Εκδήλωση με θέμα «Κριτήρια ESG: Η σημασία ενσωμάτωσής τους στο business model μιας νεοφυούς επιχείρησης» συνδιοργάνωσε το Κέντρο Αρχιμήδης και η Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συμβούλων Βιώσιμης Ανάπτυξης Global Sustain και την υποστήριξη του Elevate Greece την Τρίτη 25 Απριλίου.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ και ευρύτερα του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας για τα κριτήρια που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG) και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μετάβαση σε μια νέα οικονομία, τη μεθοδολογία ανάπτυξης επιχειρηματικής στρατηγικής, βασισμένης στα κριτήρια ESG, και τις δράσεις του Κέντρου Αρχιμήδης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ 2014-2020.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Καθηγητής Νικόλαος Ηρειώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της διασύνδεσης της Σχολής με την αγορά και την επιχειρηματικότητα, μέσα από εκδηλώσεις που συμβάλουν στην ενημέρωση των φοιτητών για σημαντικά θέματα της οικονομικής και επιχειρηματικής επικαιρότητας.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία τήρησης των κριτηρίων ESG, καθώς η ωφέλεια που προκύπτει είναι άμεσα ορατή στις επιχειρήσεις και αποτελεί ένα διαβατήριο πιστοποίησης για την αναζήτηση πελατών στο εξωτερικό ή για πρόσβαση σε προμηθευτές του εξωτερικού. Οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τα κριτήρια ESG έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή, προσελκύουν καλύτερα και ταλαντούχα στελέχη, καθώς και τους θεσμικούς επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Τα κριτήρια ESG δεν αφορούν μόνο τις υφιστάμενες μεγάλες εταιρείες. Είναι το ίδιο σημαντικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που οφείλουν να τα εντάξουν στις δομές λειτουργίας τους από το ξεκίνημά τους για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από αυτά.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε η Μαρία Τσιαδή, Γενική Διευθύντρια της Global Sustain, η οποία παρουσίασε τα κριτήρια ESG, το νομοθετικό πλαίσιο και τις κανονιστικές συμμορφώσεις που διέπουν την εφαρμογή τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται τα επόμενα χρόνια να προσαρμοστούν σε μία νομοθετική «υποχρεωτικότητα» εφαρμογής κριτηρίων ESG, προσαρμόζοντας αντίστοιχα το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε να λαμβάνει υπόψη την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της δραστηριότητάς τους, πλέον της οικονομικής.
Στο πάνελ που ακολούθησε, και το οποίο συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Αντώνης Λιβιεράτος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης, τρεις ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων (startups), η Ευαγγελία Σωτηροπούλου της Oinosporos, ο Αναστάσιος Σταμάτης της Dataphoria και ο Βασίλης Στασινόπουλος της Run4More παρουσίασαν τη δραστηριότητά τους και ανέπτυξαν τα μελλοντικά τους σχέδια, για την ανάπτυξη και προβολή των επιχειρήσεών τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κριτηρίων ESG.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση από την Ευτυχία Μισαηλίδου, Γενική Διευθύντρια, της διαφημιστικής The Jones, στην οποία ανέδειξε, μέσα από σειρά καλών πρακτικών, πώς οι πρωτοβουλίες ESG μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός δυνατού brand και να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικές καμπάνιες επικοινωνίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Βασίλη Σιέμο, Υπεύθυνο του Προγράμματος Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης του Κέντρου Αρχιμήδης, του έργου και των υπηρεσιών του Κέντρου προς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΕΚΠΑ και ακολούθησε συζήτηση με τα σημαντικότερα θέματα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο ΕΚΠΑ», του ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ.