Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εσπερίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων με θέμα “Μετά COVID εποχή: διάλογος με το κοινό” η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2024 στο κτήριο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν ευγενούς παραχώρησης από τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο.
Την κατατοπιστική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους η π. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Το πολυπληθές κοινό υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Ε.Σ.Ε., Γεωργία – Αιμιλία Βούλγαρη, δικηγόρος ΕΚΠΑ.
Οι διακεκριμένες ομιλήτριες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην πρόσκληση του Ε.Σ.Ε., διαφώτισαν τους παρευρισκόμενους για το ζήτημα, παρουσιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, την έξαρση του ιού και την διαπίστωση ότι επικρατεί μεγάλη θετικότητα στον ιό, η οποία, όμως, δεν είναι ορατή.
Ειδικότερα, η κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α. στο Γ.Ν.Α. «Η Σωτηρία» και επιστημονικά υπεύθυνη του Post Covid Ιατρείου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Ε., εξέθεσε ότι οι νοσηλευόμενοι τους τελευταίους μήνες είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο ούτε την ειδική αντιϊική θεραπεία. Τόνισε την αναγκαιότητα χορήγησης του νέου εμβολίου, πρωτίστως σε άτομα υψηλού κινδύνου καθώς και την έγκαιρη διάγνωση σε περίπτωση νόσησης, για την λήψη αντιϊικής αγωγής. Τέλος αναφέρθηκε στον Long-COVID, στη συχνότητα εκδήλωσής του (>1:10 νοσούντες από COVID-19), στις ατομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του, καθώς και στην ανάγκη για στοχευμένες θεραπείες, οι οποίες ακόμη είναι υπό μελέτη. Τέλος αναφέρθηκε στην επίδραση του εμβολιασμού ως προς τη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης Long-COVID.
Η κ. Μήνα Ψυχογυιού, Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων, Α’ Παθολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση για τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, που, μαζί με τον ιό SARS-CoV2, παρακολουθούνται πλέον συστηματικά από τον ΕΟΔΥ και παρουσίασε τα νεότερα αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία ενδείκνυνται για άτομα ηλικίας >65 ετών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), επεξηγώντας με ποιο τρόπο η πανδημία COVID μας έδωσε την τεχνογνωσία να κατανοούμε και να ανιχνεύουμε και άλλα παθογόνα του αναπνευστικού, τα οποία δεν γνωρίζαμε έως τώρα σε όλη τους την έκταση. Τέλος, ενημέρωσε ότι είναι πλέον διαθέσιμα δύο νέα εμβόλια έναντι του ιού RSV,τα οποία απευθύνονται στις ευπαθείς ομάδες.
Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με τη διαπίστωση ότι η πανδημία υποχωρεί, αφήνοντάς μας πολύτιμη γνώση και ετοιμότητα.
Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχε ενεργά με στοχευμένες ερωτήσεις.
Την εκδήλωση συντόνισε η Α’ Αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Ε. και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Λένα Κουτσελίνη.