Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άρθρο του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή κ. Δημόπουλου, στα ΝΕΑ με τίτλο “Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των φαρμάκων”

Του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου, Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Eίναι γνωστό ότι ορισμένα φάρμακα αλληλεπιδρούν και δεν λειτουργούν σωστά μαζί. Αλλά και τρόπος που τα παίρνουμε, αυτά που τρώμε ή πίνουμε μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ή τη δράση τους.

  1. Αλκοόλ. Επειδή μεταβολίζεται από ένα συγκεκριμένο συνένζυμο στο ήπαρ, όπως και πολλά φάρμακα, καθιστά αρκετά από αυτά λιγότερο αποτελεσματικά συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά, καθώς και αντιβιοτικών.
  2. Καφές. Μπορεί να αποδυναμώσει διάφορα αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως το λίθιο και την κλοζαπίνη, αλλά και να ενισχύσει τα αποτελέσματα άλλων, όπως της ασπιρίνης, της αδρεναλίνης και της αλβουτερόλης. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει το σώμα να προσλάβει και να χρησιμοποιήσει τον σίδηρο.
  3. Γάλα. Αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν μπορεί να δυσκολέψει το σώμα μας να επεξεργαστεί ορισμένα αντιβιοτικά. Τα μέταλλά του, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, ευθύνονται κυρίως μαζί με την πρωτεΐνη καζεΐνη.
  4. Σοκολάτα. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα κάποιων υπνωτικών. Μπορεί, από την άλλη, να ενισχύσει τη δράση ορισμένων διεγερτικών φαρμάκων. Τέλος, μαζί με κάποια αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση επικίνδυνα.
  5. Γκρέιπφρουτ. Αυτό το εσπεριδοειδές αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κύτταρα στο έντερο προσλαμβάνουν και μεταφέρουν φάρμακα στο σώμα. Πράγματι, έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από 50 φάρμακα. Μπορεί να κάνει μερικά λιγότερο αποτελεσματικά και άλλα πολύ δυνατότερα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως η ατορβαστατίνη.
  6. Συμπληρώματα σιδήρου. Μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση αρκετών φαρμάκων, όπως της λεβοθυροξίνης που λαμβάνουν οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό.
  7. Βιταμίνη Κ. Όποιος λαμβάνειτο φάρμακο βαρφαρίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη των θρόμβων αίματος, πρέπει να προσέχει με τη λήψη της βιταμίνης Κ. Μπορεί να αλλάξει τη δράση της και άρα την πηκτικότητα του αίματος. Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, ο μαϊντανός και το σπανάκι είναι μερικές από τις συχνές κοινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.
  8. Λήψη τns αγωγής. Μόνο 50% περίπου των φαρμάκων λαμβάνονται ακριβώς όπως έχουν συνταγογραφηθεί. Οι άνθρωποι συχνά παίρνουν μικρότερη δόση, τα λαμβάνουν σε τυχαίες στιγμές ή αφήνουν μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των δόσεων.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN