεις και τυχόν απορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Σπηλιοπούλου (espiliop@phil.uoa.gr ) από το γραφείο CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α.
Εκ μέρους του γραφείου CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α.