Διακρίσεις

Στον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη η τιμητική διάκριση EASL Recognition Award 2023

Στον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη η τιμητική διάκριση EASL Recognition Award 2023

Στον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση EASL Recognition Award 2023, που αποτελεί τη μέγιστη διάκριση στον Ευρωπαϊκό χώρο της Ηπατολογίας. Πρόκειται για τον 2ο Έλληνα που έχει λάβει αυτή τη διάκριση (ο 1ος ήταν ο καθ. Σ. Χατζηγιάννης).

Η απονομή έγινε στις 23 Ιουνίου 2023 και στα πλαίσια του Ετήσιου Πανευρωπαϊκού Ηπατολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στη Βιέννη από την Ευρωπαϊκή Ηπατολογική Εταιρεία (European Association for the Study of Liver, EASL).

Μετάφραση άρθρου:

Απονομή του EASL Recognition Award 2023 στον καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη
του Εμμανουήλ Α. Τσόχατζη* στο Journal of Hepatology

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να απονέμουμε στον καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη το EASL Recognition Award 2023.

Ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης είναι καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα και ακολούθως εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για το πτυχίο Ιατρικής και την ειδικότητα. Από πολύ νωρίς διακρίθηκε για τις ακαδημαϊκές του ικανότητες, καθώς αποφοίτησε με «Άριστα» τόσο από το Λύκειο (19 9/10) όσο και από το Πανεπιστήμιο (9,2). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην οξεία ηπατίτιδα επιπροστεθείσα σε HBsAgAIMIA με τη συνεργασία του ιατρού Νικόλαου Τασσόπουλου και την εποπτεία του καθηγητή Άγγελου Χατζάκη. Εκπαιδεύθηκε στη Γαστρεντερολογία στο «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά υπό την εποπτεία του ιατρού Δημητρίου Καραμανώλη, ενώ μετεκπαιδεύθηκε στο Royal Free Hospital του Λονδίνου υπό τον καθηγητή Andy Burroughs, συνεχίζοντας έτσι τη μακρά παράδοση της μετεκπαίδευσης Ελλήνων ιατρών στο εν λόγω Νοσοκομείο. Κατά τη διετή παραμονή του στο Royal Free Hospital παρήγαγε θεμελιώδη έρευνα για τον ρόλο της λοίμωξης στην αιμόσταση σε ασθενείς με κίρρωση ήπατος και την πορεία της υποτροπιάζουσας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C μετά από μεταμόσχευση ήπατος, η οποία οδήγησε σε περισσότερες από 10 δημοσιευμένες εργασίες σε έγκριτα περιοδικά. Ο ίδιος μιλά με έντονη νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια και δηλώνει ευγνώμων για την επίδραση του Andy Burroughs στην εξέλιξή του.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα το 2000 σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας αλματώδους προόδου στη σταδιοδρομία του. Εξελέγη Λέκτορας και Ειδικός Γαστρεντερολόγος στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο», όπου ο καθηγητής Στέφανος Χατζηγιάννης είχε ήδη ιδρύσει κέντρο αναφοράς για παθήσεις του ήπατος. Επικέντρωσε την έρευνά του στην ιογενή ηπατίτιδα, ιδίως την ηπατίτιδα Β, ενώ άρχισε να απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση ως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στο εν λόγω πεδίο. Το 2010 διορίστηκε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (EASL), και ήταν ο πρώτος Έλληνας μετά από 20 χρόνια και μόλις ο τρίτος συνολικά που το κατόρθωσε αυτό. Το 2013 διορίστηκε Διευθυντής της νεοσύστατης τότε (και μάλιστα της πρώτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», ενώ το 2015 εξελίχθηκε σε καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Παθολογία-Γαστρεντερολογία. Το 2018 ενεπλάκη ενεργά στη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», της δεύτερης τότε μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα — αντίστοιχη μονάδα λειτουργούσε ήδη στη Θεσσαλονίκη. Από το 2019 και εξής είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, όπου εργάζεται  αποτελεσματικά για τον καλύτερο συντονισμό του συστήματος μεταμόσχευσης οργάνων και ιστών —και τη βελτίωση της αντίστοιχης νομοθεσίας στην Ελλάδα— μέσα από την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση. Η εμπειρία, η εξειδικευμένη γνώση και η στρατηγική του οξυδέρκεια αναγνωρίζονται ευρέως και εμπνέουν εκτίμηση και θαυμασμό. Συνεπεία των παραπάνω υπηρετεί σήμερα ως Διευθυντής Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Επιπλέον έχει διατελέσει: Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γαστρεντερολογίας, Ταμίας της Hepatitis B and C Public Policy Association και Μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στη μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 410 εργασίες σε περιοδικά ευρετηριασμένα στη βάση PubMed, αποτελώντας τον πρώτο συγγραφέα σε περισσότερες από 95 και τον τελευταίο συγγραφέα/συγγραφέα αλληλογραφίας σε περισσότερες από 90 από αυτές. Οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά έγκριτα περιοδικά και έχουν παραγάγει περισσότερες από 24.000/36.000 ετεροαναφορές και δείκτη επιστημονικής ποιότητας h 79/88 (Scopus/Google Scholar αντίστοιχα). Υπήρξε ο συντονιστής για τη διατύπωση των Κατευθυντήριων Οδηγιών Κλινικής Πρακτικής της EASL (2012) για την ηπατίτιδα Β, οι οποίες αποτελούν μέχρι σήμερα την εργασία με τις περισσότερες ετεροαναφορές στο Journal of Hepatology. Επιπλέον μετείχε ως μέλος της ομάδας για τη διατύπωση των Κατευθυντήριων Οδηγιών της EASL για την ηπατίτιδα Β (2017) και την ηπατίτιδα D (2023). Ήταν επίσης ο συντονιστής της διεθνούς κοόρτης PAGE-B, η οποία παρήγαγε 10 θεμελιώδεις εργασίες, όπως και το PAGE-B σκορ για τον υπολογισμό του κινδύνου ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, και μάλιστα χωρίς να έχει λάβει οικονομική ενίσχυση από οποιαδήποτε πηγή. Επιπρόσθετα έχει δημοσιεύσει αρκετές θεμελιώδεις εργασίες για τη φυσική ιστορία, τα αποτελέσματα, τις θεραπευτικές ενδείξεις και την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, όπως και άλλων ασθενειών του ήπατος. Σημαντική ήταν η συμμετοχή του ως μέλους επιστημονικής ομάδας ή συντονιστή σε αρκετά έργα για τη δημόσια υγεία, αλλά και μελέτες για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα και ευρύτερα στον κόσμο. Έχει δώσει περισσότερες από 185 διαλέξεις, έχει προεδρεύσει σε περισσότερες από 60 διαλέξεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ενώ έχει παρουσιάσει περισσότερες από 350 ανακοινώσεις σε διεθνείς συναντήσεις. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ομότιμούς του ειδικούς, ενώ διατηρεί μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με πολλούς συναδέλφους του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημαντικότερη όμως και από τα προσωπικά επιστημονικά του επιτεύγματα είναι η συμβολή του στην υποβοήθηση και προώθηση της έρευνας στην Ελλάδα, όσον αφορά το πεδίο ενδιαφερόντων του. Έχει καθοδηγήσει και εκπαιδεύσει πλήθος νέων ιατρών και μετεκπαιδευομένων, ενώ αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για την επιλογή του τομέα της Ηπατολογίας. Έχει επιβλέψει τη διδακτορική διατριβή περισσότερων από 50 επίδοξων ηπατολόγων και γαστρεντερολόγων. Απολαμβάνει πραγματικά να εργάζεται με τους νεότερους συναδέλφους, να μοιράζεται μαζί τους τη γνώση, τις ιδέες και τη μεθοδολογία της κλινικής έρευνας. Είναι σπουδαίο που ακόμη και σήμερα, και παρά τα πολλά διοικητικά του καθήκοντα, πάντοτε βρίσκει τον χρόνο να παράγει ή να συζητά νέα έργα, να μελετά ή να πραγματοποιεί ανάλυση δεδομένων, να συντάσσει ή να διορθώνει χειρόγραφες σημειώσεις. Είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος με το πιο σπάνιο «νόμισμα» στον κόσμο, τον προσωπικό του χρόνο και την αμέριστη προσοχή στον συνομιλητή του. Η αυστηρή του εργασιακή ηθική και η προσήλωσή του στη μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας του είναι που το καθιστούν αυτό εφικτό. Σε μια σχετικά μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, ο καθηγητής Παπαθεοδωρίδης αποτέλεσε —και αποτελεί— πηγή έμπνευσης για τους ομότιμούς του ειδικούς, όπως και για πλήθος νέων συναδέλφων.

Η εντυπωσιακή του σταδιοδρομία πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα με περιορισμένη ερευνητική υποδομή και κουλτούρα σε σύγκριση με μεγαλύτερες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τα επιτεύγματά του ακόμη πιο αξιοσημείωτα.

Ο καθηγητής Παπαθεοδωρίδης έχει δημιουργήσει μια πολύ ευτυχισμένη και στοργική οικογένεια, για την οποία είναι ιδιαίτερα υπερήφανος. Η σύζυγός του, Ρούλα, είναι παιδίατρος, ενώ οι κόρες του, Μαργαρίτα και Άλκηστις, είναι και οι δύο ιατροί που εκπαιδεύονται στη Γαστρεντερολογία και την Ογκολογία αντίστοιχα. Είναι φυσικά προφανές και δεν αποτελεί έκπληξη ότι η καθεμιά τους είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη στον τομέα που έχει επιλέξει να υπηρετήσει. Εδώ και λίγο καιρό ο κ. Παπαθεοδωρίδης απέκτησε και μια εγγονή, την Έλλη. Έκτοτε ένα χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του κάθε φορά που μιλά για αυτήν ή δείχνει στους φίλους του φωτογραφίες της.

Τον μάλλον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του, τον αφιερώνει στους δικούς του ανθρώπους και στα ταξίδια μαζί τους. Ως πιστός οπαδός του Ολυμπιακού που είναι, απολαμβάνει βέβαια και ένα καλό αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

Όλοι εμείς που είχαμε το προνόμιο να μας εκπαιδεύσει και να μας καθοδηγήσει ο καθηγητής Παπαθεοδωρίδης, είμαστε πολύ υπερήφανοι για το πρόσφατο επίτευγμά του και ενθουσιασμένοι που η EASL αναγνώρισε και επιβράβευσε την τεράστια συνεισφορά του στην Ηπατολογία. Το βραβείο αυτό στέλνει και ένα μήνυμα στους νέους συναδέλφους, ότι δηλαδή για την εξαιρετική ικανότητα και τη σκληρή δουλειά οι άνθρωποι ανταμείβονται, ακόμα και αν προέρχονται από μια μικρή συγκριτικά χώρα. Ο δρόμος ίσως να είναι δυσκολότερος, ο δυνητικός όμως αντίκτυπος είναι εξίσου μεγάλος, ενώ και το ταξίδι είναι πραγματικά απολαυστικό.

*O κ. Εμμανουήλ Α. Τσόχατζης είναι καθηγητής Ηπατολογίας στο UCL Institute for Liver and Digestive Health, Royal Free Hospital και UCL, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Στις 12 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Gutenberg, εκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Παπαδήμα, για το σπουδαίο μεταφραστικό […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025- για έργο με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή Σωτηρίου Δεσπότη της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.   στο πλαίσιο του έργου του οργανισμού LOOX – Οργανισμός Έρευνας, Καινοτομίας και Πολιτισμού. Aπέσπασε τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Education Leaders Awards 2025. Το ΕΚΠΑ συγχαίρει τον Λουκά Ζιάρα, απόφοιτο του […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Ελίνα Νταρακλίτσα, απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερου σεναρίου για το 2025 από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αμερικής Texas Short Film Festival για το σενάριό της με τίτλο «The Perfect Dinner»

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και καθηγητής γενικής Παθολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Bochum της Γερμανίας, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Ο καθηγητής Μπαραλιάκος είναι επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιατρική […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025- για έργο με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή Σωτηρίου Δεσπότη της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.   στο πλαίσιο του έργου του οργανισμού LOOX – Οργανισμός Έρευνας, Καινοτομίας και Πολιτισμού. Aπέσπασε τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Education Leaders Awards 2025. Το ΕΚΠΑ συγχαίρει τον Λουκά Ζιάρα, απόφοιτο του […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Ελίνα Νταρακλίτσα, απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερου σεναρίου για το 2025 από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αμερικής Texas Short Film Festival για το σενάριό της με τίτλο «The Perfect Dinner»

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και καθηγητής γενικής Παθολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Bochum της Γερμανίας, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Ο καθηγητής Μπαραλιάκος είναι επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιατρική […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο