Εκδηλώσεις

Ξεκινάει το 1ο Φεστιβάλ “We Are UoA” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών [19-21/10/2024]

Ξεκινάει το 1ο Φεστιβάλ “We Are UoA” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  [19-21/10/2024]

Το 1ο Φεστιβάλ “We Are UoA” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι γεγονός και σε λίγες μέρες (19-21/10/2024) ανοίγει τις πύλες του στους χώρους του ιστορικού Kεντρικού Kτηρίου, στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30).

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, οι Αντιπρυτάνεις και τα μέλη της Συγκλήτου με μεγάλη χαρά και προσδοκία αναμένουν να καλωσορίσουν όλη την κοινότητα του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας και ιδιαίτερα τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του στο τριήμερο των ανοικτών εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Έναρξη Φεστιβάλ (Opening). Υποδοχή όλων με καλωσόρισμα του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου στην Μεγάλη Αίθουσα του Κεντρικού Κτηρίου, Σάββατο 19/10, ώρα 12μ.

  • Βραβεύσεις αριστευσάντων πρωτοετών φοιτητών και διακριθέντων αθλητών φοιτητών με τελετή στην Μεγάλη Αίθουσα του Κεντρικού Κτηρίου, Σάββατο 19/10, ώρα 6μμ.

  •  Open Days (19-21/10, ώρες 12μ-7μμ, Αμφιθέατρο «Δρακόπουλος»).
    Ανοικτές ημέρες γνωριμίας και υποδοχής των υποψηφίων φοιτητών, των οικογένειών τους αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με μέλη του Διδακτικού προσωπικού των σαράντα δύο (42) Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόσο για τις σπουδές σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία όλων να εξερευνήσουν ζωντανά την οικογένεια του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, να συναντήσουν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, να γνωριστούν με τους τωρινούς φοιτητές και να ανακαλύψουν τα ποικίλα προγράμματα σπουδών μας. Είναι η ιδανική στιγμή για όλους να συνδεθούν με την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών, να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που τους περιμένουν και να οραματιστούν το μέλλον τους μαζί μας.

  • Ομιλίες «Dialogues – Διάλογοι», με θέμα: «Links – Συνδέσεις». (Κυριακή 20/10, ώρες 12μ-3μμ & 5μμ-7μμ, Αμφιθέατρο «Αργυριάδης»).
    Οι «Διάλογοι» του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια εμπνευσμένη δράση η οποία την ίδια στιγμή αποτελεί μια πλατφόρμα συζητήσεων σε real time, η οποία έχει ως στόχο να προκαλέσει τη σκέψη, να προάγει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ομιλητών από διάφορους τομείς, οι οποίοι μοιράζονται τις ιδέες, τις ιστορίες και τις καινοτόμες σκέψεις τους, ενθαρρύνοντας την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών να αλληλοεπιδράσει με νέες έννοιες προκειμένου να προάγουν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.

  • Ημέρες καριέρας (19-21/10, Αίθουσα Συμβουλίου Διοίκησης, ώρες 3μμ- 7μμ).
    Ένα τριήμερο γεγονός που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Αθηνών (https://career.uoa.gr) με στόχο να προσφέρει τόσο στους φοιτητές, όσο και στους αποφοίτους μας μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθούν με περισσότερες από 40 κορυφαίες εταιρείες διαφόρων κλάδων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν απευθείας με πιθανούς εργοδότες, να εξερευνήσουν επαγγελματικές διαδρομές και να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

    Μέσω των συνεδριών δικτύωσης, οι Ημέρες Καριέρας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν σχεδιαστεί για να ενδυναμώσουν τη νέα γενιά επαγγελματιών, βοηθώντας τους να πλοηγηθούν στην αγορά εργασίας, να αναπτύξουν δεξιότητες υψηλής ζήτησης και να κάνουν ενημερωμένες επαγγελματικές επιλογές.

  • Ημέρα Ερευνητή (Δευτέρα 21/10, ώρες 3μμ-7μμ, Αμφιθέατρο «Αργυριάδης»).
    Οι Κοσμήτορες των Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν το ερευνητικό έργο της Σχολής τους. Η αναγκαιότητα της σύγχρονης έρευνας είναι προφανής σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Αποτελεί τη βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Η σύγχρονη έρευνα έχει καθοριστική σημασία για την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της κοινωνίας, καθώς αποτελεί τη βάση για την κατανόηση νέων φαινομένων, τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

  • Υποδοχή πρωτοετών φοιτητών όλων των Τμημάτων με ένα μεγάλο πάρτυ στην Πλατεία Προπυλαίων, Σάββατο 19/10, ώρα 8.30μμ με DJ Set από τους Αλέξανδρο Χριστόπουλο & Izo Darko.

  • Πάρτυ αποφοίτησης Κυριακή 20/10, Πλατεία Προπυλαίων, ώρα 8.30μμ. Συναυλία με μουσικές από την ελληνική παράδοση από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (με τη συμμετοχή του Χορευτικού Τομέα ΠΟΦΠΑ).

  • Reunion πάρτυ, Δευτέρα 21/10, Πλατεία Προπυλαίων, ώρα 8.30μμ. Συναυλία με το σχήμα Music Odyssey του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με τη συμμετοχή Νίκου Πορτοκάλογλου.


Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις από τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ)

Σάββατο 19/10/2024
12μ Έναρξη έκθεσης φωτογραφίας στα Προπύλαια.
1μμ– 4μμ Ανοικτό γύρισμα στο χώρο του Φεστιβάλ από τον Κινηματογραφικό Τομέα.
2μμ – 3.30μμ Παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από το βεστιάριο του Χορευτικού Τομέα στο κινηματοθέατρο ΙΡΙΔΑ.
3μμ – 7μμ Ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι από φοιτητές του θεατρικού τομέα στο θεατράκι που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς». (Μέγιστη συμμετοχή 50 άτομα)
4μμ – 7.30μμ Ανοιχτό μάθημα παραδοσιακών χορών από φοιτητές του Χορευτικού Τομέα στον υπόγειο χώρο της Πανεπιστημιακής Λέσχης Ιπποκράτους 15.
6μμ – 9.30μμ Ανοιχτό μάθημα φωτογραφίας από φοιτητές του Φωτογραφικού Τομέα στο χώρο του φεστιβάλ. (Θα πραγματοποιηθούν λήψεις από το Φεστιβάλ με σκοπό το τύπωμα των φωτογραφιών και την παρουσίασή τους στην έκθεση).
(Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 50 άτομα, προτεραιότητα σε φοιτητές ΕΚΠΑ.)

Κυριακή 20/10/2024
12μ – 3μμ
Εργαστήριο αναλογικού τυπώματος (συμμετοχή με συμπλήρωση φόρμας. Προτεραιότητα σε φοιτητές Πανεπιστημίου Αθηνών, Πραγματοποίηση σεμιναρίου στο σκοτεινό θάλαμο στην Πανεπιστημιακή Λέσχη και έκθεση των τυπωμάτων στα Προπύλαια. (Αφορά στις λήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ανοιχτό μάθημα του Σαββάτου) (Μέγιστη συμμετοχή ατόμων 25)
12.30μμ – 2.30μμ Παρουσίαση μαγνητοσκοπημένης παράστασης Α’ Ομάδα Θεατρικού Τομέα στην ΙΡΙΔΑ (η μαγνητοσκόπηση και το μοντάζ έχει γίνει από τους φοιτητές του Κινηματογραφικού Τομέα).
3μμ – 6μμ Εργαστήριο κυανοτυπίας (συμμετοχή με συμπλήρωση φόρμας . Προτεραιότητα σε φοιτητές Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέγιστη συμμετοχή ατόμων 30 ατόμων – Πραγματοποίηση σεμιναρίου σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο εντός του χώρου διεξαγωγής του φεστιβάλ) και έκθεση των τυπωμάτων στην έκθεση στα Προπύλαια.
3μμ – 7μμ Ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι από φοιτητές του Θεατρικού Τομέα στο θεατράκι που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (Μέγιστη συμμετοχή 50 άτομα)

Δευτέρα 21/10/2024
12μ – 2μμ Προβολή κινηματογραφικής ταινίας “Ο Θάνατος ενός Γραφειοκράτη – La muerte de un burocrata (Κωμωδία, 1966)” από τους φοιτητές του Κινηματογραφικού Τομέα στο κινηματοθέατρο ΙΡΙΔΑ
2μμ – 5μμ Προβολή και παρουσίαση της διαδικασίας μοντάζ από φοιτητές του Κινηματογραφικού ΕΚΠΑ στο κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης.
5μμ-7μμ Παρουσίαση μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης του Β’ Ομάδα Θεατρικού Τομέα

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στο Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων προκειμένου να γνωρίσουν όλοι το υπέροχο και επιβλητικό αυτό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, το οποίο θεμελιώθηκε στις 2 Ιουλίου του 1839 και σχεδίασε ο Δανός αρχιτέκτονας Hans Christian Hansen και που προοριζόταν εξαρχής να αποτελέσει το κέντρο του νεοσύστατου Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Πρόγραμμα ξεναγήσεων:
Σάββατο 19/10/2024
3 ξεναγήσεις: 12μ, 3μμ, 6μμ
Κυριακή 20/10/2024
3 ξεναγήσεις: 12μ, 3μμ, 6μμ

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά ημέρα και τα ονόματα των ομιλητών.

Σας περιμένουμε όλους.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Καθηγητής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος
Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας

 

 

viber image 2024 10 14 18 11 46 441

WE ARE UOA A3 01

WE ARE UOA A3 04

 

 

459320695 122129539376341207 937037397547258658 n

FACEBOOK  

 

 

461906935 1960531454352214 2576059654392401604 n (1)

                                                                                                               INSTAGRAM  

 

 

@weareuoa

 

 

 

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Στις 12 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Gutenberg, εκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Παπαδήμα, για το σπουδαίο μεταφραστικό […]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

Στις 25 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, «Ο φασισμός, […]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές”  θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) Πανεπιστημίου 30, αίθουσα “Ιωάννης Δρακόπουλος”. Την εισαγωγή θα πραγματοποιήσουν: –Βαγγέλης Καραμανωλάκης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΕΚΠΑ –Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός – αρχειονόμος, επιστημονικός υπεύθυνος ΕΜΙΑΝ/ΑΣΚΙ  Δείτε όλο το πρόγραμμα:

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

Στις 25 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, «Ο φασισμός, […]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές”  θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) Πανεπιστημίου 30, αίθουσα “Ιωάννης Δρακόπουλος”. Την εισαγωγή θα πραγματοποιήσουν: –Βαγγέλης Καραμανωλάκης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΕΚΠΑ –Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός – αρχειονόμος, επιστημονικός υπεύθυνος ΕΜΙΑΝ/ΑΣΚΙ  Δείτε όλο το πρόγραμμα:

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο