Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΚΠΑ | Άρθρο του καθηγητή Π.Ε. Πετράκη στον ot.gr: Σύννεφα στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης – Τι εκτιμά

Η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια περίοδο επιβράδυνσης, καθώς επηρεάζεται από μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων. Οι νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ, η χαμηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και η αβεβαιότητα στη νομισματική πολιτική δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις, η αγορά παραμένει ανθεκτική, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούν το εργατικό τους δυναμικό λόγω ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό και λόγω δομικών παραγόντων που συγκρατούν την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics δείχνουν ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει στάσιμη συνολικά για το 2024, με αύξηση μόλις 0,2% έως τα τέλη του 2025, τη χαμηλότερη από το 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας.

Ενώ οι υπηρεσίες συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά εργασίας, οι βιομηχανικοί τομείς, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Αντίθετα, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου φαίνεται να παρουσιάζουν μια διαφορετική δυναμική, με χώρες όπως η Ισπανία να σημειώνουν σημαντική βελτίωση της απασχόλησης, υποδηλώνοντας ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης είναι έντονες.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Oxford Economics η πρόθεση για προσλήψεις στην Ευρωζώνη δείχνει επιβράδυνση. Oι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι προσεκτικές στις προσλήψεις, αλλά η συνολική εικόνα δεν δείχνει εκτεταμένες απολύσεις.

Η κατάσταση στη Γερμανία είναι ενδεικτική, καθώς οι προσλήψεις στο βιομηχανικό τομέα μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα ο δημόσιος και ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν ισχυροί, περιορίζοντας τις απώλειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσλήψεις έχουν σταθεροποιηθεί εκτός Γερμανίας μετά από μια απότομη πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης για το πως θα κινηθούν οι επιχειρήσεις. Ενδεχομένως οι επιχειρήσεις να σταματήσουν να διατηρούν τους απασχολούμενούς τους, λόγω χαμηλής κερδοφορίας.

Επιπλέον, η αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να μην είναι η αναμενόμενη, ειδικά αν οι καταναλωτές παραμείνουν επιφυλακτικοί και η νομισματική χαλάρωση δεν αποδειχθεί επαρκής ώστε να τονώσει την Ευρωπαϊκή οικονομία. Η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ ενδεχομένως να επιδεινώνει τις προκλήσεις, με το βιομηχανικό τομέα να πλήττεται περισσότερο, ενώ ο αντίκτυπος στις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό τομέα αναμένεται να παραμείνει πιο περιορισμένος.

Ωστόσο, υπάρχουν και θετικοί παράγοντες που κινούνται υπέρ της αγοράς εργασίας. Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ευρώπη περιορίζουν την προσφορά εργατικού δυναμικού, γεγονός που αποτρέπει μεγάλες αυξήσεις στην ανεργία. Επιπλέον, οι κυβερνητικές πολιτικές, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, και η διατήρηση υψηλών επιπέδων απασχόλησης στις υπηρεσίες δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας που μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης.

Πηγή: ot.gr, 17/2/2025

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN