Νέα & Ανακοινώσεις

Χορέψετε χορέψετε: Η σημασία του παραδοσιακού χορού στη Ελλάδα του 2025| Άρθρο της Καθηγήτριας Μαρίας Κουτσούμπα στην αποκλειστική έκδοση του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2025»

Χορέψετε χορέψετε: Η σημασία του παραδοσιακού χορού στη Ελλάδα του 2025| Άρθρο της Καθηγήτριας Μαρίας Κουτσούμπα στην αποκλειστική έκδοση του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2025»

H σημερινή εικονιστική κοινωνία κατακλύζεται από ραγδαίες εξελίξεις. Ψηφιακά εργαλεία, τεχνητή νοημοσύνη, πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία – αξιόπιστη και μη- και σε πλήθος μεγαδεδομένων, υπερεξειδίκευση γνώσης, διαδικτυακές κοινότητες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Όλα τριγύρω αλλάζουν με τόσο γρήγορο ρυθμό, που κάποιες φορές είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσου με. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα αλλάζουν πια οι γενιές. Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει επηρεάσει χωρίς άλλο και το πολιτισμικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.Η κυβερνο-τέχνη, ο κυβερνο-χορός όπως και διάφοροι καλλιτεχνικοί ιστότοποι βρίσκονται στο προσκήνιο.

Αλήθεια, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο τι θα μπορούσε να προσφέρει ο χορός και μάλιστα ένα είδος όπως αυτό του παραδοσιακού και – στην περίπτωσή μας- του ελληνικού παραδοσιακού χορού; Και μόνο η αναφορά σε αυτόν είναι σαν να πρέπει κάποιος να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο σε άλλες εποχές, ζωές, κοινωνίες. Κι όμως -τι παράδο ξο- ο ελληνικός παραδοσιακός χορός εντός και εκτός Ελλάδας συνοδεύει τη ζωή των ανθρώπων σε οικογενειακές, κοινωνικές και όχι μόνο πτυχές. Στη χώρα μας δε ξεφυτρώνουν όλο και περισσότεροι σύλλογοι, σωματεία και φορείς που σχετίζονται με αυτόν. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά -στο αστικό πλαίσιο αλλά και σε κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη κοινότητα- κάθε λίγο και λιγάκι ένας νέος σύλλογος κάνει την εμφάνισή του. Πραγματοποιού νται παραστασιακές, συμμετοχικές -ή και τα δύο- χορευτικές δράσεις όπως «Ο Χορός στην Πλατεία» στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενώ διαρκώς οργανώνονται σχετικές ειδικές εκδηλώσεις σε μεγάλης αναγνωρισιμότητας χώρους (π.χ. Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.ά.), τα οποία κατακλύζονται από συμμετέχοντες και θεατές.

Επιπρόσθετα, ο ελληνικός παρα δοσιακός χορός εξακολουθεί να εί ναι παρών στην εκπαίδευση -τυπική και μη τυπική, σε όλες τις βαθμίδες και ηλικίες-, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ιδιωτικά γυμναστήρια, σε καλλιτεχνικά σωματεία, σε χορευτικούς ομίλους, σε σχολές χορού και θεάτρου, στα ΜΜΕ (π.χ. τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στη μουσι- κοχορευτική μας παράδοση), καθώς επίσης και σε χώρους εργασίας και αναψυχής σε χειμερινά και θερινά θέρετρα, σε χώρους διασκέδασης, σε κέντρα υγείας και αποκατάστασης και σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με αναπηρίες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο ελληνικός παραδοσιακός χορός άρχισε να υπηρετείται ως γνωστικό αντικείμενο σε πανεπιστημιακό επίπεδο από τις αρχές του 1980 και μετά. Δεν υπάρχει Τμήμα Χορού στην Ελλάδα, εν αντιθέσει προς άλλες μορφές τέχνης συμπεριλαμβανομένων των παραστατικών τεχνών – κι ας ήταν η Τερψιχόρη η Μούσα του χορού στην ελληνική μυθολογία. Εντούτοις, το συγκεκριμένο είδος γνωρίζει στη χώρα μας εκρηκτική ανάπτυξη ως προς τη μελέτη και την έρευνά του μέσα από προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές, μεταδιδακτορικές έρευνες και πλείστες άλλες ακαδημαϊκές και επιστημονικές δράσεις, έχοντας ενεργή και δυναμική παρουσία στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η πανσπερμία αυτή παρουσίας του ελληνικού παραδοσιακού χορού εκτός του ότι εντυπωσιάζει, σίγουρα κάτι δηλώνει για αυτό το είδος στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτισμικό, παιδαγωγικό, καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Αν μη τι άλλο, ο ελληνικός παραδοσιακός χορός ως ζώσα παράδοση αλλά πια και ως ζώσα πολιτισμική κληρονομιά δείχνει ότι είναι εδώ σε όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας, αναδεικνύοντας τη σημασία του στην Ελλάδα του 2025. Γιατί άραγε; Και επιπλέον, τι μηνύματα μπορεί να περνά στη νέα γενιά;

Έχει υποστηριχθεί ότι ο χορός ως προγλωσσικός είναι εγγενής, είναι στην ίδια τη φύση του ανθρώπου, ενώ είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα ότι ο «αχόρευτος» άνθρωπος θεωρούνταν και απαίδευτος. Πέρα επίσης από το ότι ο χορός με τους πολυγραμματισμούς του συνιστά ενσώματη γνώση, που μέσα από τις κατά τόπους χορευτικές επιτελέσεις εννοιολογεί και νοηματοδοτεί τον άνθρωπο και τον κόσμο ως πρακτική μορφή γνώσης (γνώση του πώς) αλλά ταυτόχρονα και ως θεωρητική μορφή γνώσης (γνώση του τι), ο ελληνικός παραδοσιακός χορός ως συλλογική πρακτική κιναισθητικής εμπειρίας φέρει και ιδιαίτερα εγγενή χαρακτηριστικά.

Μεταξύ αυτών, στον κύκλο του ελληνικού παραδοσιακού χορού όπου οι συγχορευτές πιάνονται με λαβή – πόσο σημαντικό αλήθεια αυτό– κυριαρχούν έννοιες όπως η ενότητα, η ομαδικότητα, η συλλογικότητα, η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη και η αμοιβαία κατανόηση, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αίσθηση του ανήκειν και της συνείδησης της κοινότητας.

Επιπρόσθετα, ο ελληνικός παραδοσιακός χορός, αντλώντας από μια συγκεκριμένη «δεξαμενή» κινήσεων και κινητικών ακολουθιών και έχοντας μια συγκεκριμένη λογική συγκρότησης, αναδεικνύει μέσα από την ποικιλομορφία και τον πλούτο των μορφών του – αλλά και την απλότητα αυτών – τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα, καθώς και την αίσθηση του μέτρου του δημιουργού του. Χαρακτηριστικά που γίνονται αντιληπτά μέσα από τη βαθιά και ουσιαστική γνώση του είδους αυτού ως πράξη και ως διαδικασία μέσα από τις ποικίλες υπάρξεις του. Και που όσο πιο πολύ κάποιος εντρυφά σε αυτό, τόσο περισσότερο στέκεται με δέος και θαυμασμό απέναντι στην ιστορία, τη μνήμη, τον πολιτισμό, την ταυτότητα –συλλογική και ατομική- του Έλληνα.

Πλείστα λοιπόν τα μηνύματα του παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα του 2025. Όμως για να επι κοινωνηθούν –ειδικότερα στη νέα γενιά- θα πρέπει αυτός να ιδωθεί μέσα από μια νέα, αναστοχαστική, κριτική ματιά που δεν θα αναιρεί κατ’ ανάγκη τις υπάρχουσες τάσεις, αλλά αφουγκραζόμενος το σήμερα, να ανοίξει και νέους ορίζοντες στο αύριο. Γιατί, όπως είθισται να λέγεται, άνθρωπος χωρίς τον (χορευτικό) πολιτισμό του είναι δέντρο χωρίς ρίζες.

koutsouba

 

Μαρία Κουτσούμπα, Καθηγήτρια Χορολογίας, με έμφαση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, Σ.ΕΦ.Α.Α., ΕΚΠΑ

 

Πηγή: Αποκλειστική έκδοση του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2025»

 https://www.dancingaslivingheritage.eu

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Koutsouba, M. (2020). Traditional dance In urban settings. ‘Snapshots’ of Greek dance traditions in Athens. In H. Thomas & S. Prickett (eds.), The Routledge Companion to Dance Studles (pp. 285-297). New York & Oxon: Routledge.

Koutsouba, M. (2022). Transmission of dancing bodies in a digital world: Is cartesian dualism back?. In A. von Bibra Wharton & D Urbanaviclene (eds.), Dance and Economy, and Dance Transmission, Proceedings of 31st Symposium of the ICTM Study Group on Ethno- choreology. Klalpeda (pp. 117-132). Lithuania: ICTM Study Group on Ethnochoreology- Department of Ethnomusicology, Lithuanian Academy of Music and Theatre in partnership with Klaipėda University

Maria Koutsouba

TWA25 GR COVER

Τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων εξωτερικών γηπέδων της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων εξωτερικών γηπέδων της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Η τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων εξωτερικών γηπέδων της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του TEFAA 3X3 2025 Basketball Tournament, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρωί της Πέμπτης 29 Μαΐου 2025. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο