Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη του Καθηγητή Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, Κ. Δεμέτζου για το εμβόλιο της Novavax

Ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος μίλησε για το εμβόλιο της Novavax στον ιστότοπο startupper.gr.

«Οι ερευνητές της Novavax δημιούργησαν μια καινοτόμα νανοτεχνολογική πλατφόρμα η οποία μεταφέρει την πρωτεΐνη-ακίδα μαζί με έναν ανοσοενισχυτικό παράγοντα (σαπωνίνες) αυξάνοντας στο 90% -με βάση τις κλινικές μελέτες- την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η σημαντική αυτή νανοτεχνολογική πλατφόρμα του εμβολίου βασίζεται στη λογική της αυτό-οργάνωσης (self-assembly) των συστατικών του με υψηλής επιστημονικής ποιότητας μελέτες που χαρακτηρίζουν την τεχνολογία αυτή  ως recombinant nanoparticles. Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί αποτελεσματικά νανοσωματιδία που μπορούν και παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα εναντίον του ιού SARSCoV-2», εξηγεί ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος.

Το νέο, πέμπτο στην σειρά εμβόλιο εναντίον της νόσου COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, έλαβε στις 20 Δεκεμβρίου προσωρινή έγκριση υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA, European Medicine Agency) με το εμπορικό όνομα Nuvaxovid (NVX-CoV2373). Η έγκριση αυτή έγινε με βάση το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο έγκρισης των εμβολίων για έκτακτη ανάγκη, όπως η είναι η κατάσταση της πανδημίας. «Η υπό όρους έγκριση του σημαίνει ότι η κυλιόμενη διαδικασία ελέγχου (rolling review) των δεδομένων και παράδοσης αυτών σε συγκεκραμένες χρονικές περιόδους από την παραγωγό εταιρεία (Novavax, Inc.), αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη έγκρισή του μετά την μελέτη των δεδομένων από τους εμπειρογνώμονες του ΕΜΑ», συμπληρώνει ο Καθ. Δεμέτζος.

«Η τεχνολογία των νανοσωματιδίων της Novavax με ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη-ακίδα αποτελεί μια καινοτομία στην ανάπτυξη νέων εμβολίων αλλά και μελλοντικών θεραπευτικών προϊόντων εναντίον ιών αλλά και νόσων. Η νανοτεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εμβολίων γνωστών ως ιοσώματα (virosomes) στα οποία, για παράδειγμα, στηρίζεται το εμβόλιο εναντίον της γρίπης με το εμπορικό όνομα Inflexal αλλά και της ηπατίτιδας A με το εμπορικό όνομα Epaxal. Τα λιπιδικά νανοσωματίδια αυτών των εμβολίων φέρουν στην επιφάνεια τους πρωτεΐνες, αλλά έχουν σημαντικές και ουσιαστικές διαφορές από το εμβόλιο της Novavax. Κατά την γνώμη μου η νέα αυτή νανοτεχνολογική προσέγγιση ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα και με βάση τα ανασυνδυασμένα νανοσωματίδια (recombinant nanoparticles) τα οποία περιέχουν την πρωτεΐνη-ακίδα σε συνδυασμό με ανοσοενισχυτικό (Μatrix M) παράγοντα δημιουργούν νανομυκηλιακές κολλοειδείς διασπορές (micellar colloidal dispersion) (Εικόνα 1) οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντικά όπλα στην μάχη εναντίον του ιού SARS-CoV-2 αλλά και μελλοντικά άλλων σοβαρών νόσων», καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση: https://startupper.gr/focus/79950/aisiodoxia-gia-to-pebto-stin-seira-emvolio-enantion-tis-covid-19/?fbclid=IwAR2q7IxHkIQsNbDwzaXfXZpnJMnaDQMYKdeUZL77vkIeBifG4z8e7uPBh0E

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN