Το Γραφείο Πρακτικής και Διδακτικής Άσκησης του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Μάριο Κουκουνάρα Λιάγκη, πραγματοποίησε από την Πέμπτη 9 Μαΐου μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με ομάδα 45 τεταρτοετών φοιτητών και εκπαιδευτικών θεολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Μέντορες. Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και της ετήσιας Πρακτικής-Διδακτικής Άσκησης των φοιτητών, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία επιμορφωμένων θεολόγων εκπαιδευτικών μέσω μεντορείας σε σχολικές μονάδες της Αθήνας.
Τον συντονισμό της επίσκεψης είχαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης κ. Μανώλης Παπαϊωάννου και π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, αποσπασμένοι θεολόγοι εκπαιδευτικοί στο Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Κεντρική στιγμή της επίσκεψης της ομάδας των φοιτητών και καθηγητών ήταν η ξενάγηση στο Φανάρι και η συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο. Εκ μέρους όλης της ομάδας τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο κ. Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, μεταφέροντας τον σεβασμό και του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με απλότητα και εγκαρδιότητα σε όλη την ομάδα, κάνοντας ειδική μνεία στο έργο της προετοιμασίας των υποψηφίων θεολόγων εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρακτικής-Διδακτικής Άσκησης. Αναφέρθηκε, επίσης, στον σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στην ιστορία, αλλά και στη σημερινή του παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες στο πλαίσιο των θεολογικών και ακαδημαϊκών διαλόγων, σε μια προσπάθεια συνεννόησης και επικοινωνίας με τον θρησκευτικά διαφορετικό.
Η συνάντηση επιβεβαίωσε με έμφαση για άλλη μια φορά τον άρρηκτο πνευματικό δεσμό του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Η ομάδα των επισκεπτών προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα αντίγραφο πρωτοχριστιανικού σταυρού από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Ξεχωριστή χαρά για όλη την ομάδα αποτέλεσε, επίσης, η συνάντηση με τον Ομότιμο πλέον Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. και τώρα Διευθυντή του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή.
Παράλληλα, η επίσκεψη είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση του θετικού μαθησιακού κλίματος ανάμεσα σε φοιτητές και συνεργαζόμενους μέντορες εκπαιδευτικούς, αλλά και την ενίσχυση των φοιτητών και καθηγητών στο πεδίο της παιδαγωγικής γνώσης και εμπειρίας. Αυτό, συντελέστηκε μέσα από ευκαιρίες προσωπικής επαφής με σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής Εκκλησίας αλλά και της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Ειδικότερα, στην ομάδα δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία, και να ενημερωθεί από κοντά για τον χαρακτήρα τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν σε αυτά. Οι φοιτητές και οι θεολόγοι καθηγητές επισκέφθηκαν τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου συνομίλησαν με τον Διευθυντή κ. Δημήτριο Ζώτο, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, όπου συνάντησαν και είχαν επικοινωνία με τη Διευθύντρια κ. Μαρίκα Παντελάρα, και τέλος το Ζωγράφειο Λύκειο, όπου είχαν την ιδιαίτερη χαρά να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και να συνομιλήσουν με τον δραστήριο Διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου.
Η ομάδα των φοιτητών και των θεολόγων καθηγητών επισκέφθηκε και την υπό ανακαίνιση Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκεί ξεναγήθηκε στην περισπούδαστη βιβλιοθήκη και στους λοιπούς χώρους της, ενώ μέσα σε πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα ενημερώθηκε από τον Ηγούμενο της Μονής της Αγίας Τριάδας, Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, σχετικά με την ιστορία της Σχολής, το δυναμικό της παρόν, αλλά και τις μελλοντικές της προοπτικές.
Την Κυριακή 12 Μαΐου, μετά τη θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου, η ομάδα των φοιτητών και καθηγητών παρακάθησε σε πλούσιο γεύμα, που παρέθεσε με αγάπη η ελληνική κοινότητα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας της περιοχής Πέρα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης σε χώρους μνήμης και θρησκευτικής ιστορίας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, λεπτομερείς ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους και μνημεία της Κωνσταντινούπολης, όπως στην Αγία Σοφία, στο Βυζαντινό Υδραγωγείο, στον ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου, που επονομάζεται και μικρή Αγιά Σοφιά και σήμερα είναι ισλαμικό τέμενος, την Παναγία Μουχλιώτισσα, τη Μονή της Χώρας και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά στη νήσο Πρίγκηπο. Ταυτόχρονα, πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του εκπαιδευτικού χαρακτήρα αυτής της επίσκεψης αποτέλεσε η ξενάγηση της ομάδας των φοιτητών και των καθηγητών στο ισλαμικό Τέμενος Ρουστέμ Πασά από μία φοιτήτρια ισλαμικής θεολογίας, υπεύθυνη στον συγκεκριμένο χώρο, σχετικά με χαρακτηριστικά της ισλαμικής θρησκείας αλλά και της εκπαίδευσης.
Τέλος, λίγο πριν την επιστροφή στην Αθήνα, σημαντικό κομμάτι της επίσκεψης αποτέλεσε το σύντομο πέρασμα της ομάδας από τη Σηλυβρία και η εγκάρδια συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, ο οποίος με περισσή χαρά υποδέχθηκε φοιτητές και καθηγητές στο Επισκοπείο, μίλησε για τις δυσκολίες αλλά και για τη σταδιακή αναγέννηση της ορθόδοξης παρουσίας σε αυτό το μέρος, και ξενάγησε φοιτητές και εκπαιδευτικούς στον τόπο της οικίας του Αγίου Νεκταρίου και της παλαιάς μητρόπολης.