Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρία (Endocrine Society) και η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρία [European Society of Endocrinology -(ESE)] βραβεύουν – από κοινού – τον Καθηγητή Γ.Π. Χρούσο με το Transatlantic Alliance Award για το 2023.

image005

Ο Γεώργιος Π. Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Είναι, επίσης, κάτοχος  της Έδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική απο το 2010, και επί σειρά ετών, Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βραβείο «Transatlantic Alliance Award», το οποίο ξεκίνησε στο 2021, αναγνωρίζει διεθνείς ηγέτες της επιστήμης, οι οποίοι συνεισέφεραν τα μέγιστα στην έρευνα της ενδοκρινολογίας και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, δηλαδή στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Ο Γ. Π. Χρούσος έχει  έξοχη και ευρεία συνεισφορά στην έρευνα της Ενδοκρινολογίας και του Μεταβολισμού, ιδιαίτερα στην Βιολογία και την Ιατρική του Στρες και στις διαταραχές του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (ΥΥΕ). Μέσω των παρατηρήσεων  και μελετών του,  έβαλε τον ακρογωνιαίο λίθο στην κατανόηση του συστήματος σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόνης) στο κύτταρο και αποκρυπτογράφησε τις βασικές μεταβολικές και κλινικές λειτουργίες και επιπτώσεις του στην υγεία και τη νόσο. Το όλο έργο του άνοιξε νέους ορίζοντες στην έρευνα για ένα ευρύ φάσμα σύνθετων και πολύπλοκων ανθρώπινων διαταραχών, -όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, οι διαταραχές του ύπνου, καθώς και οι φλεγμονώδεις,  αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις,- και συνεισέφερε στις  θεραπείες τους.

To 2011 βραβεύτηκε με την διακεκριμένη Έδρα John Kluge στην Τεχνολογία και Κοινωνία (“Distinguished John Kluge Chair in Technology and Society”), στην Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου, στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α, για τη συνεισφορά του στην κατανόηση των μηχανισμών της παθοφυσιολογίας του στρες και τη σημαντική επίδραση που είχε αυτό στις ανθρώπινες κοινωνίες από την αρχαιότητα. Ο καθηγητής Χρούσος εργάστηκε για περισσότερο από 2 δεκαετίες στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, NICHD) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των Η.Π.Α., όπου διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών (Senior Investigator) και  Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής kai Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας.

Κατά τη βράβευσή του, η Πρόεδρος της Endocrine Society,  Ursula B. Kaiser, M.D., είπε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που τιμούμε τον Καθ. Χρούσο για τις εντυπωσιακές ερευνητικές του συνεισφορές και την προσφορά του στην εκπαίδευση ιατρών-επιστημόνων και ερευνητών στο NICHD, και ανυπομονούμε να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματά του στην ετήσια συνάντησή μας.”

 “Ο Γεώργιος Χρούσος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ένας γίγαντας της επιστήμης. Στο βιογραφικό του μετράει πάνω από 1000 μελέτες βασικής έρευνας και κλινικών δοκιμών, ενώ το έργο του έχει πάνω από 180.000 ετεροαναφορές. Εισήγαγε την έννοια της ιστικής αντίστασης και υπερευαισθησίας στα γλυκοκορτικοειδή, που προκαλούν πολλές κοινές ανθρώπινες ασθένειες, τόσο λόγω γενικευμένων, όσο και στοχευμένων αλλοιώσεων στους ανθρώπινους ιστούς, οι οποίες, μαζί με την έρευνά του στην ενδοκρινολογία του στρες και στον άξονα ΥΥΕ, τον έκαναν έναν από τους 100 πιο αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες διεθνώς, δήλωσε ο Πρόεδρος της European Society of Endocrinology, καθηγητής Martin Reincke, M.D.

Συνέχισε, λέγοντας: “Ως Διευθυντής Ερευνών και Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (National Institutes of Health), και εν συνεχεία ως διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ο Καθ. Χρούσος διεύθυνε δύο από τα καλύτερα προγράμματα επιστημονικής ενδοκρινολογικής κατάρτισης στην Βιοιατρική Έρευνα στον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τη σταδιοδρομία περισσότερων από 60 διακεκριμένων, βραβευμένων, παγκoσμίου αναγνώρισης ιατρών-επιστημόνων και επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την Ευρώπη. Η European Society of Endocrinology και η Endocrine Society είναι περήφανες που απονέμουν σε μια τέτοια διακεκριμένη προσωπικότητα το Transatlantic Alliance Award 2023. Τα επιτεύγματά του καθηγητού Χρούσου κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής του στην Ελλάδα και την Ευρώπη συμβαδίζουν απόλυτα με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”.

Ο Γ.Π. Χρούσος θα παρουσιάσει διάλεξη στις ολομέλειες των δύο Εταιριών με τίτλο : “The Endocrine Basis and Implications of Stress and Its Management,” (Η Ενδοκρινολογική Βάση και Επιπτώσεις του Στρες και της Διαχείρισής του) στο συνέδριο της Endocrine Society,  ENDO το 2023. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο  Chicago, Illinois, στις Η.Π.Α στις 15-18 Ιουνίου 2023. Ο Καθ. Χρούσος θα δώσει την ίδια διάλεξη στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοκρινολογίας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 13-16 Μαΐου 2023.

Οι υποψηφιότητες για τη βράβευση του βραβείου «Transatlantic Alliance Award» για το 2024 θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος.

Endocrine Society

Οι ενδοκρινολόγοι βρίσκονται στον πυρήνα της επίλυσης των πιο πιεστικών προβλημάτων υγείας της εποχής μας, από τον διαβήτη και την παχυσαρκία έως τη στειρότητα, την υγεία των οστών και τους καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες. Η Endocrine Society είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οργανισμός επιστημόνων στον κόσμο που είναι αφοσιωμένος στην έρευνα ορμονών και ιατρούς που φροντίζουν άτομα με ορμονολογικές διαταραχές.

Η Εταιρεία έχει περισσότερα από 18.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, γιατρών, εκπαιδευτικών, νοσοκόμων και φοιτητών σε 122 χώρες.

Επίσημος ιστοχώρος: www.endocrine.org.

Twitter @TheEndoSociety | @EndoMedia

European Society of Endocrinology

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας (ESE) παρέχει μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη και την ανταλλαγή κορυφαίων ερευνών και βέλτιστων γνώσεων στην ενδοκρινολογική επιστήμη και ιατρική. Ενώνοντας και εκπροσωπώντας κάθε τμήμα της ενδοκρινικής κοινότητας, είμαστε στην καλύτερη θέση για να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών. Με περισσότερα από 5.000  μέλη και μέσω των 51 Εθνικών Εταιρειών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνδεδεμένων Ευρωπαϊκών Εταιρειών της ESE (ECAS), η ESE αντιπροσωπεύει μια κοινότητα άνω των 20.000 Ευρωπαίων ενδοκρινολόγων. Η ESE ενημερώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις αποφάσεις για την υγεία στο υψηλότερο επίπεδο μέσω  προσπαθειών συνηγορίας σε όλη την Ευρώπη.

Επίσημος ιστοχώρος: www.ese-hormones.org

Twitter @ESEndocrinology | Facebook @EuropeanSocietyofEndocrinology | LinkedIn: linkedin.com/company/european-society-of-endocrinology

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN