Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ: Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Καθηγητή Καρδιολογίας – Επείγουσας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής Επειγόντων Περιστατικών στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», κύριο Ιωάννη Παρίση.
Το τριήμερο συμπόσιο διοργανώθηκε υβριδικά, 29 Σεπτεμβρίου – 1η Οκτωβρίου, 2022, στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου και το παρακολούθησαν συνολικά 1030 Ε.Υ., είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Αποτελεί τη 2η επιστημονική συνάντηση που διοργανώνεται από την Πανεπιστημιακή Κλινική Επειγόντων Περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κλινική, που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2020, είναι το ένα από τα δύο πρώτα Εκπαιδευτικά Κέντρα Επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα και σήμερα εκπαιδεύει είκοσι (20) Εξειδικευόμενους Ιατρούς Επείγουσας Ιατρικής. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για το Μάθημα της Επείγουσας Ιατρικής και την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. στο αντίστοιχο αντικείμενο.
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών χαιρετίζω με ιδιαίτερη τιμή το συνέδριο Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Πριν από μερικά χρόνια το ΕΚΠΑ και η Ιατρική Σχολή όντας πάντα στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης ίδρυσε την πρώτη αυτόνομη Πανεπιστημιακή Κλινική Επείγουσας Ιατρικής στη χώρα, αναθέτοντας τη διεύθυνση της στον διακεκριμένο συνάδελφο, Καθηγητή Ι. Παρίση.
[…]
Τον Σεπτέμβριο αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διετής εκπαίδευση της πρώτης σειράς των εξειδικευόμενων Ιατρών της Επείγουσας Ιατρικής, και αυτή η προσπάθεια είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον της επείγουσας ιατρικής στη χώρα μας.
[…]
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαιτέρως στην Πανεπιστημιακή Κλινική Επειγόντων Περιστατικών και το Διευθυντή της και πρόεδρο τοης Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τον διακεκριμένο συνάδελφο, Καθηγητή Ι. Παρίση.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν και να αναλύθηκαν σε βάθος οι ποικίλες εκφάνσεις της Επείγουσας Ιατρικής στην καθημερινή κλινική πράξη, με έμφαση σε καθημερινά κλινικά σενάρια, τον βαρέως πάσχοντα ασθενή, την ορθολογική κρίση των απεικονιστικών τεχνικών και των βιοδεικτών και τέλος τις τεχνολογικές εξελίξεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης, αναλύθηκε το εκπαιδευτικό έργο της Κλινικής που αφορά στην εκπαίδευση του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των εξειδικευομένων της Επείγουσας Ιατρικής καθώς και των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονταν Διαλέξεις, Στρογγυλά Τραπέζια, Δορυφορικές Διαλέξεις και Συμπόσια. Πραγματοποιήθηκαν 2 εξειδικευμένα workshops υπερήχων και ένα που αφορούσε στη χρήση των βιοδεικτών στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, με μακρά εμπειρία και γνώση, συνεισέφεραν με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους καλύπτοντας τη θεματολογία του Συνεδρίου, απαντώντας σε καίριους προβληματισμούς που αφορούν την κλινική πράξη στην Επείγουσα Ιατρική και δίνοντας το στίγμα της νέας εξειδίκευσης στην ελληνική ιατρική πραγματικότητα.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ:
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 1.653
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ: 1.030 μεμονωμένοι Ε.Υ.
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ: 865
ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ: 365