Ακόμη ένα Υβριδικό Εντατικό Πρόγραμμα (BIP) στο πλαίσιο του CIVIS ολοκληρώθηκε, με τις παρουσιάσεις των projects που είχαν αναλάβει ανάμεικτες ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας (ΕΚΠΑ) και του εξωτερικού (Βουκουρέστι, Ρώμη-1, Τούμπιγκεν, Βιέννη, Μασσαλία, Λωζάνη).
Το πρόγραμμα “TRANSMOUNT – Transitions in mountain environments” αφορούσε στην παροχή γνώσεων στους φοιτητές, σχετικά με έννοιες και μεθοδολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των τρεχόντων περιβαλλοντικών ζητημάτων, για την ειδική διαχείριση γεω-τουριστικών ορεινών περιοχών, με στόχο την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων, μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας/διατήρησης και ολοκληρωμένης διαχείρισής τους.
Με μια σειρά από εξ’ αποστάσεως και διά ζώσης διαλέξεις, συνοδευόμενες από μια εξαήμερη πρακτική εξάσκηση στα Καρπάθια Όρη (Sinaia, Prahova River Valley, Bucegi, Baiu), το πρόγραμμα κινήθηκε σε τρεις άξονες:
– Υδρο-γεωμορφολογικές διεργασίες και κίνδυνοι
– Αλλαγές τοπίου σε ορεινά συστήματα
– Ορεινή γεω-κληρονομιά και γεω-τουριστική οικονομία
Το πρόγραμμα συντόνισε ο Καθηγητής Bogdan Mihai (University of Bucharest), ενώ από το ΕΚΠΑ συμμετείχαν οι Καθηγητής Εμμ. Βασιλάκης, Καθηγήτρια Ν. Ευελπίδου, ΕΔΙΠ Χρ. Γεωργιάδης και Ε. Καρκάνη, καθώς και 8 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και Βιολογίας, οι οποίοι αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες.