Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, στον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Ευβοίας (ΟΛΝΕ), στη Χαλκίδα, εορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα είναι να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Την επίσκεψη οργάνωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτρης Γαβαλάς (Οργάνωση Διακίνησης/Διανομής Logistics με έμφαση στους Λιμένες και τη Ναυτιλία), ενώ συμμετείχαν ακόμα ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Τσιτσάκης, Αντιπρόεδρος του Τμήματος, ο Επισκέπτης Καθηγητής κ. Γεώργιος Δικαίος και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής κ. Ιωάννης Κατσούνης.
Η πρώτη φάση της επίσκεψης των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος περιλάμβανε τη μετάβαση στον Εμπορευματικό Τερματικό Σταθμό του Λιμένα Χαλκίδας. Είχε προηγηθεί ειδική άδεια για την δυνατότητα προσέλκυσης των επισκεπτών στην παρακολούθηση της σύνθετης διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης δύο εμπορικών πλοίων που ελλιμενίζονταν κατά την ώρα της επίσκεψης.
Στη δεύτερη φάση της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την οργάνωση, βασικές λειτουργίες και κρισιμότητα του Φορέα Διαχείρισης του Λιμένα στο κεντρικό κτήριο του ΟΛΝΕ.
Κατά την τρίτη φάση, η ομάδα φοιτητών και Καθηγητών επισκέφτηκε την παλαιά, ιστορική και τεχνικά μοναδική γέφυρα της Χαλκίδας, όπου εξηγήθηκε αναλυτικά το παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου και οι ιδιαίτερες συνέπειές του για τις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Ε.Κ.Π.Α. οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων, όπως, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μέθοδοι, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου, ιστορία διεθνών σχέσεων και γεωπολιτική, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενέργεια, κεντρικούς πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του Ε.Κ.Π.Α. οργανώνει επίσης το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες». Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει σύγχρονες, διεπιστημονικές και στοχευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις, με επιστημονική εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού κλάδου.