Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε το διεπιστημονικό συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα με τίτλο “Envisioning the Greek Landscape: From Thera to Climate Change”

Ακαδημαϊκοί και πολιτικοί από δέκα χώρες του κόσμου συναντήθηκαν στην Αθήνα να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και λύσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε στο συνέδριο η Πρόεδρος του Modern Greek Studies Association (MGSA), Καθηγήτρια Katerina Lagos: «Η έμπνευση για αυτό το τριήμερο συνέδριο προήλθε από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πολύ λίγα συζητήθηκαν για το περιβάλλον σε αυτές τις εκδηλώσεις, έτσι οι διοργανωτές θεώρησαν ότι χρειαζόταν ένα συνέδριο που να επικεντρώνεται σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα».

Ακολούθως, τα Κέντρα Νεοελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων California State University, Sacramento (Sac State) https://sacstatehellenicstudies.org/, the University of California (UCLA) https://hellenic.ucla.edu/, και το Simon Fraser University, Canada (SFU) https://www.sfu.ca/hellenic-studies.html, με τη στήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) www.uoa.gr διοργάνωσαν το διεθνές συνέδριο στην Αθήνα με τίτλο: Envisioning the Greek Landscape: From Thera to Climate Change 19–21 Οκτωβρίου 2023.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίος, στο μήνυμά του προς τους διοργανωτές και συμμετέχοντες, επικροτεί αυτή την προσπάθεια και εκφράζει την υποστήριξή του «σε ένα τόσο ζωτικό ζήτημα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο» (βλ. μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη).

Το διεπιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ στις 19 και 20 Οκτωβρίου και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (American School of Classical Studies at Athens)  στις 21 Οκτωβρίου. Αυτό το συνέδριο υπήρξε απίστευτα επίκαιρο, καθώς όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες των φρικτών πυρκαγιών του καλοκαιριού και, πιο πρόσφατα, των καταστροφικών βροχοπτώσεων και πλημμυρών που έπληξαν την Ελλάδα.

Η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, η Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ και καλωσόρισε τους συνέδρους και το κοινό. Επίσης παρακολούθησε και τη συνεδρία (Policy Panel) στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών (American School of Classical Studies at Athens).

4. Vice Rector declaring opening of conference
Αντιπρύτανις Καθηγήτρια Σ. Παπαϊωάννου

Επιπρόσθετα, η Αντικυβερνήτης (Lieutenant Governor) της Καλιφόρνια Eleni Kounalakis (Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη) εξέφρασε τη στήριξή της. Η κα Κουναλάκη είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια.

5. Organizers with Vice Rector
Φωτογραφία των διοργανωτών με την Αντιπρύτανη

Εδώ και ένα χρόνο η Καθηγήτρια Katerina Lagos (Sac State), η Καθηγήτρια Sharon Gerstel (UCLA), ο Καθηγητής James Horncastle (SFU), ο Καθηγητής Dimitris Krallis (SFU) και η Καθηγήτρια Ειρήνη Καμπερίδου (ΕΚΠΑ) διοργάνωναν αυτό το διεπιστημονικό συνέδριο το οποίο πέτυχε να συγκεντρώσει ακαδημαϊκούς και πολιτικούς φορείς από δέκα χώρες για να συζητήσουν τις προσεγγίσεις που αφορούν το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και την  εκμετάλλευση του ελληνικού περιβάλλοντος, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  

Το συνέδριο διερεύνησε πώς οι διάφοροι λαοί—και οι θεσμοί που έχουν επιβλέψει το ελληνικό τοπίο—κατανόησαν τον φυσικό του πλούτο και πώς αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν τις φυσικές κλιματικές προκλήσεις. Ανατρέχοντας στο παρελθόν για πηγές έμπνευσης, αυτό το συνέδριο πέτυχε να δημιουργήσει ιδέες και προτάσεις για ηγέτες επιχειρήσεων και αρμόδιους- υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής και μέτρων, ξεκινώντας παράλληλα τη συζήτηση που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών και μέτρων. [Θα ακολουθήσει έκδοση των ομιλιών/άρθρων, συμπερασμάτων και προτάσεων].

Ομιλητές/τριες  (ενδεικτικά):

Sharon Gerstel, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης & Αρχαιολογίας στο UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες), Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης. Επίσης, Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του UCLA,  και  κατέχει την επώνυμη έδρα “George P. Kolovos Family Centennial Term Chair in Hellenic Studies” για τη στήριξη της έρευνας και της εξωστρέφειας όσον αφορά στον ελληνικό πολιτισμό.

James Horncastle,  Επίκουρος Καθηγητής των Ανθρωπιστικών Σπουδών Παγκοσμίως (Global Humanities) στο Simon Fraser University, Canada (SFU).  Επίσης, έχει την επώνυμη έδρα, ως Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: “Edward & Emily McWinney Professor in International Relations”.

Κωνσταντίνος Κάρταλης, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος,  καιΔιευθυντής Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας, Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης,είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή (European Scientific Advisory Board on Climate Change), και της αντίστοιχης επιστημονικής επιτροπής στην Ελλάδα.

Andreas Borgeas, πολιτικός που υπηρέτησε στην Καλιφόρνια ως Γερουσιαστής (State Senator), και ως διορισμένος Επίτροπος του “US-China Economic and Security Review Commission”. Ο Borgeas σήμερα ειδικεύεται- ασχολείται με τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Καλιφόρνια και της Ελλάδας.

Ινώ Αφεντούλη,  Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.  Στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης επιφορτισμένη με τη διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ (partnerships) καθώς και της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα (on the team of the NATO 2030, the flagship project launched by the Secretary General).

Κεντρικός ομιλητής στη συνεδρία (Policy Panel) στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα:

Ανδρέας A. Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι μέλος της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας. Συμμετείχε επίσης στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, για κάλυψη των Ελληνικών αναγκών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.  Είναι συν-επικεφαλής στο Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη τον Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Solutions Network GreeceS-DSN Greece),  και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

6. George Papandreou at ASCS last day of coference
Ανδρέας Παπανδρέου

Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου: https://en.uoa.gr/announcements_and_events/view_event/envisioning_the_greek_landscape_from_thera_to_climate_change/

7. POLICY PANEL
Policy Panel (από δεξιά) Andreas Borgeas, Αργυρώ Ψαλτάκου, Ινώ Αφεντούλη (moderator), Κωνσταντίνος Καρτάλης, Svend Robinson

8. Katerina Lagos President of MGSA 1
Katerina Lagos

kamperidou
Ειρήνη Καμπερίδου

12. conference presentations 1

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN