Επισυνάπτεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής για την Ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.
Στο εισαγωγικό σημείωμα της παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος που ακολουθεί, ο Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», Καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος αναφέρει τα κάτωθι:
Είναι υποχρέωση κάθε Κλινικής που εκπαιδεύει ειδικευόμενους να προσφέρει ένα ελκυστικό και πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο να ακολουθείται πιστά. Αυτό αποτελεί, σε όλο τον κόσμο, μία από τις βασικές προϋπόθεσή για την αξιολόγηση των κέντρων ειδικότητας. Οι επιστημονικές και κλινικές εκδηλώσεις της Κλινικής καλύπτουν όλες τις ενότητες που είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση των ειδικευομένων, την κλινική άσκηση των φοιτητών αλλά και για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Ειδικών Καρδιολόγων.
Συγκεκριμένα:
• Καθημερινή πρωινή ενημέρωση με συζήτηση όλων των ασθενών της Κλινικής. Παρουσίαση ασθενών δύο φορές την εβδομάδα,όπου αναλύεται σε βάθος η διαγνωστική προσπέλαση και η θεραπεία με ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση, ερωτήσεις και παρουσίαση των τελευταίων βιβλιογραφικών δεδομένων και των εξελίξεων στην αντιμετώπιση. Στις παρουσιάσεις αυτές κάθε Δευτέρα συμμετέχουν μεγάλες Καρδιολογικές Κλινικές και άλλων Νοσοκομείων, οι οποίες προσθέτουν την εμπειρία και τη γνώση τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μας. Κάθε Παρασκευή η συζήτηση συνδυάζεται με την εβδομαδιαία συνάντηση όλων των μελών της Κλινικής
•Εκπαιδευτικές συναντήσεις στο Αιμοδυναμικό και το Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο όπου αναλύονται ενδιαφέροντα περιστατικά καθώς και θεωρητική ανάπτυξη σχετικών θεμάτων. Σκοπός των παρουσιάσεων είναι η ενημέρωση όλων των μελών της κλινικής για τις σύγχρονες κλινικές πρακτικές στην Επεμβατική Καρδιολογία. Την τελευταία Τρίτη του μήνα η δραστηριότητα επιτελείται από το Ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο.
•Κάθε Τετάρτη δια ζώσης και διαδικτυακά συζητιούνται ενδιαφέροντα περιστατικά υπερηχωκαρδιολογίας που αφορούν την καθημερινή καρδιολογική πράξη και εστιάζονται στη χρήση όλων των νεότερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών όπως: τριδιάστατη ηχωκαρδιολογία για την εκτίμηση βαλβιδοπαθειών και επιλογή ασθενών για καθετηριακές επεμβάσεις δυναμική ηχωκαρδιογραφία για την εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ροής, βαλβιδοπαθειών και στεφανιαίας νόσου μυοκαρδιακή παραμόρφωση για την εκτίμηση μυοκαρδιοπαθειών και καρδιακής ανεπάρκειας, διοισοφάγειο υπερηχωκαρδιογράφημα
•Κάθε Πέμπτη πραγματοποιούνται διαδικτυακά τα θεωρητικά μαθήματα της κλινικής. Η θεματολογία των μαθημάτων αφορά στο curriculum της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εντός 2 συνεχόμενων ετών θα καλύπτεται το σύνολο της ύλης. Το μάθημα θα είναι διάρκειας 30 λεπτών και θα γίνεται από καταξιωμένους στο χώρο τους ιατρούς. Στο τέλος κάθε παρουσίασης θα ακολουθεί το «βήμα του ειδικευόμενου». Μέσα από αυτό το βήμα 4 ειδικευόμενοι από διάφορα νοσοκομεία θα θέτουν ερωτήματα στον ομιλητή με σκοπό να γίνεται πλήρης κατανόηση του μαθήματος και διερεύνηση των πρακτικών προεκτάσεών του. Επιπλέον, την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα αντί του θεωρητικού μαθήματος θα γίνεται βιβλιογραφική ενημέρωση.
•Κάθε Παρασκευή συγκέντρωση όλου του προσωπικού της Κλινικής με γενική συζήτηση ειδικών κλινικών περιστατικών και παρουσίαση περιστατικών που νοσηλεύθηκαν και κατέληξαν.
Στο έντυπο που ακολουθεί θα βρείτε λεπτομέρειες όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής και τους συμμετέχοντες σε αυτό. Με τη βεβαιότητα ότι η ενεργός συμμετοχή όλων των συναδέλφων θα συμβάλλει στην επιτυχία ενός αληθινά χρήσιμου, ουσιαστικού και πρακτικού προγράμματος, σας ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή σας.