Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία δύο ειδικές εκδηλώσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγειονομικής Περίθαλψης και της Βιομηχανίας στα πλαίσια της 2ης Διεθνούς έκθεσης «INDUSTRY.TEC: Smart Manufacturing». Η εκδήλωση διοργανώθηκε κατά το διάστημα 14-16 Φεβρουαρίου 2025 στον εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας υπό την αιγίδα της διοργανώτριας εταιρίας ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ T-PRESS, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) καθώς και των δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ΕΚΠΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και στη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία-Fintech.
Οι δύο ειδικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και συντονίστηκαν από τον Επίκουρο Καθηγητή Διονύση Ξενάκη του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας ΕΚΠΑ, στα πλαίσια έργων Marie Curie στα οποία συμμετέχει ή/και συντονίζει, μέσω της ερευνητικής του ομάδας X-TREND (industry X.0 Twins, REality and Network eDge technologies research group). Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά κορυφαίοι φορείς, εταιρίες και ερευνητικές ομάδες στις περιοχές της Υγείας και της Βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων των METLEN Group of Companies, SABO S.A., Accenture Greece, Ericsson, OfficeLine SA, η Ελληνική Ομάδα Κυβερνο-ασφάλειας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Εργαστήριο Systems Security Lab), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Πληροφορικής), το ΕΚΠΑ (Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών), το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ). Φίλοι της τεχνολογίας, στελέχη της Ακαδημίας και της Βιομηχανίας, μαζί με φοιτητές τμημάτων του ΕΚΠΑ παρακολούθησαν την εκδήλωση συνολικής διάρκειας 3 ωρών.
Η πρώτη ειδική εκδήλωση εστίασε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας και στο αντίστοιχο πάνελ συμμετείχαν (η συζήτηση έγινε στα Αγγλικά):
Δρ. Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία
Δρ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος, Πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δρ. Δημήτρης Κατσιάνης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος τους Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας
Κ. Παναγιώτης Κουρής, Διευθύνων Σύμβουλος τη Office Line S.A.
Δρ. Χρήστος Ξενάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΑ.ΠΕΙ. και Επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Επίκ. Καθηγητής Δρ. Διονύσης Ξενάκης (ΕΚΠΑ) ενώ, κατά τη διάρκεια της, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
- Ρόλος του κάθε ομιλητή καθώς και του φορέα που εκπροσωπεί προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
- Το οικοσύστημα της υγειονομικής μέριμνας σήμερα: εμπλεκόμενοι φορείς, υποδομές και κατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων της υγείας
- Δεδομένα της Υγείας: Διαθεσιμότητα, Διαλειτουργικότητα και Ιδιωτικότητα
- Αναδυόμενες τεχνολογίες, απαραίτητες επενδύσεις και άμεσες προκλήσεις για την εφαρμογή του παραδείγματος Healthcare0.
- Στόχοι και προσδοκίες για την Υγειονομική Περίθαλψη μέχρι το 2030, ποιος ο ρόλος της συνέργειας Ακαδημίας/Βιομηχανίας προς την κατεύθυνση αυτή
Η ειδική εκδήλωση για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγειονομικής Περίθαλψης» διοργανώθηκε στα πλαίσια του έργου Marie Curie Doctoral Network ELIXIRION, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα δορυφορικά και επίγεια δίκτυα 6ης γενιάς (συμπεριλαμβανομένων δρόνων), καθώς και των έξυπνων φορετών συσκευών (wearables) προς τη δημιουργία ενός δικτυακού και υπολογιστικού συνεχούς edge/cloud ικανού να προσφέρει ευφυείς και χαμηλής καθυστέρησης υπηρεσίες συμβατές με τις ανάγκες της Υγειονομικής Περίθαλψης 4.0 (Healthcare 4.0). Το έργο εστιάζει επιπλέον στην αξιοποίηση τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού για τον ασφαλή διαμοιρασμό δεδομένων υγείας καθώς και στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων κατά τρόπο ευφϋή και κατανοητό για τον άνθρωπο (eXplainable AI). Το ΕΚΠΑ συμμετέχει στο έργο υποστηρίζοντας 2 υποψήφιους διδάκτορες σε συναφή γνωστικά αντικείμενα.
Η δεύτερη ειδική εκδήλωση εστίασε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και στο αντίστοιχο πάνελ συμμετείχαν:
Δρ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, Επικεφαλής Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου METLEN Energy & Minerals
Δρ. Μηνάς Τσουκαλάς, Προϊστάμενος Δεδομένων και ΤΝ, Accenture Greece.
Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Επικεφαλής Πώλησης Δικτύων και Διαχειριζόμενων Υπηρεσιών , ERICSSON Hellas
Κωνσταντίνος Γιαννούλης, Προϊστάμενος Πληροφορικής, SABO S.A.
Δρ. Κωνσταντίνος Ντζαμίλης, Επικεφαλής Συμμόρφωσης, Διαχείρισης Ποιότητας και Διαδικασιών, Office Line S.A.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Επίκ. Καθηγητής Δρ. Διονύσης Ξενάκης (ΕΚΠΑ) ενώ, κατά τη διάρκεια της, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
- Ρόλος του κάθε ομιλητή καθώς και του φορέα που εκπροσωπεί προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Βιομηχανίας
- Ο βαθμός τεχνολογικής ετοιμότητας (technological readiness) της Ελληνικής Βιομηχανίας σήμερα και τεχνολογίες που υιοθετούνται με αξιοπιστία σήμερα
- Εφαρμοσμένες μελέτες περίπτωσης / case studies που έχουν φέρει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βιομηχανίας ένα βήμα πιο κοντά.
- Δομικές αλλαγές που απαιτούνται στον τρόπο με τον οποία η Ελληνική Βιομηχανία λειτουργεί. Προκλήσεις, κανονιστικά πλαίσια και τεχνολογίες.
- Στόχοι μέχρι το 2030 και ο ρόλος της συνέργειας της Βιομηχανίας με το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σύγχρονες δράσεις του ΕΚΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή.
Η ειδική εκδήλωση για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Βιομηχανίας» έδωσε για μία ακόμη χρονιά την μοναδική ευκαιρία σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές και μέλη ΔΕΠ) να συζητήσουν με κορυφαία στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας για καίρια θέματα της Τεχνολογίας και την πρακτική τους εφαρμογή. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε στα πλαίσια του έργου Marie Curie Staff Exchange SOVEREIGN, το οποίο εστιάζει στην εφαρμογή Τεχνολογιών Blockchain για την δημιουργία μίας δυναμικής αγοράς εκμίσθωσης πόρων δικτύου 5G/6G από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Προς την επίτευξη αυτού, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ειδικού κρυπτονομίσματος για τη συναλλαγή δικτυακών πόρων δυναμικά, τη δημιουργία πρωτοκόλλων ανωνυμίας σε επίπεδο blockchain και δικτύου, καθώς και στην αξιοποίηση τεχνολογιών μετάδοσης πληροφορίας με βάση την σημαντικότητα της πληροφορίας (semantics-aware communications) χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα ευφυούς προσαρμογής από την πλευρά των τερματικών συσκευών.
Η πλήρης αντζέντα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη διαδικτυακά.
Η καταγραφή της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη διαδικτυακά από το κανάλι της T-PRESS στο YouTube.