Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος – ΕΚΠΑ, στο πρόγραμμα ERASMUS+ “ARTeMIS”

Ολοκληρώθηκε το 2ο τετραήμερο εργαστήριο (workshop) του προγράμματος Erasmus+ «ARTeMIS – Action for Research and Teaching Mining Exploration Inclusive School» (Δράση για την έρευνα και την εκπαίδευση/κατάρτιση στην μεταλλευτική έρευνα – Ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Βουδούρη και συντονιστή τον Καθηγητή Alexandre Tarantola από το Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης, Νανσύ, Γαλλία (UdL).

Το εργαστήριο έλαβε χώρα από 3/4/ έως 6/4/2023, στις εγκαταστάσεις του  GeoZentrum Nordbayern, Friedrich-Alexander-Universität, στο Ερλάνγκεν της Γερμανίας.

Συνολικά είκοσι τρεις συμμετέχοντες από  τα πανεπιστήμια της Λωρραίνης, του Ερλάνγκεν, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Μπρατισλάβα, αλλά και από την  εταιρεία Hellas Gold SA, παρακολούθησαν διαλέξεις για την εφαρμογή των φορητών φασματοσκοπικών τεχνικών pXRF, pLIBS, pRaman και pVNIR-SWIR, αφού προηγήθηκε σχετική ενημέρωση για τις συνθήκες ασφαλούς εργασίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι η απόκτηση εμπειρίας από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτές στην χρήση των φορητών φασματοσκοπικών τεχνικών ώστε να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατά το εργαστήριο πεδίου, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε μεταλλοφόρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική-Θράκη).

image 14
Εικόνα 1: Η ομάδα των συμμετεχόντων στο 2ο εκπαιδευτικό εργαστηρίο στο πλαίσιο του ARTeMIS, στο GeoZentrum Nordbayern , Erlangen, Γερμανία.

(1) Θεωρητικές διαλέξεις σχετικά με τις αρχές λειτουργίας των επιλεγμένων φασματοσκοπικών τεχνικών (XRF, LIBS, VNIR-SWIR και Raman) και εφαρμογές στη γεωχημική διασκόπηση.

(2) Πρακτικές ασκήσεις με φορητά φασματοσκοπικά εργαλεία (γεωχημικές και ορυκτοχημικές αναλύσεις) σε επιλεγμένα μεταλλοφόρα δείγματα, με προέλευση κυρίως από την Β. Ελλάδα.

(3) Επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων με ειδικά λογισμικά (PymCa, SpectraGryph, CrystalSleuth) και εξαγωγή τελικών αποτελεσμάτων.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Στο περιθώριο του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου GeoZentrum Nord-Bayern (Friedrich-Alexander-Universität) και παρουσίαση των αναλυτικών τεχνικών φασματογραφίας μάζας που χρησιμοποιούνται. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν θεματικές παρουσιάσεις σχετικά με την έρευνα των κρίσιμων μετάλλων σε υδροθερμικά κοιτάσματα από τους συμμετέχοντες:

(1) Dr Peter Koděra (Assoc. Professor, Comenius University Bratislava, Slovakia), με θέμα: Γένεση επιθερμικών κοιτασμάτων χρυσού-άργυρου και πορφυρικών κοιτασμάτων στη Σλοβακία.

(2) Marjolène Jatteau (PhD candidate, Univ. Lorraine, Nancy, France), με θέμα: Ανίχνευση ρηνίου σε μολυβδαινίτες με την μέθοδο pXRF.

(3) J. Mihajlovic (Geologist, Hellas Gold SA, Greece), με θέμα: Δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης της μεταλλευτικής εταιρείας Hellas Gold SA στη Χαλκιδική, Ελλάδα.

(4) Dr M. Keith (GeoZentrum Nordbayern, Friedrich-Alexander-Universität, Erlangen, Germany), με θέμα: Mελέτη ιχνοστοιχείων σε σουλφίδια πορφυρικών / επιθερμικών κοιτασμάτων με την μέθοδο LA-ICP-MS.

image 15
Εικόνα 3: Θεματικές παρουσιάσεις των συμμετεχόντων στην κοιτασματολογική έρευνα κρίσιμων μετάλλων, στο GeoZentrum Nordbayern, Ερλάνγκεν Γερμανία.

Μετά το πέρας του εκπαιδευτικού μέρους και των παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με στόχο τον προγραμματισμό του προσεχούς (Σεπτ. – Οκτ. 2023) εργαστηρίου υπαίθρου (field workshop) στη Β. Ελλάδα, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα Γεωλογικά Τμήματα των Πανεπιστημίων της Λωρραίνης, του Ερλάνγκεν, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση του επόμενου εργαστηρίου για την κατάρτιση των εκπαιδευτών στη χρήση φορητών φασματοσκοπικών τεχνικών, να γίνει τον Μάιο του 2024 στην Αθήνα. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. θα πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό μέρος και παράλληλες εκδηλώσεις, εξάσκηση των συμμετεχόντων τόσο σε δείγματα της συλλογής του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος, και επιτόπου αναλύσεις σε μεταλλοφόρες στοές της Λαυρεωτικής, όπου θα διοργανωθεί σχετική επίσκεψη.

Από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Χριστίνα Στουραΐτη, ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σούκης, και ο δρ. κ. Κωνσταντίνος Μαυρογόνατος, ακαδημαϊκός υπότροφος του ΕΚΠΑ.

Πληροφορίες: Καθηγητής Παναγιώτης Βουδούρης (voudouris@geol.uoa.gr)

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN