Νέα & Ανακοινώσεις

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με στόχο την ανάδειξη των πολύπλευρων πτυχών της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, τόσο μέσα από το πρίσμα της ψυχολογικής και κοινωνικής προσέγγισης όσο και μέσα από τη νομική και θεσμική τους διάσταση.

1 2506183808

2 2025018846

3 8574646261

4 2025061837

5 383746378

6 0250614004

7 2025061945

8 2506101943

9 250611955

Συντονιστές και συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Ψυχολογίας Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου και ο Αναπλ. Καθηγητής Εγκληματολογίας & Σωφρονιστικής Γεώργιος Γιαννούλης, διευθυντές των ως άνω Εργαστηρίων. Η εκδήλωση είχε διεπιστημονικό χαρακτήρα φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι έγκριτους επιστήμονες και έμπειρους επαγγελματίες από τον ακαδημαϊκό χώρο όπως και από τους χώρους της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της ψυχολογίας και της εγκληματολογίας. Στο κοινό παρευρέθηκαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, νομικοί, εγκληματολόγοι,  εκπρόσωποι θεσμών, καθώς και μέλη της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας.

10 250614153

Την εκδήλωση τίμησαν με διά ζώσης χαιρετισμό ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, καθηγητής της Νομικής Σχολής, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και η Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας, με μήνυμα που απέστειλε. Αμφότεροι υπογράμμισαν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, ενός φαινομένου που τα τελευταία χρόνια προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα. Ο κ. Βλαχόπουλος εισήγαγε το κοινό στην προβληματική της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Κατόπιν εξήρε τη σημασία της διεπιστημονικής συνέργειας σε ένα κοινωνικά ευαίσθητο και διατομεακό θέμα, επισημαίνοντας ότι η διεπιστημονικότητα αποτελεί σήμερα ένα ευρύτερο ζητούμενο. Υπό αυτό το πρίσμα και υπό την ιδιότητα του ως μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ αξιολόγησε πολύ θετικά την πρωτοβουλία συνεργασίας δύο Εργαστηρίων διαφορετικών Σχολών του ΕΚΠΑ, τα οποία ανέλαβαν τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου στη βάση ενός πολυφωνικού διαλόγου.

Η κα Βασιλική Αρτινοπούλου υπογράμμισε το έργο της «Επιστημονικής Επιτροπής αξιολόγησης και εκπόνησης πρωτοκόλλων χειρισμού και αντιμετώπισης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού», την οποία και ευχαρίστησε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε υπό την ιδιότητα της προέδρου στο έργο της «Επιτροπής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας» και ειδικότερα στην προσφάτως δημοσιευθείσα «Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων 2025- 2030» και τις συναφείς με το θέμα της ημερίδας προβλέψεις. Επιπλέον, επέμεινε ομοίως στην αναγκαιότητα συνεργειών για την επίλυση  ευαίσθητων κοινωνικών ζητημάτων.

 

Α΄ Συνεδρία – Η οπτική της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας

Στην πρώτη συνεδρία παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που ανέδειξαν το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού μέσα από την εμπειρία και τα εργαλεία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η κα Ντόρα Πάλλη, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τακτικό μέλος της Επιτροπής για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ), κατέδειξε τη σημασία του αθλητισμού ως μέσου κοινωνικής ένταξης, πρόληψης της βίας και ενδυνάμωσης των παιδιών και των εφήβων.

Η κα Ζωή Κρόκου, Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εστίασε στις στάσεις γονέων και εκπαιδευτικών όσον αφορά στη χρήση της επίσημης πλατφόρμας καταγραφής περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις και τις προοπτικές ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας, αναφερόμενη δε και σε πτυχές που χρήζουν επανεξέτασης και βελτίωσης.

Ο Καθηγητής Ψυχολογίας Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, τακτικό μέλος της Επιτροπής για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό του ΥΠΑΙΘΑ επικεντρώθηκε στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες τονίζοντας τους ψυχοκοινωνικούς μηχανισμούς οι οποίοι καθιστούν μαθήτριες και μαθητές με αναπηρία, ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβους και παιδιά μεταναστών και προσφύγων περισσότερο εκτεθειμένους σε φαινόμενα βίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Παρουσίασε δεδομένα από πρόσφατες διεθνείς και ελληνικές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν την πολλαπλή και διαρκή έκθεση αυτών των ομάδων τόσο εντός όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Τέλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατομεακών πολιτικών πρόληψης, ενδυνάμωσης και καλλιέργειας κουλτούρας αποδοχής και συμπερίληψης και κατέθεσε προτάσεις εκπαιδευτικής και πολιτικής παρέμβασης με ιδιαίτερη αναφορά στην ενσυναίσθηση και την πολύπλευρη συνεργασία φορέων.

Β΄ Συνεδρία – Νομικές διαστάσεις και θεσμικές προσεγγίσεις

Η Β΄ Συνεδρία περιελάμβανε παρεμβάσεις που άγγιξαν το ποινικό, εγκληματολογικό και δικαστικό πλαίσιο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η κα Ξένη Δημητρίου, επί τιμή Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρουσίασε χαρακτηριστικές υποθέσεις που ανέδειξαν τη στάση της κοινότητας απέναντι στην παραβατικότητα ανηλίκων και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την κοινωνική ένταξη και τον αποκλεισμό των ατόμων μετά τον εγκλεισμό. Επικεντρώθηκε στις «κυψέλες του παιδιού (οικογένεια, σχολείο, κοινωνία)», αναδεικνύοντας τη σημασία των ως άνω θεσμών άτυπου κοινωνικού ελέγχου. Αναφέρθηκε σε εγχώριες δράσεις και πρακτικές που κατά το παρελθόν προώθησαν την επανένταξη των ανηλίκων, αλλά και σε παραδείγματα από άλλες χώρες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Η Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Θεμελή διετύπωσε προβληματισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τιμωρητικών πρακτικών και εισηγήθηκε την υποκατάστασή τους από πιο παιδαγωγικές και αποκαταστασιακές προσεγγίσεις. Επεσήμανε ότι η τιμωρητική οδός αντίκειται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το δίκαιο ανηλίκων καθώς και ότι αντιστρατεύεται ιδίως την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Έθεσε το ζήτημα αν εν τέλει σήμερα εκφοβίζουν περισσότερο τα ίδια τα παιδιά ή μάλλον το τιμωρητικό πλαίσιο.

Ο Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Γιαννούλης, τακτικό μέλος της Επιτροπής για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό του ΥΠΑΙΘΑ, παρουσίασε ευρήματα από τη λειτουργία της εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής περιστατικών. Έναν χρόνο μετά την καθολική εφαρμογή της, τα στοιχεία αποτυπώνουν την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των σχολικών μονάδων, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω θεσμικής υποστήριξης και επιμόρφωσης των εμπλεκόμενων. Πέραν από τις δυνατότητες της πλατφόρμας αναδείχτηκαν τα όριά της  καθώς και προβληματισμοί σχετικά με τη λειτουργία της ιδίως σε ένα πλαίσιο έξαρσης της τιμωρητικότητας.

11 847364546

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα γόνιμο πεδίο επιστημονικού διαλόγου και προβληματισμού, προβάλλοντας την ανάγκη για πολυεπίπεδες προσεγγίσεις, διατομεακή συνεργασία και στοχευμένες πολιτικές πρόληψης και παρέμβασης. Η συνάντηση αυτή έφερε στο προσκήνιο  τη σημασία της διεπιστημονικής συνέργειας για την αντιμετώπιση φαινομένων που απειλούν τη δημοκρατικότητα, την ισότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στο σχολικό περιβάλλον. Η συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό ήταν τόσο ζωηρή και πλούσια σε ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η παράταση της εκδήλωσης λόγω της συστηματικής ανατροφοδότησης και της διευρυμένης ανταλλαγής απόψεων σε  ένα κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία μας. Για αυτή τη δυνατότητα, οι συνδιοργανωτές ευχαριστούν επιπρόσθετα τη Νομική Βιβλιοθήκη, πέραν από τις οφειλόμενες θερμές ευχαριστίες τους για την ευγενική  παραχώρηση της Αίθουσας «Χάρης Καρατζάς», την προβολή της εκδήλωσης, αλλά και την άψογη συνεργασία με όλους τους συντελεστές της Νομικής Βιβλιοθήκης που συνέβαλαν πριν και κατά τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο