1.Ο Κινηματογραφικός Τομέας σε συνεργασία με την ομάδα 9EYES φιλοξενεί το Σάββατο 1 Ιουνίου και ώρα 18:00 προβολές ταινιών Γεωργιανών κινηματογραφιστριών και κινηματογραφιστών της τελευταίας εικοσαετίας που άπτονται των εξής θεματικών: πόλεμος, μετανάστευση, κοινωνία και τοπικές κοινότητες, συστημικός ανταγωνισμός.
Οι ταινίες θα προβληθούν στα γεωργιανά με ελληνικούς υπότιτλους.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Εισαγωγή – Παρουσίαση της ομάδας 9EYES (ταυτότητα ομάδας, δράσεις, μελλοντικά σχέδια)
Α΄ μέρος προβολών με διαδικτυακό καλωσόρισμα των δημιουργών:
- Felicita, Salome Alexi, 2009, 30 m (short)
- Smiling Georgia, Luka Beradze, 2023, 1h 2m (documentary)
- 12 K Marx street,Jordania Irene, 2021, 15m (short)
~Συζήτηση~
~Διάλειμμα ~
Β΄ μέρος προβολών με διαδικτυακό καλωσόρισμα των δημιουργών:
- Speechless, Salomé Jashi, 2009, 12m (short/ documentary)
- Durakovo: Le village des fous, Nino Kirtadze, 2008, 1h 30m (documentary)
~Συζήτηση~
~Μικρό κέρασμα στο φουαγιέ~
** Film screenings by contemporary Georgian filmmakers of the last twenty years on the following themes: war, migration, society and local communities, systemic antagonism. The films will be screened in Georgian with Greek subtitles.
Event programme
Introduction – Presentation of the 9EYES group (group identity, actions, future plans)
Part one of the screenings (online welcome by the filmmakers):
- Felicita, Salome Alexi, 2009, 30 m (short)
- Smiling Georgia, Luka Beradze, 2023, 1h 2m (documentary)
- 12 K Marx Street, Jordania Irene, 2021, 15m (short)
~Discussion~
~Break~
Part two of the screenings (online welcome by the filmmakers):
- Speechless, Salomé Jashi, 2009, 12m (short/ documentary)
- Durakovo: Le village des fous, Nino Kirtadze, 2008, 1h 30m (documentary)
~Discussion~
~Testing of Georgian snacks in the foyer~
2. Στο πλαίσιο σειράς κοινών εκδηλώσεων του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.), θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Διασκευή σεναρίου» από τον σεναριογράφο και πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρο Κακαβά, στο χώρο του ιστορικού κινηματοθεάτρου ΙΡΙΣ (Ακαδημίας 55, Αθήνα), την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024, στις 15:00. Στο σεμινάριο θα αναλυθεί η προσέγγιση ενός λογοτεχνικού έργου με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό σενάριο.
Ο Αλέξανδρος Κακαβάς είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, και παραγωγός, με εργογραφία που περιλαμβάνει κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, θεατρικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Είναι πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. από το 2013 και υπεύθυνος των εκδόσεων της. Επίσης μέλος της E.F.A., της Ε.Ε.Σ, του Σ.Α.Π.Ο.Ε., του Σ.Ε.Π.Κ.Τ.Β.Π, του ΑΘΗΝΑ, του Ο.Σ.Δ.Ε.Λ., του ΔΙΟΝΥΣΟΣ κ.ά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου στο 35ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1994 και στα Κρατικά Βραβεία 1995 για την βραβευμένη ως καλύτερη ταινία το «Τέλος εποχής» σε σκηνοθεσία Αντώνη Κόκκινου. Έχει βραβευτεί για την ταινία μικρού μήκους «Η κούκλα» (παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία) με το βραβείο σκηνοθεσίας «Βαγγέλης Κοτρώνης» στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Αθηνών 2004 και με κρατικό βραβείο ποιότητας για την μικρού μήκους «Η υπόσχεση» (παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία). Έχει λάβει το βραβείο κοινού καλύτερης πρωτότυπης δραματικής σειράς στα Πρόσωπα 2001, ως μέλος της συγγραφικής ομάδας των επεισοδίων της σειράς του Alpha TV, «Κόκκινος κύκλος». Πλέον ασχολείται κυρίως με ντοκιμαντέρ «Εμείς, οι Έλληνες», «Μνήμες χαράς», «Βίοι Παράλληλοι» «1821, η Ελληνική Επανάσταση» κ.ά.