Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Πανεπιστήμιο και σημερινό Μουσείο της Ιστορίας του ΕΚΠΑ, με περιορισμένη συμμετοχή και τήρηση των σχετικών μέτρων, εκδήλωση που περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, και σύντομο μουσικό πρόγραμμα από Μεταπτυχιακούς Φοιτητές και Υποψήφιους Διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. υπό την διεύθυνση της Προέδρου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθηγήτριας Αναστασίας Γεωργάκη.
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην πορεία του ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι «Το ΕΚΠΑ επί σειρά ετών καταλαμβάνει υψηλές θέσεις στους Πίνακες Διεθνούς Κατάταξης των Πανεπιστημίων όλου του κόσμου. Οι διακρίσεις αυτές οφείλονται τόσο στο σημαντικό ερευνητικό έργο του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από διεθνή αναγνώριση και επιρροή, όσο και στην ακαδημαϊκή του φήμη, στην παράδοση διάκρισης που καλλιεργεί, στις υποδομές του και στην εξωστρέφεια των μελών του, όπως αυτή αναπτύσσεται μέσα από διεθνείς συνεργασίες και δράσεις».
Σχετικά με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Πανεπιστήμιό μας, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας, εισέρχεται στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά με σημαντικές προτάσεις από τη Σύγκλητο για τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με κρίσιμο εργαλείο για την ασφάλεια όλων μας τους εμβολιασμούς και μάλιστα στις πανεπιστημιουπόλεις. Ευελπιστούμε ότι τα μέλη των πανεπιστημιακών κοινοτήτων ανά τη χώρα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα διασφαλίσουμε έτσι όλοι και όλες μαζί την καλύτερη δυνατή και δια ζώσης λειτουργία με ασφάλεια πάντα».
Η Προέδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη στο χαιρετισμό της σημείωσε: «Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ που φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του με πολλές εκδηλώσεις (συναυλίες , συνέδρια, ημερίδες) στη σημερινή εκδήλωση θα παρουσιάσει ένα σύντομο πρόγραμμα για την Σύγκλητο του ΕΚΠΑ με χαρακτηριστικό δείγματα μελοποιημένης ποίησης από το έργο των δύο σημαντικότερων συνθετών της Ελληνικής δημοφιλούς μουσικής, το Μάνο Χατζιδάκη και το Μίκη Θεοδωράκη. Οι συνθέτες αυτοί κατόρθωσαν να αναδείξουν τα ποιήματα των μεγάλων ποιητών μέσω της μουσικής όπως του Σεφέρη, Ρίτσου, Γκάτσου, Ελύτη και να τα φέρουν στο στόμα και τις καρδιές των απλών ανθρώπων κατά την μεταπολεμική περίοδο.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών με την πολυμορφία του διδακτικού και ερευνητικού του έργου από την Αρχαία Ελληνική, βυζαντινή, Κλασσική, Σύγχρονη, Παραδοσιακή, Τζάζ και Δημοφιλή μουσική, ανοίγει τις πόρτες του με εξωστρέφεια στη κοινωνία για την ανάπτυξη του μουσικού πολιτισμού σε όλο του το φάσμα και σε όλες του τις εκφάνσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό ελπίζοντας στην αναγέννηση των Τεχνών ως πανάκεια στην απομόνωση της καραντίνας!».
Συντελεστές Μουσικής Βραδιάς
Ηχητική υποστήριξη: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, LAbMAT, TΜΣ/ΕΚΠΑ
Mελοποιημένη ποίηση από το έργο Χατζιδάκη και Θεοδωράκη
Αποσπάσματα από το έργο του Sostakovich, C.Gardel, K. Weil
Ιωάννα Βρακατσέλη, Μέτζο σοπράνο, Υπ. Διδάκτωρ ΤΜΣ/ΕΚΠΑ
Βαγγέλης Αγγελάκης, Τενόρος, υπ. Διδάκτωρ, ΤΜΣ/ΕΚΠΑ
Γιάννης Σταματογιάννης, Μπουζούκι/μαντολίνο, μεταπτυχιακός φοιτητής
Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Κοντραμπάσο, μεταπτυχιακός φοιτητής
Βενιαμίν Χατηκομπάρογλου, πιάνο, απόφοιτος ΤΜΣ/ΕΚΠΑ
Αναστασία Γεωργάκη,Καθηγήτρια, ακκορντεόν
Ηχοληψία
Κώστας Κατσαντώνης, επ. συνεργάτης, ΤΜΣ, ΕΚΠΑ
Αγγελος Μάγκος, μεταπτυχιακός φοιτητής, ΤΜΣ/ΕΚΠΑ