της Μαργαρίτας Αριανούτσου – Φαραγγιτάκη, Καθηγήτριας Οικολογίας & Χερσαίων Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ
Την προσοχή των δημοσιογράφων της Washington Post τράβηξε ένα θέμα που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο τα τροπικά βροχερά δάση του Αμαζονίου, πρώτα σε βιοποικιλότητα χερσαία οικοσυστήματα του πλανήτη Γη, συνδέονταν με τα χάμπουργκερς των αμερικανών.
Για χρόνια, μεγάλες εκτάσεις της πολιτείας Mato Grosso (πυκνό δάσος στα πορτογαλικά) στον Αμαζόνιο καιγόταν για να μετατραπεί σε βοσκότοπο βοοειδών. Το 2009 η Greenpeace ανέλαβε μια πρωτοβουλία και συγκέντρωσε υπογραφές ώστε να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου αποδάσωση ενός θερμού σημείου βιοποικιλότητας. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τους κατοίκους των περιοχών προέβλεπε νομικές κυρώσεις σε όσους παράνομα έκαιγαν τμήματα του Αμαζονίου για να εγκαταστήσουν φάρμες ζώων και κυρίως εμπάργκο στην αγορά κρέατος από αυτούς.
Ωστόσο, οι παράνομοι εκτροφείς βρήκαν τρόπο να ξεφεύγουν από την απαγόρευση καταχωρώντας τα ζώα τους σε νομίμους εκτροφείς, δηλαδή εκτροφείς, οι οποίοι δεν είχαν κάψει το δάσος για να εγκαταστήσουν φάρμες, κάνοντας δηλαδή ένα είδος “ξεπλύματος” της παρανομίας τους….
Ωστόσο, μια έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα σε συνεργασία με μια ολλανδική ερευνητική περιβαλλοντική οργάνωση (Aidenvironment), κατέδειξε πως οι εκτάσεις με απογυμνώσεις των δασών μετά από καύση υπερέβαινε τον αριθμό των ζώων που μπορούσε να δικαιολογηθεί από τις νόμιμες φάρμες.
Η καταστροφή του Αμαζονίου συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό.
Χωρίς να επιχειρήσουμε να μπούμε σε λεπτομέρεια του τι αποκάλυψε η έρευνα, σημασία έχει να τονίσουμε πως η εκχέρσωση ή η καύση των δασών του Αμαζονίου, στερεί από τη Γη τους πνεύμονές της, μια και τα ποσά του παραγόμενου οξυγόνου από αυτά είναι πολύ υψηλά. Ταυτόχρονα όμως στερεί τη Γη και από τις μεγάλες αποθήκες δέσμευσης CO2,συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου και στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Περίπλοκα ζητήματα που όμως αφορούν τη δική μας βιωσιμότητα μέσω της βιωσιμότητας του πλανήτη και των οικοσυστημάτων του.