Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στο Φόρουμ Δελφών 2023: Η Ελλάδα ως εκπαιδευτικός κόμβος

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος συμμετείχε στο Φόρουμ Δελφών 2023 στην ενότητα “Η Ελλάδα ως εκπαιδευτικός κόμβος”. Ο Πρύτανης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι παρά την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των ελληνικών ΑΕΙ, που αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση των υποδομών, της έρευνας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της για την παραγωγή ωφέλιμων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για το κοινωνικό σύνολο.

«Στόχος μας, είναι η διασφάλιση της ποιότητας σπουδών για τους φοιτητές μας και τους αποφοίτους μας, ώστε να μπορέσουν να διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό», είπε. Αναφέρθηκε, επίσης, στα 15 Κέντρα Αριστείας του ΕΚΠΑ, τα 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Νοσημάτων, το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων και το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης». Επίσης, τόνισε ότι το ΕΚΠΑ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της διασφάλισης ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών του και παράλληλα έχει θέσει σε εφαρμογή μία στρατηγική διεθνοποίησης, με στόχο την προώθηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου και την ανάδειξη του διεθνούς προφίλ του. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στις συνεργασίες του ΕΚΠΑ µε Πανεπιστήμια όπως το  Harvard και το Yale, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα Πανεπιστημίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσμίως, αλλά και στα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην Ευρωπαϊκής Συμμαχίας CIVIS.

Στην εκδήλωση στους Δελφούς συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, η πρόεδρος του Global Federation of Competitiveness Councils (GFCC) των ΗΠΑ Ντέμπορα Γουίνς-Σμιθ (Deborah Wince-Smith), ο executive director Hellenic American Leadership Council των ΗΠΑ Endy Zemenides και ο Πρόεδρος του College Year in Athens/ΔΙΚΕΜΕΣ (Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών) Αλέξης Φυλακτόπουλος. Συντονιστής της ενότητας ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, Απόστολος Λακασάς.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ντέμπορα Γουίνς-Σμιθ (Deborah Wince-Smith), πρόεδρος του Global Federation of Competitiveness Councils (GFCC), των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, διανύουμε μία εποχή μετασχηματισμού και ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν το περιθώριο να αναβαθμιστούν περαιτέρω μέσω συνεργασιών. Μάλιστα, κάλεσε τα ελληνικά πανεπιστήμια να συμμετέχουν στο GFCC.

εικόνα Viber 2023 04 26 15 53 50 003

Από την πλευρά του, ο Endy Zemenides, executive director Hellenic American Leadership Council των ΗΠΑ, τόνισε ότι ο στόχος να καταστεί η Ελλάδα κόμβος είναι σωστός και μπορεί να κατακτηθεί. Ειδικά σε σχέση με την προσέλκυση φοιτητών από τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι είναι πολύ εύκολο, καθώς στην κουλτούρα των αμερικανών φοιτητών οι σπουδές, έστω και βραχυχρόνιες, στο εξωτερικό θεωρείται κάτι δεδομένο.

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, για να αναβαθμιστoύν οι υποδομές και να “πάμε όπου υπάρχει ενδιαφέρον”», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Zemenides.

Αλέξης Φυλακτόπουλος, Πρόεδρος του College Year in Athens/ΔΙΚΕΜΕΣ (Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών), επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους η εξωστρέφεια είναι σημαντική: «Είναι καλό για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αυξάνεται η ήπια δύναμη της χώρας αυξάνεται κατακόρυφα και τρίτον, το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι τεράστιο».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε η Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει στόχος της εξωστρέφειας να είναι πρωτίστως να υπάρξουν οφέλη για τους φοιτητές και για το διδακτικό προσωπικό.

«Το άνοιγμα σε αλλοδαπούς φοιτητές είναι προφανώς επιβεβλημένο, αλλά θα πρέπει να υπακούει σε κανόνες και σε προτεραιότητες ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές», τόνισε και επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό τα ελληνικά ΑΕΙ να διατηρήσουν και να εμβαθύνουν την ποιότητα.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN