Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διορισμός της Ομ. Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ερασμίας-Λουίζας Σταυροπούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

stavropoulou

Η κα Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διορίστηκε τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Νοέμβριος 2022).

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) ιδρύθηκε με στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου στους Δελφούς. Οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις ξεκινούν τη δεκαετία του ’50. Το 1977, με το Νόμο 645 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, σκοπός του Ε.Π.Κε.Δ. είναι η «εξυπηρέτησις διεθνούς πολιτιστικού συμφέροντος» και «η ανάπτυξις των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» με «σύνταξιν μελετών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την διοργάνωσιν συναντήσεων και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου…».

Βιογραφικό Ομότιμης Καθηγήτριας Ερασμίας Λουίζας Σταυροπούλου
Η Ερασμία Λουίζα Σταυροπούλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και τέως πρόεδρος (2014-16) του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στην ποίηση, πεζογραφία και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα, με έμφαση στη λογοτεχνία της Επτανήσου και στη μεσοπολεμική και μεταπολεμική πεζογραφία. Ασχολείται ακόμη συστηματικά με ζητήματα εκδοτικής νεοελληνικών ποιητικών και πεζών κειμένων, με τις σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες, με την έρευνα και μελέτη του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου και με την καταγραφή της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και συνδιευθύντρια του έντυπου περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας.
Είναι συγγραφέας της Βιβλιογραφίας μεταφράσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας (Ε.Λ.Ι.Α., 1986), της μονογραφίας Παναγιώτης Πανάς (1832 – 1896): Ένας ριζοσπάστης ρομαντικός (Επικαιρότητα, 1987, διδακτορική διατριβή) , του τόμου Προτάσεις Ανάγνωσης για την πεζογραφία μιας εποχής (Σοκόλης, 2001), του βιβλίου Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα. Έρη Σταυροπούλου, Οι ερωτευμένες ηρωίδες του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και οι λογοτεχνικές αδελφές τους: παραλλαγές μιας τυπολογίας (ΠΕΚ 2019) και του βιβλίου Η νεοελληνική ποίηση και το Εικοσιένα. Διάλογος με την Ιστορία, στη σειρά «Ιστορική Βιβλιοθήκη του 1821» (ΕΙΕ 2022).
Επίσης έχει επιμεληθεί τις ακόλουθες φιλολογικές εκδόσεις στις οποίες μετά από αρχειακή έρευνα έφερε στην επιφάνεια άγνωστο και ανέκδοτο υλικό (με εισαγωγή, σχόλια, σημειώσεις, γλωσσάρια): Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Τα διηγήματα (Εκδ. Συνέχεια, 1989), Γιάννης Μπεράτης, Ένας Σωσίας: Τα σπαράγματα ενός χαμένου βιβλίου (Ερμής, 2001), Διδώ Σωτηρίου, Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (Κέδρος, 2004), Ιωάννης Πολέμης, Επιλογή ποιημάτων (Kαΐρειος Bιβλιοθήκη – Eπιμέλεια: Eκδόσεις Άγρα, 2005), Διδώ Σωτηρίου, Τα παιδιά του Σπάρτακου (Κέδρος, 2011) και Γιάννης Μπεράτης, Ο μαύρος φάκελος (Ερμής, 2015). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 130 άρθρα, κυρίως σε πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN