Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών ιδρύθηκε το 1931 και αρχικά ήταν τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ενώ από το 1994 και μετά αποτελεί ανεξάρτητη και αυτοτελή ακαδημαϊκή μονάδα, η οποία προσφέρει προγράμματα διδασκαλίας ξένων γλωσσών υψηλού επιπέδου. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Πρύτανης ή ο εκάστοτε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και το οποίο βέβαια υπόκειται στον έλεγχο της Συγκλήτου.

Χωρίς τίτλο 5

Ο Πρόεδρος του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής κ. Δημήτριος Καραδήμας σε δήλωσή του προς το HUB σημειώνει ότι «εξαρχής σκοπός του Διδασκαλείου ήταν η διδασκαλία ξένων γλωσσών, η οποία για πολλά χρόνια περιορίστηκε στη διδασκαλία των ευρύτερα ομιλουμένων, δηλαδή της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής, στις οποίες προστέθηκαν αργότερα η Ισπανική και η Ρωσική.  Σήμερα πλέον στο Δ.Ξ.Γ. διδάσκονται 24 ξένες γλώσσες σε όλα τα επίπεδα. Αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό σύνδεσμο του Πανεπιστημίου με τον κόσμο και τη διεθνή σκηνή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν χώρο συνάντησης διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών εντός του Πανεπιστημίου. Το Διδασκαλείο είναι μια απολύτως ειδικευμένη εκπαιδευτική μονάδα του ΕΚΠΑ, η οποία προσφέρει προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών που χαρακτηρίζονται από το κύρος, την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει το ΕΚΠΑ».

Χωρίς τίτλο2 1
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της κορεατικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ στις 13 Μαΐου 2021. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν εκ μέρους της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας ο Υπουργός-Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κορέας Mr. Nam Hyuk Kim και η Ms. Dasol Yoon, Third Secretary & Vice Consul, και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών, Καθηγητής κ. Δημήτριος Καραδήμας, καθώς και ο Προϊστάμενος Γραμματείας του Διδασκαλείου κ. Γεώργιος Φλούδας.

Οι γλώσσες που διδάσκονται στο Διδασκαλείο είναι: Αγγλική, Αλβανική, Αραβική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ιαπωνική, Ινδική (Hindi), Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κορεατική, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πολωνική, Πορτογαλική, Ρωσική, Σερβική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική. Το Διδασκαλείο ενδιαφέρεται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των διδασκομένων γλωσσών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν οι σπουδαστές για κάποια άλλη γλώσσα.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι, εκτός από τα προγράμματα διδασκαλίας ξένων γλωσσών σε διάφορα επίπεδα, προσφέρονται ειδικά προγράμματα για όποιον επιθυμεί περαιτέρω εξειδίκευση σε κάποια γλώσσα, π.χ. προγράμματα μετάφρασης, νομική ή ιατρική ορολογία, ειδικά εργαστήρια γραπτού και προφορικού λόγου σε διάφορες γλώσσες, κλπ.

Αρχικά το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών απευθυνόταν μόνο σε φοιτητές του ΕΚΠΑ και τους έδινε την δυνατότητα να μάθουν μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, στη συνέχεια κρίθηκε ότι το Διδασκαλείο έπρεπε να ανοίξει τις πύλες του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη κοινωνία. Σήμερα, λοιπόν, το Δ.Ξ.Γ. δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές του ΕΚΠΑ, αλλά και σε φοιτητές άλλων ΑΕΙ, καθώς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Τα τέλη φοίτησης στο Διδασκαλείο είναι αρκετά χαμηλά συγκρινόμενα με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή με τα έσοδά του το Δ.Ξ.Γ. καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς την παρακολούθηση του τμήματος εγγραφής τους, παραλαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και βεβαίωση σπουδών.

Στόχο του Διδασκαλείου αποτελεί η επιτυχία των σπουδαστών του στις επίσημες εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένων τίτλων γλωσσομάθειας. Όσοι ολοκληρώσουν τον αντίστοιχο κύκλο σπουδών είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις εν λόγω εξετάσεις. Στον τομέα αυτόν η επιτυχία των σπουδαστών του Διδασκαλείου προσεγγίζει το 100%!

Χωρίς τίτλο3

Φέτος, τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά με φυσική παρουσία διδασκόντων και διδασκομένων και με λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν και τμήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προκειμένου να καλυφθούν ενδιαφερόμενοι που για συγκεκριμένους ειδικούς λόγους (ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, διαμένουν εκτός Αττικής, κλπ.) δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 25  Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.didaskaleio.uoa.gr/

Δείτε επίσης:
Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ: Διαδικτυακή Εκδήλωση Speak Date 2021, 9-10/10/21 https://hub.uoa.gr/speak-date-2021/

Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021
https://hub.uoa.gr/european-language-day-2021-foreign-language-teaching-center/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN