Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε διαδικτυακό e-Σεμινάριο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, με προσκεκλημένο Ομιλητή τον Δρ. Σπύρο Παλλιγκίνη, Ειδικό Σύμβουλος της ΕΚΤ της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με θέμα: ‘Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αρμοδιότητες και Θεσμικός Ρόλος’. Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον Δρ. Μιχάλη Τσατσαρώνη, Επίκουρο Καθηγητή στις Ποσοτικές Μεθόδους στη Ναυτιλία. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Τμήματος ΔΙΛΙΝ Καθηγητής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος.
Η δυναμική συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού φοιτητών/τριων και επισκεπτών ανέδειξε την επιστημονική και πρακτική σημασία του Σεμιναρίου. Αναπτύχθηκαν εφαρμοσμένες διαστάσεις που συνδέονται με τις θεωρητικές κατευθύνσεις μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών του ΤΔΙΛΙΝ, όπως, Μακροοικονομικής, Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου, Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Διαχείρισης Κινδύνων και Ναυτιλιακής Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής, μεταξύ άλλων.
Ο έλεγχος των πληθωριστικών πιέσεων, η διαμόρφωση αποτελεσματικών νομισματικών πολιτικών, η εφαρμογή της κατάλληλης επιτοκιακής πολιτικής, ο κρίσιμος εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ στα πεδία αυτά και οι συνέπειες των αποφάσεών της στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και στη συμπεριφορά ευαίσθητων διεθνών επιχειρηματικών τομέων, όπως η ναυτιλία, είναι θέματα που αναπτύχθηκαν στο Σεμινάριο.
Ειδικότερα, ο Δρ. Σπύρος Παλλιγκίνης, ανέπτυξε τους ακόλουθους άξονες:
- Εισαγωγή στη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Η Δομή και οι Αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Θέματα Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικής Εποπτείας
- Ο Στόχος της Σταθερότητας των Τιμών
- Βασικά Εργαλεία Πολιτικής για την Επίτευξη των Στόχων
- Ανεξαρτησία και Λογοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Τρέχουσες Προκλήσεις και Προσεγγίσεις Διαχείρισης.
Τα βασικά συμπεράσματα του Σεμιναρίου συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Η ΕΚΤ αποτελεί έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό με κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής και στην εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας και της Βουλγαρίας).
- Πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών, εξασφαλίζοντας, μέσω κατάλληλων στρατηγικών διαμόρφωσης του επιτοκίου μηδενικού κινδύνου (risk-free rate), την διατήρηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα στο επίπεδο του 2%.
- Κρίσιμης σημασίας για την Ευρωζώνη είναι η αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 10.6% (με στοιχεία Οκτωβρίου 2022).
- Ο ρόλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, οι διαδικασίες που ακολουθούνται αναφορικά με την λήψη νομισματικών και άλλων στρατηγικών αποφάσεων, καθώς και η σημασία της αρχής της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, αναπτύχθηκαν διεξοδικά.
- Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ στο μεσοπρόσθεσμο ορίζονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες (όπως αναδείχτηκε και από τον μεγάλο αριθμό ερωτήσεων των συμμετεχόντων). Προτεραιότητα στην ατζέντα της ΕΚΤ κατέχει η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και η συμβολή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και η προετοιμασία για το ‘digital euro’, δηλ. η ηλεκτρονική ψηφιοποίηση του ευρώ, με στόχο την σταδιακή αντικατάσταση (ή παράλληλη χρήση) των έγχαρτων νομισμάτων στο απώτερο μέλλον.