Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ο ποιητής, πεζογράφος και πρέσβης επί τιμή Γεώργιος Βέης

Eπίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε ο καταξιωμένος ποιητής και πεζογράφος, Πρέσβης επί τιμή κύριος Γεώργιος Βέης.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 μ. στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

LAB 6031

Στην τελετή προσφώνηση απηύθυνε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου.

LAB 5753

Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, κύριος Ευριπίδης Γαραντούδης.

LAB 5899

Την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έκανε η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Θεοδώρα Αντωνοπούλου.

LAB 5958

Την Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έκανε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Δημήτριος Δρόσος.

LAB 6009

LAB 6015

LAB 6681

Ακολούθησε ομιλία του τιμώμενου με τίτλο: «Τζιτζιφιές-Τζακάρτα».

LAB 6085

Στην προσφώνησή της, η Αντιπρύτανις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στο ιστορικό κτήριο εκδηλώσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Γιώργο Βέη, έναν εκ των σημαντικότερων εν ζωή ποιητή και τον νεώτερο ίσως εκπρόσωπο της γενιάς του 70, για να του αποδώσουμε την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή, τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Ο ποιητής, συγγραφέας και κριτικός και μεταφραστής Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ακολούθησε τη διπλωματική σταδιοδρομία, υπηρετώντας στον Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία. Του έχει απονεμηθεί ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στον διπλωματικό κλάδο. Σήμερα είναι πρέσβης επί τιμή.Ο Γιώργος Βέης, ως διπλωμάτης και σύγχρονος Οδυσσέας του καιρού μας (η Οδύσσεια του Ομήρου είναι το αγαπημένο του βιβλίο), έχει βρεθεί στις τέσσερις γωνιές της γης. Το μαρτυρούν τα βραβευμένα ταξιδιωτικά βιβλία του «Έρωτες τοπίων: Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη», «Με τις Μογγόλες», «Ασία, Ασία», «Στην απαγορευμένη πόλη: Μαρτυρίες από την Άπω Ανατολή», «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ», «Μανχάταν- Μπανγκόκ», «Παντού», «Ινδικοπλεύστης», «Εκεί: Μαρτυρίες από το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Καμερούν, τη Γερμανία».Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες, ινδονησιακά και κινεζικά. Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας, ενώ θήτευσε ως Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων στο διάστημα 2017-2019

Τα ταξίδια του αποτελούν βασική έμπνευση της ποίησής του, και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της ποιητικής γραφής του.«Το ταξίδι είναι ένα είδος ποίησης για μένα.» τονίζει εκτιμώντας ότι όλες αυτές οι μετατοπίσεις του στον κόσμο έχουν διαμορφώσει τη γλώσσα της ποίησής του.Η ποιητική τέχνη για τον Βέη είναι η τέχνη του να μετουσιώνει ο ποιητής τις εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος σε κάτι άλλο, πέραν όσων προσλαμβάνει με τις αισθήσεις. Αυτό το επιτυγχάνει με τη μεταφορική χρήση της γλώσσας, με προσωποποιήσεις και μεταφορές. Στόχος του το κάλλος και η αλήθεια, έτσι ώστε η ποίηση να γίνεται έκφραση αιώνιας δόξας και ομορφιάς. Αυτή η δόξα του κάλλους δεν είναι εφήμερη, αλλά αιώνια. Κι ο χρόνος ένα παιχνίδι ομορφιάς. Η αλήθεια της πραγματικότητας και το είδωλό της αξεδιάλυτα, απλώς ένα βλέμμα ποιητικό. Σε μία από τις πιο πρόσφατες ποιητικές συλλογές του, η οποία φέρει τον τίτλο «Βράχια» (ύψιλον, 2020), ο Γ. Βέης σε έναν στίχο συμπυκνώνει τη σημασία της φυσικής ομορφιάς: «Αγρός, όπως άνθρωπος, δηλαδή». Με λίγα λόγια για να «μάθουμε την ισότητα, τη γαλήνη και τη μουσική» πρέπει να νιώσουμε «την καρτερία στο βάθος του κάμπου». Έτσι όπως μετά τις φυσικές καταστροφές προβάλλουμε τραυματισμένοι στα οικεία μας μέρη ο ποιητής σημειώνει στο ποίημα με τον τίτλο: «Καθώς Νυχτώνει».

Ποιητής,  «μεταμορφωτής» τοπίων,  κριτικός, ταξιδευτής, στοχαστής, θηρευτής εικόνων κόσμων εξωτικών και ανοίκειων, αλλά και δημιουργός για τον οποίο οι λέξεις είναι το καθημερινό και αναγκαίο ενδιαίτημα , το απόλυτο βίωμα ; όλα τα παραπάνω είναι ο Γιώργος Βέης, με τις 13 ποιητικές συλλογές πίσω του, τα οκτώ βιβλία του με ταξιδιωτικά κείμενα, το  ευρύ φάσμα κριτικών του,  τα τρία Κρατικά Βραβεία –το τελευταίο πρόσφατα-  και το τέταρτο το 2014, για το σύνολο του έργου του από την Ακαδημία Αθηνών».

LAB 5753

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN