Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εμβληματική εκδήλωση “EGU Geoscience Day 2023” αφιερωμένη στα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Νισύρου με κύριο οργανωτή το ΕΚΠΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εμβληματική δημόσια εκδήλωση “EGU Geoscience Day 2023” στις 20 Οκτωβρίου 2023 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φηρά, Σαντορίνη) και στο Ζωσιμοπούλειο Θέατρο (Μανδράκι, Νίσυρος) με παράλληλες δράσεις για τα παιδιά και το ευρύ κοινό, που διοργανώθηκε από την Επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο UNESCO Associated Schools (ASPnet), το City Lab (εκπαίδευση STEM), το Δήμο Θήρας και το Δήμο Νισυρίων και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (European Geoscience Union – EGU). Τουλάχιστον 200 μαθητές και μαθήτριες από το Επαγγελματικό Λύκειο και το Γυμνάσιο Θήρας της Σαντορίνης και 60 από το Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου της Νισύρου είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την γεωλογική ιστορία των δύο πιο ενεργών ηφαιστειακών συμπλεγμάτων της Ελλάδας με στόχο να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν σχετικά με τους πιθανούς γεωκινδύνους και με τη σημασία της παρακολούθησης των ηφαιστείων.

03

Την έναρξη του κοινού προγράμματος της εκδήλωσης EGU που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στην Σαντορίνη και την Νίσυρο, έκανε με γραπτό μήνυμα η κ. Δηλάρη Β., Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι εκπαιδευτικές διαλέξεις από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Νομικού Π. και την Μπέτζελου Κ. (Υποψήφια Δρ., ΕΚΠΑ) με τίτλο “Μαθαίνοντας να ζω σε ένα ενεργό ηφαίστειο”. Επιπρόσθετες  δραστηριότητες ενθάρρυναν την ενεργό συμμετοχή του μαθητικού κοινού μέσω ενός παιχνιδιού γνώσεων, ένα σταυρόλεξο που κλήθηκαν να συμπληρώσουν για την κατανόηση των βασικών εννοιών για τα ηφαίστεια αλλά και την εύρεση των λέξεων-κλειδιών που συνέβαλαν στην δημιουργία των κομικς μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Στη Σαντορίνη, η διάλεξη στους μαθητές ολοκληρώθηκε με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα και τις τεχνικές της παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου μέσω του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY (www.santory.gr). Το πρωινό πρόγραμμα συνεχίστηκε με τις παράλληλες διαδραστικές δραστηριότητες STEM από την ομάδα του City Lab που απαρτίζεται από τον κ. Μπλουγουρά Δ., την κ. Βροντάκη Κ. και τον κ. Ρουμελιώτη Π., όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός μηχανισμού καταγραφής της ηφαιστειακής δραστηριότητας και συλλογής δεδομένων από τους ενσωματωμένους αισθητήρες θερμοκρασίας και σεισμικών δονήσεων.

Επιπλέον, οι μαθητές/τριες στη Σαντορίνη είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να παρατηρήσουν τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς διαφόρων εκρήξεων, τόσο εικονικά στη Νέα Καμένη (Virtual Reality) με υπεύθυνη την  Αντωνίου Β. (Ε.ΔΙ.Π, ΕΚΠΑ), όσο και με φυσική επίσκεψη στην καλδέρα της Σαντορίνης από την κ. Π. Νομικού για να κατανοήσουν τον σχηματισμό και την μορφολογία  των γεωλογικών σχηματισμών. Παράλληλα, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ του Δημοτικού Σχολείου Μανδρακίου ξεναγήθηκαν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του ηφαιστείου της Νισύρου από την Νικόλη Ε. (μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Νισύρου), και είχαν τη μοναδική ευκαιρία να περπατήσουν στον πυθμένα του κρατήρα Στέφανος και να θαυμάσουν έναν από τους μεγαλύτερους υδροθερμικούς κρατήρες παγκοσμίως.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το απόγευμα με τις παράλληλες ανοιχτές ομιλίες προς το ευρύ κοινό. Στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία με θέμα “Τα πρώτα αποτελέσματα από τις υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις IODP και η Παρακολούθηση του Κολούμπου (SANTORY)” από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Νομικού Π., ενώ στη Νίσυρο παρουσιάστηκε η κύρια διάλεξη με τίτλο “Το ηφαίστειο της Νισύρου: ένα μοναδικό Γεωπάρκο” από την Επιστημονική Ομάδα του Γεωπάρκου και μια εισαγωγική ομιλία με τίτλο “Μελετώντας τα Ηφαίστεια” από την Μπέτζελου Κ. (Υποψήφια Δρ.). Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση στη Σαντορίνη: η Αντιδήμαρχος Θήρας κ. Κίτσου Σ., η Περιφερειακή σύμβουλος στην περιφερειακή ενότητα Θήρας κ. Καραμολέγκου Ι.,  ξεναγοί, δημοσιογράφοι ενώ την εκδήλωση κάλυψε το Volcano TV. Στη Νίσυρο παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νισύρου, Κορωναίος Χ., μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νισύρου, ο Τασιούλας Ε.,  και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νισύρου “Διαβάτης”, Κουκουράκης Γ. Την φιλοξενία της εκδήλωσης ανέλαβε το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Σαντορίνη) και το Ζωσιμοπούλειο Θέατρο (Νίσυρος).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN