Το ΕΚΠΑ συμμετείχε στο έργο ΕΣΠΑ με τίτλο Ταχύρρυθμη Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Εξ’ αποστάσεως Εκπαίδευση (Τ4Ε) το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2022. Επιστημονική Υπεύθυνη για το ΕΚΠΑ ήταν η Αν. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, Φαίη Αντωνίου. Συντονιστής του έργου ήταν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συμμετείχαν επίσης τα παρακάτω Πανεπιστήμια και φορείς: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) Διόφαντος.
Σκοπός του έργου ήταν η αξιοποίηση του κεκτημένου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η περαιτέρω καλλιέργεια των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις, με την υποστήριξη των σύγχρονων ψηφιακών μέσων, που χρησιμοποιούνται σε συνθήκες τεχνολογικά εμπλουτισμένης δια ζώσης εκπαίδευσης καθώς και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Συμμετέχοντες στο ταχύρρυθμο επιμορφωτικό πρόγραμμα Τ4Ε δύνανται ήταν περισσότεροι από 80.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων της γενικής και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Για τη διεξαγωγή της επιμόρφωσης συγκροτήθηκαν περισσότερα από 1500 τμήματα ανάλογα με τη βαθμίδα και την ειδικότητα των συμμετεχόντων. Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα Τ4Ε αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες σύγχρονης (τηλεδιάσκεψη) και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (πλατφόρμα eClass και e-me).
Η ιστοσελίδα του έργου Τ4Ε είναι https://t4e.sch.gr/
Το υλικό της Επιμόρφωσης Τ4Ε είναι διαθέσιμο στα Δωρεάν Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα για όλους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.(https://mooc.edu.gr/courses/course-v1:T4E+K12_Distance_Learning_Intro+2021/about)
Το έργο διακρίθηκε ως καλή πρακτική των μελών της ΕΕ και συγκεκριμένα στη βάση δεδομένων για Social Innovation (European Commission’s database on Social Innovation in the ESF+).