«Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι μια επιτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με δεδομένο το μέγεθος της χώρας, το ύψος της χρηματοδότησης και της στελέχωσης των πανεπιστημίων», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, σχετικά με την τοποθέτηση του ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος στις θέσεις 301-400 της κατάταξης της Σαγκάης με τα 1000 πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο, ανάμεσα από 2500 ιδρύματα.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Η Σωστή Ώρα» με τον Μάκη Προβατά και την Νατάσα Μπαστέα, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι είναι μία κατάταξη που χρησιμοποιεί ως στοιχεία τις δημοσιεύσεις, τις αναφορές στις δημοσιεύσεις, αλλά και το αν κάποια πανεπιστήμια έχουν πτυχιούχους τους που έχουν στην κατοχή τους βραβεία Νόμπελ. «Δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορέσαμε να κατατάξουμε τον Ελύτη και τον Σεφέρη γιατί ο ένας ξεκίνησε την Νομική Σχολή και δεν την τέλειωσε, ο άλλος ξεκίνησε στην Ελλάδα και τέλειωσε στην Γαλλία, οπότε δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε αυτούς τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές» σημείωσε.
Όσο αφορά το ΕΚΠΑ, δήλωσε ικανοποιημένος, με την θέση αυτή, καθώς για πολλοστή φορά κατατάσσεται πρώτο στην Ελλάδα και βρίσκεται στο 1,3% των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Βεβαίως υπάρχει πολύς δρόμος και έχουμε όλα τα στελέχη του Πανεπιστημίου την διάθεση να εργαστούμε πιο σκληρά και αποτελεσματικά για να βελτιώσουμε την θέση μας σε αυτή την κατάταξη» επισήμανε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι στο άμεσο μέλλον με την δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για την ανάπτυξη ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς επίσης και προπτυχιακών προγραμμάτων σε ξένη γλώσσα θα δοθεί μια ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα για την εξωστρέφεια και την διεθνοποίηση του πανεπιστημίου. «Στο ΕΚΠΑ έχουμε τρίτη χρονιά ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα στο πλαίσιο της Φιλοσοφικής Σχολής που αναφέρεται στην αρχαία ελληνική ιστορία, αρχαιολογία και φιλοσοφία. Τον Οκτώβριο φέτος θα ξεκινήσουμε ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα στην Ιατρική. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και με ενθουσιασμό αναμένουμε να μπούμε σε αυτό το εγχείρημα, να έχουμε ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα» είπε ο κ. Δημόπουλος.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ισχύει μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου δίνει την δυνατότητα να υπάρχουν επισκέπτες καθηγητές από πανεπιστήμια της αλλοδαπής τα οποία για κάποιο χρονικό διάστημα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο σε επίπεδο διδασκαλίας αλλά και έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Έχουμε ως στόχο να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος. Είναι μία πολύ σημαντική συνιστώσα, δεδομένου ότι έχουμε εκατοντάδες Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και που λόγω και του επιπέδου τους και λόγω της ηλικίας τους είναι δύσκολο να διεκδικήσουν ή θελήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνιμα αλλά θα μπορούσαν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των πανεπιστημίων» ανέφερε ο Πρύτανης.
Σχετικά με πανεπιστήμια που καταλαμβάνουν παραδοσιακά τις πρώτες θέσεις της κατάταξης, όπως είναι το Χάρβαρντ, αλλά και το Στάνφορντ ή το Γέιλ, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι έχουν τεράστιους προϋπολογισμούς που ανέρχονται σε δισ. δολάρια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα μεγέθη των κρατών και με την δύναμη του προσωπικού που μπορούν να προσελκύουν να έχουν τις επιτυχίες αυτές, όπως τις δημοσιεύσεις σε πολύ μεγάλα περιοδικά, σαν το Nature και το Science. «Όλα αυτά είναι σε συνάρτηση με την χρηματοδότηση, ενώ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την περίοδο των μνημονίων, η χρηματοδότηση παραμένει σε επίπεδα αρκετά χαμηλά» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Πηγή και ηχητικό αρχείο: https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/a-dimopoylos-prytanis-ekpa-sto-proto-ikanopoiimenoi-gia-tin-thesi-mas-stin-katataxi-tis-sagkais-tha-ergastoyme-gia-na-tin-veltiosoyme-audio/