Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση ΕΚΠΑ-ΜΕΡΙΜΝΑΣ για την ανάδειξη της αναγκαιότητας της Ανακουφιστικής Φροντίδας και της  στήριξης των παιδιών στο πένθος

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΜΕΡΙΜΝΑ» πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο: «Δημιουργικές συνεργασίες Μέριμνας – ΕΚΠΑ για το παιδί και τον έφηβο που βιώνει απώλειες», τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της αναγκαιότητας της Ανακουφιστικής Φροντίδας και της στήριξης των παιδιών στο πένθος. Κατά την διάρκειά της παρουσιάστηκε η διαχρονική και  παραγωγική  συνεργασία του ΕΚΠΑ με την κοινωνία των πολιτών, μέσω της αστικής, μη  κερδοσκοπικής εταιρείας «Μέριμνα», που παρέχει, εδώ και 27 χρόνια, δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά που βιώνουν την ασθένεια ή την  απώλεια αγαπημένου προσώπου καθώς και σε παιδιά με απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα που χρήζουν παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας στο σπίτι.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Χαρά Σπηλιοπούλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, καθηγητής Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας, Παύλος Μυριανθέας, η καθηγήτρια Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστικής Φροντίδας, Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας και Προηγμένης Νοσηλευτικής Ογκολογίας, Ελισάβετ Πατηράκη, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κύριος Ηρακλής Μοσκώφ, η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΛΙΔΕΚ, καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Ξένια Χρυσοχόου, η εκπρόσωπος της UNICEF, ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας, κυρία Μαριέλλα Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος των Φίλων της Μέριμνας, κυρία Ζωή Δελατόλα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή δύο σημαντικές ημέρες, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας (8 Οκτωβρίου).

Πιο συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Το μήνυμα που εκπέμπει φέτος η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία είναι: «Ας θέσουμε την ψυχική υγεία για όλους, μια παγκόσμια προτεραιότητα».

Το μήνυμα  αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια περίοδο που ο πλανήτης μας υποφέρει από τις επιβαρυντικές ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, των πολέμων, των κλιματικών καταστροφών, της ακραίας φτώχειας.

Γι’ αυτό και απαιτείται δράση από όλους μας, σε κάθε επίπεδο.

[…]

Η «Μέριμνα», όπως προείπα, ιδρύθηκε το 1995 από εννέα επιστήμονες υγείας και παιδείας και αποτελεί τη μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους.

Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες μέσω των δύο Συμβουλευτικών της Κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για Παιδιά και Οικογένειες που Πενθούν και λειτουργεί μια Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι για παιδιά με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και την οικογένειά τους.

Επίσης, πραγματοποιεί εξειδικευμένες επιμορφώσεις για επαγγελματίες υγείας και παιδείας, ενώ από το 2017 επιμορφώνει και όσους στηρίζουν στο πεδίο ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Μάλιστα το επιμορφωτικό πρόγραμμα της Μέριμνας “ΣΥΝ-ΔΕΣΜΟΙ- Στηρίζοντας τη Σχολική Κοινότητα στη σκιά της πανδημίας” πήρε το 3ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Ψυχικής Υγείας 2021 (EU MENTAL HEALTH AWARD 2021)!

[…]

Αυτού του είδους λαμπρό παράδειγμα είναι το έργο της Μέριμνας, το οποίο ως Πρυτανική Αρχή στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με στενή συνεργασία, καθώς είναι πολύτιμο και τιμά τη μεγάλη παράδοση του Πανεπιστημίου μας.

Εύχομαι στη ΜΕΡΙΜΝΑ πολλά τα έτη και να συνεχίζει δημιουργικά το πολυσχιδές έργο της.

Η «ΜΕΡΙΜΝΑ» αποτελεί την μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους για παιδιά και εφήβους, τις οικογένειές τους και το σχολικό τους περιβάλλον. Στα 27 χρόνια λειτουργίας της, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών, η οποία συμβάλλει αφενός μεν στην εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και πρακτικής στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους και αφετέρου στην ποιοτική φροντίδα παιδιών και εφήβων και των οικογενειών τους.

Από την πλευρά της η κυρία Δανάη Παπαδάτου, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της «Μέριμνας», παρουσίασε τα ορόσημα της συνεργασίας μεταξύ ΕΚΠΑ και Μέριμνας και τη συμβολή της στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την  παραγωγή νέας γνώσης. Επεσήμανε ότι «η Μέριμνα αποτελεί ένα ανοιχτό σύστημα  σε στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια, Δήμους, Κοινότητες, Νοσοκομεία, Διευθύνσεις Α & Β/θμιας εκπαίδευσης, Επιστημονικές εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας, διεθνείς οργανισμούς και άλλους φορείς έχοντας ωφελήσει περισσότερα από 50.000 παιδιά και οικογένειες, και έχοντας συμβάλλει στην επιμόρφωση δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, επαγγελματιών υγείας, ψυχικής υγείας και παιδείας».

JIM 8711

Να σημειωθεί ότι  η «Μέριμνα» συνεργάζεται στενά με τις πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές για την ανακουφιστική φροντίδα παιδιών με σοβαρές ασθένειες και παράλληλα συμβάλλει στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής, ιατρικής και ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Επίσης, τα τελευταία 6 χρόνια, η «Μέριμνα», έχει επιμορφώσει εργαζόμενους με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, έχει δημοσιεύσει σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ εκπαιδευτικό υλικό, και από το 2020 πραγματοποιεί ερευνητικό  έργο στο εν λόγω πεδίο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). 

JIM 8675 1

Τις επιμέρους υπηρεσίες της «Μέριμνας» παρουσίασαν οι συνεργάτιδες της οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα η κυρία Ελευθερία Ράλλη, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας για τη Στήριξη Παιδιών και Οικογενειών που Πενθούν, μίλησε για τη «Στήριξη παιδιών που θρηνούν την απώλεια αγαπημένου προσώπου». Η κυρία Ντίνα Τσελεπή, Διευθύντρια του αντίστοιχου Συμβουλευτικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Μέριμνα στην σχολική κοινότητα μετά από καταστροφικά γεγονότα, ενώ η κυρία Σπυριδούλα Τσαρουχά, Διοικητικά Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, μίλησε για την «Ανακουφιστική φροντίδα παιδιών με απειλητική για τη ζωή ασθένεια».

Τέλος, η κυρία Ευγενία Βαθάκου, Διευθύντρια της «Μέριμνας», παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας παιδιών και ενηλίκων στην Ελλάδα σήμερα. «Η μεγάλη πρόκληση είναι η κάλυψη των αναγκών σε Ανακουφιστική Φροντίδα 3.000 παιδιών και 120.000-135.000 ενήλικων ασθενών με σοβαρή ασθένεια στη χώρα μας (στοιχεία από τη Μελέτη Σκοπιμότητας που ανέπτυξε η Εθνική Επιτροπή για την Ανακουφιστική Φροντίδα, 2019)» σημείωσε με έμφαση  η κυρία Βαθάκου. Ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία αποτελεί η ανάπτυξη του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία και η αξιοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής-Εθνικού Σχεδίου Δράσης και των Προτύπων Λειτουργίας για τις υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας που ανέπτυξε η Εθνική Επιτροπή.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ε.Κ.Π.Α, η κυρία Βαθάκου έκανε λόγο για τον ηγετικό ρόλο που έχει στην προετοιμασία των επαγγελματιών υγείας και ψυχικής υγείας οι οποίοι θα στελεχώσουν τις μελλοντικές υπηρεσίες».  

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN