Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ευκαιρίες Καριέρας & Επιχειρηματικότητα στις Βιοεπιστήμες» του Κέντρου «Αρχιμήδης» και της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τη Bayer Hellas

Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα των βιοεπιστημών, αναδείχθηκαν μέσα από την ημερίδα με τίτλο «Ευκαιρίες Καριέρας & Επιχειρηματικότητα στις Βιοεπιστήμες» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τη Bayer Ελλάς.

image 4

Στην ημερίδα, που είχε σημαντική απήχηση με περισσότερους από 170 συμμετέχοντες, δυναμικό παρόν έδωσαν φοιτητές και νέοι ερευνητές και επιστήμονες και από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολή Επιστημών Υγείας αλλά και από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ συγκέντρωσε και το ενδιαφέρον επίδοξων νέων επιχειρηματιών. 

image 5

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΠΑ και της Σχολής Επιστημών Υγείας στην ανάπτυξη του τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία εν γένει, μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών του Πανεπιστημίου με την αγορά. Παράλληλα, η πρωτογενής έρευνα και η κλινική έρευνα αποτελούν ένα εξαιρετικό βήμα στην καριέρα των τελειόφοιτων και αποφοίτων των σχολών βιοεπιστημών, που μπορούν να φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων και του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ε. Πικουλής, επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι «οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές προοπτικές στον τομέα των βιοεπιστημών, αποτελούν ένα κομβικό σημείο για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές. Κομβικό σημείο αποτελεί επίσης όμως και η έρευνα και καινοτομία.  Είναι αλληλένδετα και αλληλοσυμπληρώνονται. Το Πανεπιστήμιό μας, η Σχολή Επιστημών Υγείας, έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση και έμπρακτη υποστήριξη του συνόλου του  φοιτητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού, ανεξαρτήτου βαθμίδας και στα δύο αυτά πεδία. Η έρευνα και καινοτομία όμως δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς νέους επιστήμονες, χωρίς υποδομές,  αλλά και χωρίς την διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο. Η οικονομική κρίση και η πανδημία  έδωσαν μια άλλη οπτική στα πράγματα. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, έχουν επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα, που διέπεται από την περίφημη τετραπλή έλικα. Οι οριζόντιες συμπράξεις, η συνεργασία όλων των εκφάνσεων της δημόσιας σφαίρας αποτελούν μονόδρομο με την θετική έννοια».

image 6

Εκ μέρους της Bayer Ελλάς, ο Θ. Κώτσανης, Καρδιολόγος, Ιατρικός Διευθυντής για τις χώρες του Southern Mediterranean & Black Sea Cluster, τόνισε στο χαιρετισμό του τη σημασία της ανάπτυξης της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα, που θα εξασφαλίσει την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, την ανάπτυξη των ερευνητών των Ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και την ενίσχυση της οικονομίας στη χώρα. Όπως σημείωσε, αυτή είναι και η κατεύθυνση στην οποία κινείται η Bayer Ελλάς, επενδύοντας πάνω από 12 εκατ. ευρώ στην κλινική έρευνα, για την τριετία 2022-2025 και ενισχύοντας την ιατρική εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας την κλινική πρακτική με καινοτόμες τεχνολογίες, ενδυναμώνοντας τους ασθενείς μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της Κλινικής έρευνας στη χώρα μας, μέσω του προγράμματος Healthcare Accelerator.

image 7

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις και οι ορθές πρακτικές στην κλινική έρευνα σε διεθνές επίπεδο από τον Ε. Θηραίο, Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και σε εθνικό επίπεδο από τον Σ. Αναγνωστόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Phaze ΑΕ. Στη συνέχεια ο Θ. Κώτσανης εξειδίκευσε περαιτέρω το θέμα της κλινικής έρευνας στις φαρμακευτικές εταιρίες, μέσα από το παράδειγμα της Bayer. Ακολούθησε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Α. Παπαλόης, Γενικός Γραμματέας Executive Board NASCE–UEMS και στο οποίο συμμετείχαν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Α. Ηλιόπουλος, Α Μπίμπας και Π. Σφηκάκης, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η κλινική έρευνα που πραγματοποιείται σε πολυεπίπεδη βάση στο ΕΚΠΑ. Το πρώτο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Θ. Ψαλτοπούλου για το παρόν και το μέλλον της κλινικής έρευνας και των βιοεπιστημών.

image 8

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας, ήταν εστιασμένο στις επιχειρηματικές προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας των βιοεπιστημών, της βιοτεχνολογίας (bio-tech) και των τεχνολογιών υγείας (health-tech). Ο Α. Παπαλόης ανέδειξε αρχικά τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης για την έρευνα και την εκπαίδευση στις επιστήμες υγείας. Στο πάνελ που ακολούθησε, το οποίο συντόνισε ο Επικ. Καθ. Α. Λιβιεράτος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης και στο οποίο συμμετείχαν οι ιδρυτές τριών επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα (Δρ. Ι. Γεωργόπουλος της Docandu, Π. Κατσαούνης της Metabio και Γ. Λούντος της BIOEMTECH), αναδείχθηκαν οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες του εγχειρήματος, στους συμμετέχοντες. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υπηρεσιών του Κέντρου Αρχιμήδης στα μέλη του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη και υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, από τον Β. Σιέμο, υπεύθυνο του Προγράμματος Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης.

image 9

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο ΕΚΠΑ», του ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN