Νέα & Ανακοινώσεις

Διημερίδα με θέμα «Οι πρακτικές ασκήσεις των μελλοντικών εκπαιδευτικών: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές» αφιερωμένη στη μνήμη της Ευγενίας Κουτσουβάνου, Ομότιμης Καθηγήτριας Προσχολικής Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ

Διημερίδα με θέμα «Οι πρακτικές ασκήσεις των μελλοντικών εκπαιδευτικών: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές» αφιερωμένη στη μνήμη της Ευγενίας Κουτσουβάνου, Ομότιμης Καθηγήτριας Προσχολικής Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2022, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, διοργάνωσε διημερίδα με τίτλο «Οι πρακτικές ασκήσεις των μελλοντικών εκπαιδευτικών: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές» αφιερωμένη στη μνήμη της Ευγενίας Κουτσουβάνου, Ομότιμης Καθηγήτριας Προσχολικής Παιδαγωγικής στο ΤΕΑΠΗ. Η Ευγενία Κουτσουβάνου αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία της, εισηγήθηκε και εφάρμοσε νέους τρόπους οργάνωσης της Πρακτικής Άσκησης των υποψήφιων εκπαιδευτικών εστιάζοντας στη διασύνδεση της θεωρίας με την πράξη και υποστηρίζοντας  τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις/τους εκπαιδευτικούς της πράξης στην προοπτική της αναμόρφωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στη διημερίδα παρέστησαν οι ομότιμοι/ες καθηγητές/ριες του Τμήματος Κυριάκος Αθανασίου, Θάλεια Δραγώνα, Δήμητρα Κατή και Κώστας Χρυσαφίδης. Επίσης συνάδελφοι από άλλα Πανεπιστήμια που ανήκουν στο Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων των Τμημάτων Προσχολικής Ηλικίας όπως οι Δόμνα Κακανά (κοσμητόρισσα της Σχολής επιστημών της Αγωγής στο ΑΠΘ), Μαρία Μπιρμπίλη και Μαρία Παπανδρέου (ΑΠΘ), Σοφία Γκόρια (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αγγελική Βελλοπούλου και Μαρία Καμπεζά (Πανεπιστήμιο Πατρών),  Κατερίνα Πλακίτση, Τούλα Σοφού και Αθηνά Κορνελάκη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Εφη Πεντέρη, Κωνσταντίνος Καραδημητρίου, Κατερίνα Γιόφτσαλη, Ιουλία Ντούση και Έμμυ Παπαναστασίου (ΔΠΘ), Βασιλική Πλιόγκου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και Έφη Χλαπάνα (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Τη διημερίδα χαιρέτησε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής Καθηγητής Θωμάς Μπαμπάλης, τονίζοντας τη σημασία και τη συνεισφορά του έργου της τιμώμενης στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης αλλά και της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΤΕΑΠΗ, Καθηγητής Βασίλης Τσάφος, υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της Ευγενίας Κουτσουβάνου στην αναβάθμιση της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητριών/τών. Στην ομιλία του έκανε αναφορά και στα θεωρητικά μοντέλα και τις φάσεις οργάνωσης της Πρακτικής Άσκησης αναδεικνύοντας τον ρόλο της/του εκπαιδευτικού ερευνήτριας/τή και αναστοχαζόμενης/ου επαγγελματία.

Στην πρώτη συνεδρία με τίτλο: «Ανάπτυξη πρακτικών ασκήσεων: παιδαγωγική προσέγγιση και οργανωτική δομή» η Δόμνα Κακανά, Καθηγήτρια του ΑΠΘ και από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου των Πρακτικών Ασκήσεων των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης μίλησε για «Το δίκτυο πρακτικών ασκήσεων και τη σημασία του για τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής». Αναφέρθηκε στην ιστορία του Δικτύου από το 2008 μέχρι σήμερα και υπογράμμισε τη σημασία του, τόσο ερευνητικά όσο και διδακτικά και τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της παιδαγωγικής ταυτότητας των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής.

Στην ανακοίνωση με θέμα: «Στοχεύοντας στον εκπαιδευτικό ερευνητή: η λογική της κλιμακωτής ανάπτυξης των πρακτικών ασκήσεων στο Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΕΑΠΗ» η Αν. Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ Μαρία Σφυρόερα, παρουσίασε την κλιμακωτή ανάπτυξη και τους στόχους της Πρακτικής Άσκησης. Βασικός στόχος είναι οι φοιτήτριες/ές να κατανοήσουν την έννοια της/του εκπαιδευτικού ερευνητή αναλύοντας κριτικά την σύνθετη εκπαιδευτική πραγματικότητα και αξιοποιώντας διαδικασίες αναστοχασμού που συμβάλλουν στη διαπραγμάτευση της προσωπικής εκπαιδευτικής θεωρίας τους. Η Ελένη Τσαλαγιώργου (ΕΔΙΠ, ΤΕΑΠΗ) αναφέρθηκε στην πρώτη εξοικείωση των φοιτητριών/τών με τα ζητήματα της πρακτικής και την έννοια της/του εκπαιδευτικού-ερευνήτριας/τή, η οποία πραγματοποιείται κατά το δεύτερο έτος σπουδών. Ειδικότερα, παρουσίασε πώς αναδεικνύεται η σημασία της κατανόησης του εκπαιδευτικού και κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου της τάξης, του χώρου του νηπιαγωγείου ως μαθησιακού πλαισίου και της παρατήρησης ως εργαλείου διερεύνησης της εκπαιδευτικής πράξης. Η Νατάσσα Κυριακοπούλου (ΕΔΙΠ, ΤΕΑΠΗ) παρουσίασε τον διερευνητικό και υποστηρικτικό ρόλο των διδασκουσών/όντων των μαθημάτων του τρίτου έτους της Πρακτικής Άσκησης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη διερεύνηση των αρχικών εκπαιδευτικών πεποιθήσεων των φοιτητριών/τών, και τη συμβολή της Πρακτικής Άσκησης στην ανάδειξη, την αναδιοργάνωση και τον εμπλουτισμό της προσωπικής εκπαιδευτικής θεωρίας τους. Στον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχουν οι εποπτείες τόσο στην ανατροφοδότηση και στον αναστοχασμό των φοιτητριών/τών  όσο και στην υποστήριξή τους κατά την παρατήρηση και τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών τους παρεμβάσεων αναφέρθηκε η Στεφανία Βουβουσίρα (αποσπασμένη νηπιαγωγός ΤΕΑΠΗ).

Η Νέλλη Ασκούνη, Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος, μίλησε για την: «Πρακτική άσκηση στο σχολείο και στην έρευνα: μια σχέση αλληλοτροφοδότησης» παρουσιάζοντας την υποχρεωτική (στο 4ο έτος) ενότητα του προγράμματος σπουδών που εισάγει τις/ους φοιτήτριες/ές του ΤΕΑΠΗ στην ερευνητική πράξη και στη χρήση των μεθόδων έρευνας, τονίζοντας ότι η οπτική της/του ερευνήτριας/τή είναι απαραίτητη για την εκπαιδευτική πράξη.

Η Ολυμπία Αγαλιανού (ΕΕΠ, ΤΕΑΠΗ) στην ανακοίνωση «Πρακτική 4ου έτους: εστιάζοντας στα γνωστικά αντικείμενα» μίλησε για την πρακτική του 8ου εξαμήνου, η οποία δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές και φοιτήτριες να εστιάσουν σε βάθος στην πράξη σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα αξιοποιώντας γνώση, εμπειρίες και ικανότητες που έχουν ήδη αποκτήσει. Τα ολιγομελή τμήματα και η εξειδίκευση των διδασκόντων και διδασκουσών προσφέρουν τη δυνατότητα μιας διεργασίας που υποστηρίζεται από συνεχή εποπτεία, διέπεται από κριτικό αναστοχασμό και αξιοποιεί ομαδοσυνεργατικές και αλληλοδιδακτικές διαδικασίες.

Στη συνέχεια, η Μάρθα Τασχουνίδου, απόφοιτη του ΤΕΑΠΗ και φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό «Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα» μίλησε με θέμα την «Εμπειρία από τη συμμετοχή στις Πρακτικές Ασκήσεις» και το πώς βιώνουν οι φοιτήτριες/ές την Πρακτική Άσκηση εστιάζοντας σε 3 άξονες: στις συνεργατικές διεργασίες και στη δημιουργία κοινοτήτων μάθησης, στη σημασία της κατανόησης της σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη και στη σταδιακή συγκρότηση της επαγγελματικής τους ταυτότητας.

Η Ευδοξία Ντέρου-Ντεροπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ, στην ανακοίνωση «Ο διεπιστημονικός και ερευνητικός χαρακτήρας της πτυχιακής εργασίας: η συμβολή της στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του/της εκπαιδευτικού» εστίασε σε δύο άξονες: α) τη διεπιστημονικότητα στο πλαίσιο εκπόνησης της πτυχιακής ερευνητικής εργασίας στο ΤΕΑΠΗ και β) τη διασύνδεσή της με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των φοιτητριών/τών μας. Η κριτική διεπιστημονικότητα στοχεύει στην αμφισβήτηση των κυρίαρχων εκπαιδευτικών πρακτικών που αναπαράγουν πρακτικές περιθωριοποίησης και σίγασης ασθενέστερων φωνών διερευνώντας τις υπάρχουσες δομές γνώσης και εκπαίδευσης και θέτοντας πρωταρχικά ερωτήματα αξιών και σκοπού.

Στη δεύτερη συνεδρία με τίτλο: «Διευρύνοντας το εκπαιδευτικό πλαίσιο των πρακτικών ασκήσεων: συνέργειες, συνεργασίες και δράσεις στο πεδίο», η Μαρία Μπούτση, Νηπιαγωγός και απόφοιτη του ΠΜΣ «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» μίλησε για το ρόλο του Δικτύου Νηπιαγωγών σε σχέση τόσο με τη σύνδεση του πανεπιστημίου και της κοινότητας των νηπιαγωγών, όσο και με τη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη των ίδιων των εκπαιδευτικών μέσω της συμμετοχής τους στην πρακτική άσκηση  των φοιτητών/τριών. Αυτή η αλληλεπίδραση διαμορφώνει κοινότητες πρακτικής και μάθησης όπου η θεωρία και η πράξη βρίσκονται σε ένα συνεχές.

Στη συνέχεια, η Αν. Καθηγήτρια Μαρία Σφυρόερα στην ανακοίνωση με θέμα: «Διευρύνοντας τις εμπειρίες και την αναστοχαστική ματιά των μελλοντικών εκπαιδευτικών μέσα από τις Πρακτικές Ασκήσεις του ΕΣΠΑ» μίλησε για την οργάνωση και τους στόχους της Πρακτικής Άσκησης ΕΣΠΑ και για τις προϋποθέσεις (αξιοποίηση παρατήρησης, καταγραφών και αναστοχασμού με τη συμβολή της εποπτείας) με βάση τις οποίες αυτή μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο ένα δρόμο σύνδεσης με την αγορά εργασίας, αλλά και μια ευκαιρία εμβάθυνσης και οικειοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων που έχει επιχειρηθεί να οικοδομήσουν οι φοιτήτριες/ές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Τέλος, στην ανακοίνωση «Κοινωνική και παιδαγωγική παρέμβαση: μια άλλη πρόταση σύνδεσης θεωρίας και πράξης» μίλησε η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ, ως μέλος των Σαματοσάββατων, ομάδα αλληλεγγύης του ΤΕΑΠΗ, με σταθερή παρουσία για τη στήριξη των παιδιών στη δομή προσφύγων Ελαιώνα από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Αναφέρθηκε στο πώς μια τέτοια παιδαγωγική παρέμβαση αναδεικνύει την αξία των πρακτικών ασκήσεων με κοινωνικό πρόσημο που εκπαιδεύουν μελλοντικούς εκπαιδευτικούς σε δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης και στη μεθοδολογία της έρευνας-δράσης.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 συνεργάτριες και συνεργάτες της Ευγενίας Κουτσουβάνου, απόφοιτοι του ΤΕΑΠΗ και πρώην αποσπασμένες νηπιαγωγοί, απέτισαν φόρο τιμής στην εκλιπούσα. Η Τότα Αρβανίτη – Παπαδοπούλου, ξεκίνησε παρουσιάζοντας την Ευγενία Κουτσουβάνου μέσα από τη συνεργασία τους, η Ελπίδα Ζορμπαλά παρουσίασε το συγγραφικό της έργο και στην συνέχεια οι Έλλη Ναούμ, Ντόρα Σεϊμανίδου, Νίκος Αγγελόπουλος, Ματούλα Παπαθανασίου, Νάγια Οικονομίδη, Μαρία Δημοπούλου, Μαρία Παπαθανασίου, και Έφη Κατσικονούρη αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες δράσεις που εκπόνησαν μαζί της, στη συμβολή της Ευγενίας Κουτσουβάνου στην επαγγελματική τους ταυτότητα και στις παιδαγωγικές τους προσεγγίσεις αλλά και στην ανθρώπινη πλευρά της και στις σχέσεις που ανέπτυξαν μαζί της.

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η διημερίδα έκλεισε με την υπόσχεση ότι το ΤΕΑΠΗ θα συνεχίσει τη συστηματική του σχέση με την κοινότητα των εκπαιδευτικών και τη σταθερή επαφή με τις/τους αποφοίτους.

* * * *

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΚΠΑ/ΕΑΔΠΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΑΝΟΥ

κείμενο της Μαρίας Δημοπούλου, Μ.Α. νηπιαγωγός του Α’ Παιδικού Σταθμού

image 6

Στις 3 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα:  «Οι πρακτικές ασκήσεις των μελλοντικών εκπαιδευτικών: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές», που διοργανώθηκε από το ΤΕΑΠΗ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη της Καθηγήτριας Ευγενίας Κουτσουβάνου.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε από την νηπιαγωγό Μαρία Δημοπούλου, MSc, το μεγάλο της όραμα, η δημιουργία του Α’ Παιδικού Σταθμού /Νηπιαγωγείου, που ξεκίνησε την λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2000, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, υπό την εποπτεία και την  επιστημονική της επιμέλεια.

Στην συνέχεια των ετών και λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος φοίτησης και εγγραφής νέων παιδιών δημιούργησε το 2008 τον  Β’  Παιδικό σταθμό – Νηπιαγωγείο, ο οποίος στεγάζεται και λειτουργεί επίσης στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Η Ευγενία Κουτσουβάνου υπήρξε άνθρωπος με όραμα, όρεξη για δουλειά, δυναμικότητα με παράλληλη ευαισθησία, ευγένεια και πολύ πάθος με ότι καταπιανόταν. Πίστεψε στους νηπιαγωγούς και ανήγαγε το αντικείμενό  της προσχολικής εκπαίδευσης σε επιστήμη.

Δημιούργησε ένα σχολείο σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές, εμπνευσμένο από τα σύγχρονα αμερικανικά πρότυπα, ένα σχολείο  μια ζεστή αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Ένας χώρος λιτός, άνετος, ασφαλής με σωστό εξοπλισμό. Οι γωνιές απασχόλησης των παιδιών, η αυλή τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το παιδαγωγικό υλικό και άλλα.

Πάντα πρωτοπόρα στην επιστήμη της ενσωμάτωσε στα προγράμματα τα γνωστικά αντικείμενα για το περιβάλλον, τη φυσική αγωγή, τη μουσική από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Όλα αυτά τα χρόνια  έχουν  φιλοξενηθεί στα σχολεία μας πάνω από 1000 παιδιά και  έχει απασχοληθεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων πολλών και διαφόρων ειδικοτήτων.

3Α.Βpg

Σήμερα βρισκόμαστε στην 23η χρονιά λειτουργίας  και οι ιδέες της βρίσκονται ακόμα επίκαιρες και συνεχίζουν να αποτελούν έμπνευση!

Καλό ταξίδι Ευγενία…………..

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Φιλοσοφία και Διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, αποφάσισε την παράταση της περιόδου υποβολής αιτήσεων έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.            Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), στον […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Γεώργιος Μόσχος, Νομικός, Εμπειρογνώμονας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Εμψυχωτής Ομάδων. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 30η Ιουνίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Φιλοσοφία και Διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, αποφάσισε την παράταση της περιόδου υποβολής αιτήσεων έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.            Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), στον […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Γεώργιος Μόσχος, Νομικός, Εμπειρογνώμονας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Εμψυχωτής Ομάδων. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 30η Ιουνίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο